Dag 10: Lang dags ferd mot natt

En ny øvingsdag i Malmö er over, og i dag har de seks direktekvalifiserte finalistene hatt sine andre sceneøvelser. I tillegg har alle bidragene i semifinale 2 hatt to generalprøver.

Spania var første land ut av de seks store, og leverte i følge vår korrespondent i Malmö «ikke spesielt inspirerende» gjennomkjøringer. Her må det nok også settes spørsmålstegn ved den kvinnelige vokalistens stemme. Det spørs om dette gjør nok inntrykk på TV-tittere og jury til at spanjolene kan kopiere Pastora Solers sterke 10. plass fra i fjor.

Neste land var Frankrike, som stilte i en svart, kort frynsekjole som sannsynligvis er hennes sceneantrekk, selv om det neppe kan beskrives som spesielt kledelig. Hun slet litt på de første gjennomkjøringene, men ble bedre for hver gang. Med sin særegne stil skiller Frankrike seg klart ut i år, på godt og vondt.

I likhet med Frankrike hadde Cascada fra Tyskland noe stthomasrøbbel i sin første øvelse, men det bedret seg raskt. Den litt ukledelige kjolen fra den tyske finalen er erstattet av et mer glitrende antrekk i gull, og med Nadine Horlers store sceneerfaring ligger dette an til å bli et flott show i finalen.

Sveriges øvelser gikk litt i motsatt retning av de to foregående – Robin starter knakende godt, men roter litt både med tekst og riktige toner i de påfølgende gjennomkjøringene. Sceneantrekket er det samme som på søndag, tross mye kritikk på ulike nettfora, og luggen er høyere enn noensinne.

Rutinerte Bonnie Tyler leverer solide øvelser for Storbritannia, og har, ifølge vår utsendte, «roet ned rockerykningene litt.» Hun har valgt å stille i sort, med en topp med langt slep ned langs ryggen som gir en god effekt når vindmaskinen skrus på, og mot slutten heves hun opp på en diger plattform.

Sist ut av de seks store i dag var Italia, der Marco Mengoni gjennomførte en laid-back øvelsersom viser at han har god kontroll på opptredenen. Han stilte i jeans, T-skjorte og blå cardigan. Dette er høyst sannsynlig ikke sceneklærne hans, så det må vi vente i spenning på litt til…

Etter gjennomkjøringene trakk fem av de seks store hvilken del av finalen de skal starte i (Sverige har allerede fått startnummer 16). Her havnet Spania, Frankrike og Tyskland i første halvdel, mens Storbritannia og Italia endte i andre halvdel.

 


 

På ettermiddagen og kvelden har to generalprøver for semifinale 2 gått av stabelen, der vår egen Margaret Berger har vært i ilden. Den andre av disse generalprøvene er den som virkelig gjelder, for det er den juryene setter sine poeng ut fra.

Ulike tilbakemeldinger fra diverse nettsider med utsendte reportere i Malmö forteller om en like proff og velregissert sending som tirsdagens første semifinale. Norge og Margaret Berger får (nok en gang) skryt for en bunnsolid og god gjennomkjøring av I Feed You My Love, og en finaleplass bør være så godt som sikret.

Andre land som kan være fornøyd etter kveldens jury-generalprøve er i følge rapportene Aserbajdsjan, Finland, Malta, Hellas og Georgia. Moran Mazor fra Israel slet litt med stemmen under ettermiddagens generalprøve, men leverte godt da det gjald i den andre generalprøven, noe som er meget viktig for et bidrag som nok er såpass avhengig av jurystemmer som Israels ballade er.

Andre land leverte ikke like overbevisende opptredener når det gjaldt som mest. Latvia fikk fikk ikke stemningen i publikum like godt i gang som forventet, mens Esma fra FYR Makedonia sang rimelig surt i nesten hele første halvdel av låten, noe som nok har skadet landets kvalifiseringssjanser. Sveits mangler fortsatt liv på scenen, mens Bulgaria sliter med en rotete opptreden som absolutt ikke får frem det beste i låten.

I rockeavdelingen er det jevn kamp mellom Albania og Armenia, mens Valentina Monetta fra San Marino, tross et litt statisk sceneshow, har steget i kurs under prøvene. Island kan fort kan lide samme skjebne som Kypros i tirsdagens semifinale – vokalt overbevisende, men allikevel ikke engasjerende nok til at den går videre.

Og sist, men ikke minst, har vi Ungarn og Romania, som befinner seg i hver sin ende av skalaen – Ungarn med årets mest introverte og «kule» opptreden, og Romania som kanskje har årets galeste fremføring. Skjebnen til disse to bidragene er nærmest umulig å spå.

Hvilke ti låter som tar seg videre og kompletterer lørdagens finalefelt får vi vite nærmere klokken 23.00 i morgen kveld.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien