Dagens bidrag: Hviterussland

Dagens bidrag er Hviterussland. Til København sender de artisten Teo, som har prøvd seg tidligere både som artist og låtskriver i den hviterussiske utvelgelsen.

Teo heter egentlig Yuriy Vaschuk og ble født 24. Januar 1983 i byen Hildry i Hviterussland. Han fikk ideen til Artistnavnet Teo i 2011 ved hjelp av Google. Han skrev bare inn bokstaven T i søkefeltet og vips så dukket Teo opp og Yuri likte navnet ummidelbart.

Han har helt siden han var barn elsket musikk og som fire-åring lærte han å spille trekkspill og med instrumentet vant han den internasjonale barnekonkurransen Praleska. Han fikk erfaring som sanger og låtskriver når han som syv-åring fikk muligheten til å jobbe sammen med det nasjonale akademiske konsert-orkesteret i Hviterussland.

Selv om Yuriy først nå har fått sin store mulighet til å få sitt navn og musikk ut til Europa har han de siste fem årene flere ganger vært en del av Eurovision-sirkuset. I 2009 deltok Yuriy i den nasjonale utvelgelsen i Hviterussland sammen med Anna Blagova. I 2010 var han med å skrev «Far Away» som 3+2 opprinnelig skulle representere Hviterussland med på Telenor Arena, men valget falt til slutt på «Butterflies». Både i 2012 og 2013 var han med å skrev vinnerbidraget i den nasjonale utvelgelsen, begge for Alyona Lanskaya. Men i 2012 ble Alyona og låten «All My Love» byttet ut med Litesound og «We Are The Heroes» som det endelige bidraget for Hviterussland. Og i 2013 ble låten «Rythm Of Love» byttet ut med «Solayoh».

ESC-bidraget «Cheesecake» er komponert av Teo selv, mens Dmitry Novik har skrevet teksten til låta. «Cheesecake» er en positiv poplåt som for mange kan minne om den amerikanske artisten Robin Thicke , men dette var ikke i tankene til låtskriverene da bidraget ble skrevet. Låten handler om noe så enkelt som at Teo er lei av at dama som han har slått opp fortsatt kaller han for hans «sweet cheesecake».

Hviterussland debuterte i konkurransen i 2004 med Aleksandra & Konstantin som sang «My Galileo». Det ble ingen suksess og Hviterusslands første deltagelse endte med 19.plass i semifinalen. Hviterussland har deltatt alle årene siden debuten og de kom seg for første gang til finalen i 2007 da Dmitry Koldun sang «Work Your Magic». Det ble fjerdeplass og Hviterusslands beste resultat til dags dato. Siden den gang har de tatt seg til finalen to ganger. Sist gang var i fjor da Alyona Lanskaya sang den friske euroflørten «Solayoh» til 16.plass i finalen.

Hviterussland og Teo deltar som land nummer 10 i den andre semifinalen i København torsdag 8.Mai.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien