Dagens bidrag: Makedonia

Mens flere av nabolandene på Balkan har valgt å stå over årets Eurovision, stiller Makedonia trofast opp. I år har de plukket ut artist og låt internt, og valget falt på 38 år gamle Tijana Dapčević og låten ‘To the Sky’.

Landet Makedonia har en noe broket fortid i ESC. Årets bidrag er deres 14. i rekken etter debuten i 1998, og etter å ha nådd finalen og plassert seg greit rundt midten av resultatlisten i en årrekke på midten av 2000-tallet har lykken nå snudd. De siste seks årene har landet kun nådd finalen én gang – med Kaliopi i Baku i 2012. Deres beste resultat er og blir 12. plassen til Elena Risteskas Ninanajna i Athen-finalen i 2006.

I år satser makedonerne altså på en av sine mest rutinerte kvinnelige artister. Tijana Dapčević har en karriere som strekker seg hele tyve år tilbake i tid, og hun har toppet listene med ulike låter så vel i hjemlandet som i nabolandene – først og fremst Serbia. Karrieren startet som radio-og TV-reporter i 1993, men allerede året etter debuterte hun som plateartist, og i dag har hun totalt fem studioalbum på CVen. I 2006 forsøkte hun seg for øvrig i den serbisk-montenegrinske ESC-utvelgelsen med låten Greh, som nådde en 8. plass.

Tijana ble født inn i en musikalsk familie i Skopje i 1976, med en far som var musikkprofessor og en mor som var operasangerinne. Som syvåring begynte Tijana å spille cello, og hun studerte senere ved Musikkfakultetet i Skopje og utdannet seg som cellolærer. Blant annet har hun spilt i det makedonske filharmoniske orkesteret og i Leipzig internasjonale orkester. Også Tijanas lillesøster, Tamara Todevska, har valgt en musikalsk karriere, og ESC-fans vil nok gjenkjenne henne som vokalisten i gruppen Tamara, Vrčak & Adrian, som representerte Makedonia i Eurovision i 2008. I København blir det et gjensyn med Tamara, som skal være en av backingvokalistene for storesøsteren.

Bidraget Makedonia stiller med, To the Sky, er en uptempo-låt som er skrevet av Darko Dimitrov, Lazar Cvetkoski og tidligere nevnte Elena Risteska. I følge rykter het låten opprinnelig Pobeda og skulle blitt fremført på makedonsk, men da låten ble spilt offentlig for første gang den 22. februar i år var det med 100% engelsk språkdrakt. Teksten omhandler en kvinne som synger til sin utkårede hvor mye hun elsker ham og hvordan de sammen skal løfte seg til skyene av ren kjærlighet.

I København går Tijana Dapčević på scenen for Makedonia med startnummer elleve i den andre semifinalen den 8. mai, og håper nok først og fremst å gjøre det bedre enn fjorårsdeltakerne Esma & Lozano, som ikke maktet å nå finalen med sin låt Pred da se razdeni.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien