Dagens bidrag – Finland

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Finland:

finland1

Årets finske bidrag ble i år funnet med konseptet UMK som YLE har brukt som konsept siden 2012. Etter 3 semifinaler og en finale ble bandet Pertti Kurikan Nimipäivät kåret til vinner med låta «Aina Mun Pitää». Låta er i punksjangeren og den orginale studioversjonen av låta er kun på 1 minutt og 28 sekunder!

Pertti Kurikan Nimipäivät er et band med fire medlemmer som alle har nedsatt funksjonsevne av ulike slag. Pertti Kurikka er bandets frontmann og gitarist. Kari Aalto er vokalist og skriver gruppas låter sammen med Pertti. Sami Helle spiller bass, mens Toni Välitalo er trommisen.

Gruppa ble dannet i 2009 realitet etter et treff for mennesker med ulike funksjonshemninger. De har etterhvert blitt nokså kjente i Finland og i 2012 ga de ut dokumentaren «The Punk Syndrome» som har blitt belønnet med priser både i Finland og i utlandet.

Årets finske bidrag har blitt et såkalt «elsk eller hat»-bidrag i hvertfall blant fansen. På Oddschecker som gir oss en oversikt over hvordan landene ligger ann på oddsen sammenlagt ligger Finland helt oppe på sjetteplass. Så har bookmakerne rett har Finland mye å glede seg til i Mai!

Finland debuterte i Eurovision så tidlig som i 1961. Men etter 48 deltagelser har Finland kun vunnet en gang og de har kommet sist hele ti ganger, kun slått av oss nordmenn som har vært nederst på poengtavlen 11 ganger. Før Lordi vant i 2006 var Finlands beste plassering en sjetteplass med Marion Rung og «Tom Tom Tom» i 1973.

I fjor var det ungdommene i rockegruppa Softengine som vant UMK med låta «Something Better». I København gikk de til finalen og der havnet de på 11.plass, noe som er Finlands beste plassering i Eurovision siden seieren i 2006.

Finland deltar i den første semifinalen tirsdag 19.mai og der starter de som land nummer 5 ut i rekken.

finland2
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien