Dagens bidrag – Litauen

Hver dag frem til den første semifinalen i Wien, presenterer escNorge årets 40 finalelåter. I dag har turen kommet til Litauen. 

litauen1

Litauen debuterte i Eurovision i 1994 med en sisteplass. Debuten ble deres første og hittil eneste 0 poenger. Resultatmessig kan ikke Litauen skryte på seg de store bragdene i konkurransen. Deres beste plassering er 6 plassen i Athen finalen med den etterhvert noe legendariske We are the winners of Eurovision. Etter 2006 plasseringen ventet en finaleplass tørke for landet. De sto nemlig utenfor finalen fra 2008 til 2011. Fra 2011 til 2013 kvalifiserte de seg til finalen, for så å havne i nedre halvdel av resultatlisten. I København ble de stående utenfor finalen, og Vilja, som representerte landet fikk også den tvilsomme æren av å ha vunnet Barbra Dex prisen for styggeste kostyme. 

Litauen har alltid arrangert en nasjonal finale i nyere tid. De tre siste årene har de hatt en lang og for utenforstående komplisert utvelgelse, der artist og låt velges hver for seg. Utvelgelsen varer i ca 10 uker. Denne nasjonale utvelgelsen har ikke vært noe særlig suksess blant Eurovision fansen, men i Litauen har det faktisk vært så høye seertall at utvelgelsen ble utvidet med hele to ekstraomganger. 

Årets representanter for Litauen heter Vaidas Baumila og Monika Linkyte. Begge to med lang fartstid i den nasjonale utvelgelsen. Vaidas var opprinnelig alene om å synge This time, men etter at han gjorde en duett med Monika og mottok gode tilbakemeldinger, valgte han å samarbeide og dele seieren sin med henne. For øvrig kom Monika og Vaidas på andre og tredjeplass i fjorårets utvelgelse. 

2Monika Vaidas foto TomasLukas

Monika Linkyte, født i 1992 er 22 år gammel. Hun er mest kjent for å ha deltatt sporadisk i Litauens nasjonale utvelgelse i årene 2010 til 2014, men lyktes først i år. Hun har også prøvd seg i den nasjonale utvelgelsen til Junior Eurovision, når landet deltok der. Monika er også en dreven danser og kan også spille piano. 

Vaidas Baumila, født i 1987, er i likhet med sin duettpartner, også kjent fra den Litauiske nasjonale utvelgelsen. Men der Monika kan skryte av å ha deltatt sporadisk i fem år på rad, har Vaidas kun deltatt tre ganger på rad. Vaidas har også deltatt i TV3 Litauen sin musikkonkurranse kalt Dangus, der han oppnådde en tredjeplass. 

Det er altså to unge og fremadstormende artister som har fått jobben med å representere Litauen. Låten This time, betegnes også som en av Litauens beste melodier på mange år, og er faktisk spådd en finaleplass og en ganske ok plassering i finalen 23 mai. {CONTENTPOLL [«id»: 44]}

litauen2

Hva syns du om Litauens bidrag? Kommer de til å nå finalen? Si din mening i kommentarfeltet.

Foto: Eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien