Voi voi, Nora!

Hun var landets ubestridte, fremste kvinnelige artist i flere tiår, og vår aller første deltaker i Eurovision: Ikke bare i 1960, men også det påfølgende året. I kveld kom den triste nyheten at Nora Brockstedt har sovnet inn,  92 år gammel.

Nora (Berg) Brockstedt debuterte på Chat Noir i 1943. I løpet av de to neste tiårene ble, hun en av landets mest kjente og elskede sangerinner og underholdere.

På 50-tallet fikk hun en rekke store slagere gjennom hyppige radioopptredener. Blant disse: En lite pike i lave sko, Augustin og ikke minst Tango for to. Disse tre kan – blant flere – trygt plasseres i skattekisten blant tidlige norske låt-suksesser.

Fra 1950 til 1954 var Nora medlem av sangkvintetten The Monn Keys sammen med Arne Bendiksen, Per Asplin, Oddvar Sande og Egil Monn-Iversen. Før dette, hadde hun vært sammen med Oddvar Sanne i Harmony Duo.

Brockstedt regnes som en av landets fineste tolkere av Prøysentekster.

Det var vel kanskje helt naturlig at det var Nora Brockstedt som reiste til London som Norges første representant i Eurovisjonens Melodifestival – Melodi Grand Prix. Voi Voi ble der nummer fire. Det var vel også da helt naturlig at Nora var en del av NRKs offisielle åpningsshow av TV-sendinger i Norge, faktisk flere måneder etter at hun deltok i London:

Før beatbølgen overtok listene i 60-årene, rakk hun også dette tiåret flere store suksesser både på egen hånd og sammen med Monn Keys. Æille så nær som a Ingebjørg fra 1962 ble den største, en låt som ble refusert(!) av NRK til dette årets Melodi Grand Prix. Denne var forøvrig skrevet av Alf Prøysen og Bjarne Amdahl, som tidligere hadde skrevet Tango for to, Sønnavindsvalsen og en haug andre kjente låter og slagere fra 50-tallet.

Æille så nær som a Ingebjørg tok utover 1962 kraftig revansje og ble en av landets aller største slagere:

Selv om salgstallene forsvant, forsvant aldri Nora. I tiår fremover var stemmen hennes å høre i radio og på skjermen både med nye og gamle låter, og for barn på 70- og 80-tallet ble hun nesten udødeliggjort gjennom Jul i Skomakergata.

I Melodi Grand Prix deltok hun til sammen 11 ganger, siste gang i 1977.

Hun fikk «allerede» i 1974 hedersprisen under Spellemann, og bransjeprisen Gammleng i 1983. Kongens fortjenestemedalje futlte i 1996 og Prøysens ærespris i 1997, før hun mottok Norsk Artistforbunds Ærespris i 2002.

I 2013 ble hun innlemmet i Rockheim, landets egen «hall of Fame», sammen med navn som Lillebjørn Nilsen og Anne Grethe Preus som en av kun tretten norske navn.

De to siste årene var helsen redusert, men hodet like skarpt. Hun sovnet stille inn på Ullevål sykehus etter kort sykeleie.

Vi sier adieu og Voi Voi til en liten pike i riktig så store sko med MGP-artistenes egen hyllest i MGP-finalen 2012:

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien