Eksperttipset: Vivi Stenberg

Det har etter hvert blitt en tradisjon at escNorge publiserer synsinger og meninger fra skribenter og navn også utenfor vår egen skrivekrok. Det gjør vi også i år, og siste navn skal for første gang siden 2012 få skue det hele fra salen: Vivi Stenberg.

Vivi var artistansvarlig for Melodi Grand Prix fra 2013 til fjoråret, da hun overlot akkurat det vervet til Jan Fredrik Karlsen. Resultatet ble tre fine topp 10-plasseringer for Norge på rappen i Eurovision.

Her er Vivis uredigerte gjennomgang for året:


Etter tre år med å puste, drømme, tenke MGP-låter i månedsvis, så er det nesten absurd å betrakte ting utenfra i år! Men er det lov å si at det er LITT deilig også? For jeg gleder meg stort til å sitte i salen i Spektrum i morgen og bare ha det gøy, og ikke kjenne på alle nervene, forventningene og skuffelsene som artistene går gjennom på en slik kveld.

Når det er sagt, så må jeg si at det er en veldig annerledes opplevelse å være ansvarlig for å jobbe frem den musikalske profilen versus å bare være en «vanlig» observatør! Så her er mitt ferske utenfor-blikk på MGP-låtene:

1)      Elouiz – History

Andre Lindal er jo en ringrev på så mange måter, og jeg hadde gleden av å ha med en låt han hadde bidratt på i 2014, nemlig Cir.Cuz og «Hele verden». Dette er jo en helt annen type låt som viser hvor mange musikalske ben han har å stå på! «History» har et godt «hook» som setter seg til en viss grad, og jeg sitter med følelsen av at dette er en låt som kunne gjort en romantisk filmscene til noe helt magisk – men jeg tror ikke den er sterk nok på egne ben til å nå helt til topps ..og skape MGP-historie.

2)      Agnete – Icebreaker

Jeg ble superglad da jeg så at Agnete skulle være med i år! Vi har vært i dialog tidligere, uten at timingen har vært helt optimal. Hun er en solid entertainer med en sterk stemme som trives veldig godt med TV-formatet, noe som gjør at hun kommer til å «naile» selve opptreden, det er jeg overbevist om. Og det skal forundre meg mye om hun ikke går til gullfinalen! Det har vært mye snakk om at Icebreaker er en elsk-hat låt på grunn av det uvante taktskiftet. Jeg lar meg ikke provosere så mye av dette grepet men tenker at det er et lurt valg som gjør at folk legger ekstra merke til låten – noe som er viktig i en slik konkurranse. Det eneste jeg lurer på er om dette grepet forhindrer Agnete til å kunne gi oss en helt episk opptreden da det forhindrer et skikkelig «løft» i låten. Men – en helt klar vinnerkandidat takket være Agnetes stemme og scenetekke. (Og JA – den starten er et herlig skamløst nikk til «Euphoria»;)

3)      Stage Dolls – Into the Fire

Nok et navn jeg ble skikkelig glad for å se på deltagerlisten! Stage Dolls er jo ikoner i norsk populærmusikkhistorie og det bør alltid være solide rockenavn med i en konkurranse som MGP. Jeg var oppriktig lei meg for at vi ikke fikk inn gode nok bidrag i sjangeren i fjor. (dvs… vi fikk inn et bidrag som hadde vært GULL, men det kom dessverre alt for sent). Men nok om det:  Into the Fire er en bunnnsolid, melodisk og fin pop-rockelåt, men jeg sitter nok og ønsker meg litt mer «rock i monitor» her, i hvert fall basert på studioversjonen som ligger ute. Har likevel håp om at et erfarent band som Stage Dolls, som har turnert og spilt så mye som de har, kommer til å stå veldig positivt ut i feltet med såpass mange nykommere. Dette kan bli en joker i konkurransen fordi det er en sjanger som mange TV-seere er glade i og gutta har haugevis av erfaring med å fri til publikum fra en scene. Men personlig skulle jeg ønske at jeg fikk litt mer rockefot av denne.

4)      Pegasus  – Anyway

Akkurat som jeg savner mer rock fra rockerne i Stage Dolls, så ønsker jeg meg mer tydelig profil fra gutta i dansebandet Pegasus. Det er virkelig ikke noe galt med denne låten, men for meg mangler den sjarmen og tydeligheten som bandet ofte viser i sine andre låter. Tror ikke denne når gullfinalen.

5)      Stine Hole Ulla – Traces

Ahhh, vi MÅ jo ha med en slik låt i MGP! En formidabelt vakker stemme, og en låt som spiller på alle hjertestrenger. Dette er en «scenelåt» som jeg tipper at MGP-gjengen har skapt et vakkert univers rundt. Klarer Stine å synge denne så bra som på studioversjonen så kommer hun til å få mange stemmer! Jeg liker også veldig godt at dette er en låt som er skrevet med og for Stine, og ikke er en låtskrivercamp-låt som artisten ikke har et ordentlig forhold til. Skal jeg pirke på noe, så er det at låten føles litt datert. For meg har det alltid vært viktig at MGP-låtene skal oppleves som en integrert del av den norske musikkscenen, og denne låten ser jeg ikke helt hvor ellers enn på en (klassisk) MGP-scene den hører hjemme. Usikker på om kommer seg til gullfinale.

6)      Suite 16 – Anna Lee

Dette refrenget altså! Det har satt seg som superlim på hjernen min. Veldig umiddelbar, fin allsangfaktor, søte og sjarmerende gutter i et klassisk boybandformat…what’s not to love? Jeg er litt misunnelig på Jan Fredrik når det gjelder dette bidraget, for jeg hadde fryktelig lyst til å få til et skikkelig boyband-nummer i min tid. Definitiv en gullfinale-kandidat. David Eriksen (som er manager og med-låtskriver for Suite 16) har jo skapt noen av de største kommersielle suksessene i nyere MGP-historie med artister som har kommet på 2. plass:  Tone Damli med Butterflies og Adelén med Bombo! Blir spennende å se hvor høyt denne havner. En av mine favoritter.

7)      The Hungry Hearts ft. Lisa Dillan – Laika

Jeg har gått fra å være høyst skeptisk til denne låten til å virkelig omfavne den som en vinnerkandidat. I et felt med solide låter og flinke vokalister, så er denne galskapen et så friskt pust at jeg tror den kommer til å stå veldig positiv ut. Jeg har bare kjent til The Hungry Hearts som kunstutøvere, så jeg ble både overrasket og glad for å se at de har gått «all-in» i MGP og ESC-universet. Dette er bejaende, morsomt, fengende og annerledes og kommer enten til å nå (helt) til topps eller floppe helt. Men jeg satser mine imaginære penger på at Laika blir med til gullfinalen.

8)      Makeda – Stand Up

Deler av det erfarne teamet bak denne låten sender alltid inn en rekke låter til de nasjonale konkurransene rundt om i Europa og har mange ESC-bidrag under beltet, inkludert «High» som Norge sendte til Istanbul i 2004. På sitt beste lager de popmagi, og på sitt verste blir det noe pregløst synes jeg. Stand Up er verken/eller i min bok. Makeda er en herlig artist med en kul stemme, som jeg gjerne skulle sett hadde fått en låt med hakket mer særpreg, og gjerne noe som føltes litt mer 2016 enn denne. Men Stand Up har massevis av sjarm og et retrosound som kan appellere til flere aldersgrupper, så hvem vet hvordan denne gjør det? Jeg tror ikke at det blir gullfinale, men heier mer enn gjerne på Makeda hvis den får en sjanse til!

9)      Laila Samuels – Afterglow

Jeg gleder meg over å se Laila står på scenen selv! Vi hadde et godt samarbeid da hun deltok som låtskriver for Mo i 2014 med låten «Heal» som endte på 3. plass. Afterglow er jo en helt annen sjanger og ligger nærmere Susanne Sundfør sitt lydbilde enn noe annet. Ingen blir vel overrasket hvis jeg sier at dette er en av mine store favoritter blant årets bidrag! Afterglow er godt låtskriverhåndverk, artisten har en personlig tilknytning til låten, den oppleves representativ for musikk skapt i Norge anno 2016, og det viktigste av alt – den skaper følelser i meg som lytter. Heia Laila!

10)   Freddy Kalas – Feel da Rush

Årets store strømmehit! Jeg fikk mye tyn for å ta med Staysman & Lazz i fjor med «En godt stekt pizza», men den kritikken prellet enkelt av. Rett og slett fordi den duoen, og kanskje i enda større grad Freddy Kalas, representerer en sjanger som er så stor i Norge at det er tullete å ikke ta den på alvor og ha den med i en kommersiell låtkonkurranse som MGP er! Feel da Rush er litt ekstra tøysete med sin gebrokne engelsk, men at den fenger og kommer til å skape kok i spektrum er det ingen tvil om. Basert på strømmetallene så er det denne låten som vinner på lørdag, men MGP har en dimensjon med at låten skal representere «oss alle» ute i Europa, så jeg tror ikke det holder helt til mål for Freddy Kalas. Men hvem vet, kanskje er det i år at den største kommersielle låtsuksessen er den som vinner også?


Vi takke Vivi både bidraget og innsatsen!

Tilrettelagt av Mandy Pettersen og Eivind Charlie M. Sætre

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien