Dagens bidrag: Albania

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og dermed er Albania første land ut.


ALBANIA
Hovedstad: Tirana
Antall innbyggere: 2,88 millioner
Kringkaster: RTSH (Radio Televizioni Shqiptar)
Debuterte i ESC: 2004
Beste plassering: 5. plass i 2012 (Rona Nishliu – Suus)
Dårligste plassering: 17. plass i semifinalen i 2007 (Frederik Ndoci – Hear My Plea)


Med sin nasjonale finale, Festivali i Këngës, som tradisjonelt finner sted i romjulen, var Albania det første landet til å velge bidrag til årets Eurovision Song Contest. Gjennom to semifinaler kvalifiserte hele 22 låter seg til finalen den 27. desember, og der ble bidragene fremført på nasjonalspråket med live orkester til. En fagjury sto for kåringen av vinneren, som ble 34 år gamle Eneda Tarifa og låten Përrallë.

Eneda Tarifa er født i hovedstaden Tirana i 1982 og ble først kjent for det albanske publikum da hun som 20-åring deltok i Festivali i Këngës og kom til finalen med låten Qëndroj (‘Bosted’). Etter dette fikk hun platekontrakt og satset for fullt på musikken. Hun har deltatt ytterligere én gang i Festivali i Këngës, i 2007, samt i to utgaver av den populære musikkfestivalen Kënga magjike.

I 2010 gikk Eneda av med seieren i Top Fest, en musikkonkurranse for albanskspråklige områder (først og fremst Albania, Kosovo, Makedonia). Konkurransen blir arrangert av TV-kanalen Top Channel, og etter seieren tilbød de Eneda jobb som programleder for showet Portokalli, et sketsjprogram som er Albanias svar på Saturday Night Live.

Eneda har i de senere årene kombinert programlederrollen med musikkarrieren, og har også rukket å gifte seg med musikeren Erjon Zaloshnja og få datteren Aria med ham i 2013. Med seieren i vinterens Festivali i Këngës gjorde hun på mange måter et musikalsk comeback, og hun skal nå forsvare de albanske fargene i Stockholm.

eneda tarifa vin zarka

Bidraget Përrallë betyr ‘eventyr’ på norsk, og tradisjonen tro har albanerne omarbeidet låten siden seieren i Festivali i Këngës og gitt den engelsk språkdrakt med tittelen Fairytale. Teksten handler om at kjærligheten kan være som et eventyr, men at man like fullt må kjempe for den.

Både tekst og musikk til Fairytale er laget av Olsa Toqi, og det er dermed første gang Albanias bidrag er 100% skrevet av en kvinne. Toqi er en nykommer på den albanske musikkscenen, og dette var hennes første deltakelse i Festivali i Këngës noensinne.

I Stockholm skal Eneda Tarifa fremføre Fairytale i andre halvdel av den andre semifinalen den 12. mai. Hun vil i første omgang håpe på å ta Albania videre til finalen, slik Elhaida Dani gjorde i fjor. Det vil i så fall være første gang siden 2010 at Albania kvalifiserer seg til to finaler på rad.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien