Dagens bidrag: Australia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere leser igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets dagens bidrag går alfabetisk, og derfor er Australia dagens land.

AUSTRALIA
Hovedstad: Canberra
Antall innbyggere: 22 751 014
Landets kringkaster: SBS Australia
Debuterte i esc: 2015
Eneste plassering sålangt: 5.plass 2015 (Guy Sebastian – «Tonight Again»)

I fjor kom en overraskende nyhet fra EBU, landet Australia får lov til å delta i Eurovision Song Contest, til tross for at landet ikke er i nærheten av å tilhøre Europa! Slik blir det selvfølgelig diskusjoner av, og fansen var delt. Noen mente vi burde ta i mot Australia med åpne armer, mens andre mente at Eurovision skal være en konkurranse for Europa. At Australia skulle delta skulle egentlig kun være i 2015 for å feire ESC sitt 60-års jubileum. Men etter en sterk femteplass av Guy Sebastian og relativt god interesse fra tv-seerne i Australia med tanke på at finalen ble sendt gry-tidlig på morgenen, fikk Australia tillatelse til å være med også i år. Om Australia blir et fast medlem av Eurovision-familien gjenstår å se.

Tv-kanalen SBS som har ansvaret for Australias Eurovision-deltagelse valgte i fjor å velge artist og låt internt, det gjør de i år også. Valget falt på tidligere X Factor-vinner Dami Im og låten hun skal fremføre heter «Sound Of Silence».

«Sound Of Silence» er skrevet av David Musumeci og Anthony Egizii som har skrevet låter for flere store stjerner blant annet Ricky Martin og australske stjerner som Jessica Mauboy, Delta Goodrem og The Veronicas. De skrev også «Alive» som var vinnersingelen til Dami som hun fremførte i finalen da hun vant X Factor.

Låtskriverne sier at sangen er om følelser av nostalgi, distanse og å savne den du elsker. Dami Im sier at første gang hun hørte «Sound Of Silence» visste hun at dette var den perfekte låten å fremføre i Eurovision Song Contest.

dami im com

Dami Im kommer egentlig fra Sør-korea, men hun og familien flyttet til Australia og Brisbane da Dami var 9 år gammel. I 2013 tok hun dommerne i X Factor Australia med storm når hun sang «Hero» av Mariah Carey på audition. Dami Im røyk egentlig ut av konkurransen i slutten av Boot Camp, men fikk bli med videre etter at en av de andre deltagerne trakk seg. Dami Im fikk Dannii Minouge som mentor og fikk veldig ofte stående applaus fra alle dommerne etter endt fremføring. Dommerpanelet bestod den gang av Ronan Keating, Natalie Bassingthwaighte, Redfoo og Dannii Minogue. Noen av sangene hun imponerte med i konkurransen var U2s «One», Miley Cyrus sin «Wrecking Ball», «Roar» av Katy Perry. Dami Im vant X Factor Australia og hennes vinner-singel het «Alive».

Dami er en klassisk skolert pianist og har jobbet som pianolærer.
Musikken hennes kan beskrives å høre hjemme i sjangeren K-pop (popmusikk med sterk koreansk innflytelse). Hun har gitt ut tre album. Hennes første album kom i 2010, altså før seieren i X Factor. Platen het «Dream». Inntektene fra dette albumet gikk til kirkeforetak. Albumet hun ga ut etter seieren i X Factor som heter «Dami Im» klatret helt til førsteplass på salgslistene. I tillegg til å være populær i Australia har hun også skaffet seg et navn i Kina, Hong Kong, Singapore og fødelandet Korea. Dami Im har holdt på populariteten siden X Factor med populære låter som «Super Love» og «Gladiator».

Australia og Dami Im deltar i første halvdel av den andre semifinalen som går av stabelen i Globen i Stockholm torsdag 12.mai.

Bilde midt i artikkelen: damiim.com

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien