Dagens bidrag: Hellas

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og i dag er turen kommet til Hellas.


HELLAS
Hovedstad: Athen
Antall innbyggere: 11 millioner
Kringkaster: ERT (Ellinikí Radiofonía Tileórasi)
Debuterte i ESC: 1974
Beste plassering: 1. plass i 2005 (Helena Paparizou – My Number One)
Dårligste plassering: 20. plass i 1998 (Mia krifi evaisthisia) og 2015 (Rise Up)


Tradisjonsrike ERT er tilbake som nasjonal kringkaster i Hellas etter å ha vært stengt i nesten to år på grunn av de økonomiske problemene i landet. Men siden kassa fortsatt er relativt slunken, valgte TV-kanalen for første gang siden 2009 å avholde en intern utvelgelse for å plukke ut landets deltaker til Eurovision Song Contest.

Valget falt på gruppen Argo fra byen Thessaloniki nord i Hellas. Argo var tidligere kjent under navnet Europond og spiller en blanding av folkemusikk, rap og etnisk pop. De har eksistert siden 2006 og består i dag av Christina Lachana, Maria Venetikidou, Vladimiros Sofianidis, Kostas Topouzis, Ilias Kedisis og Alekos Papadopoulos. Det er Christina Lachana som er hovedvokalist, mens flere av de andre gruppemedlemmene bidrar som backingsangere i tillegg til å spille instrumenter som davul, tabor (ulike trommetyper) og pontisk lyre.

argo

Bidraget Argo har med seg til Stockholm heter Utopian Land og er skrevet av bandmedlem Vladimiros Sofianidis. Teksten omhandler både Hellas’ økonomiske vanskeligheter de siste årene og den pågående flyktningkrisen som landet befinner seg midt oppe i. Bidraget vil bli fremført på en blanding av gresk, engelsk og pontisk, som er en egen dialekt som snakkes nord i Hellas, der bandet har sine røtter.

I Stockholm skal Hellas på scenen i første halvdel av første semifinale den 10. mars. Landet er et av få som har perfekt kvalifiseringsstatistikk fra semifinalene siden de ble innført i 2004, og Argo håper selvsagt å videreføre denne tradisjonen ved å ta seg til finalen. I fjor oppnådde Maria-Elena Kyriakou en 19. plass i Wien med sin ballade One Last Breath – så gjenstår det å se om årets mer eklektiske låt kan toppe det resultatet.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien