Dagens bidrag: Polen

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og i dag er det Polens tur til å bli presentert.


POLEN
Hovedstad: Warszawa
Antall innbyggere: 38,4 millioner
Kringkaster: TVP (Telewizja Polska)
Debuterte i ESC: 1994
Beste plassering: 2. plass i 1994 (Edyta Górniak – To nie ja)
Dårligste plassering: 19. og siste plass i semifinalen i 2010 (Magdalena Tul – Jestem)


Polens nasjonale utvelgelse, Krajowe Eliminacje 2016, var en av dem det var knyttet størst oppmerksomhet til i årets ESC-sesong. Selveste Edyta Górniak, kvinnen som debuterte for Polen i ESC og til dags dato er den som har oppnådd deres beste resultat, kunngjorde nemlig at hun ville gjøre comeback i konkurransen med en klassisk, vakker ballade. Samtidig samlet både nasjonale og internasjonale fans seg rundt den unge nykommeren Margaret, som stilte med en moderne poplåt som mange spådde kunne vinne hele Eurovision Song Contest.

Alt lå dermed til rette for en skikkelig ‘catfight’ i finalen mellom Edytas Grateful og Margarets Cool Me Down. Ingen av de øvrige deltakerne ble levnet særlig sjanse til seier, og overraskelsen ble dermed stor da alle stemmene var talt opp og det viste seg at Edyta ble henvist til tredjeplass og Margaret til andre. Vinneren i årets polske finale, kåret gjennom 100% publikumsstemmer, ble nemlig 25 år gamle Michał Spak og hans melodiøse ballade Color of Your Life.

Michał kommer fra byen Jasło sør i Polen og vokste opp med sine foreldre og tre søsken. En av storesøstrene hans, Marlena, utdannet seg til operasanger i Italia, og selv begynte Michał å synge da han var ni år gammel. Han regner både Queen, Muse, David Bowie og Michael Jackson blant sine musikalske forbilder, men i motsetning til søsteren har han visstnok aldri tatt noen sangtimer.

MichałSzpakImage1

Det store gjennombruddet for Michał kom da han meldte seg på Polens første utgave av X-factor i 2011, og sang seg hele veien til finalen. Den endte han opp med å tape, men han sikret seg like fullt platekontrakt og kunne samme år slippe debutalbumet XI. Siden den gang har Michał rukket å gi ut ytterligere ett album, vunnet flere priser – deriblant førsteplass ved den nasjonale festivalen for polsk sang i 2015 – og etablert seg som et velkjent navn på Polens artistscene.

Med seieren i Krajowe Eliminacje 2016 har Michał tatt et nytt steg i karrieren. Han vant en klar seier med over 35% av stemmene, og selv om enkelte oppbrakte fans i etterkant av finalen startet kampanje for å få det polske parlamentet til å underkjenne seieren og heller sende Margaret til Stockholm (!), har gemyttene heldigvis roet seg betraktelig.

Årets polske bidrag er komponert av Andy Palmer og teksten er skrevet av Kamil Varen. For Varen blir dette hans andre forsøk i en internasjonal finale, da han var med på å skrive Polens bidrag i 2007, Time to Party med The Jet Set. Budskapet i Color of Your Life er å finne sin vei i livet, at man må takle motgang og vanskeligheter, men at det gjelder å ha tro på fremtiden og at kjærligheten vil seire til slutt.

Color of Your Life er et av årets bidrag som har flest avspillinger på YouTube, og låten har plassert seg ganske hyggelig blant de 15 beste på de fleste bookmakerlistene. Sjansene for å ta seg videre til finalen er dermed absolutt til stede for Michał Spak når han går på scenen i den andre semifinalen i Stockholm den 12. mai – selv om Polen har fått det lite gunstige startnummeret to, mellom Latvia og Sveits.

Skulle Michał gå videre, blir det i så fall tredje år på rad Polen er å se i finalen etter Donatan og Cleo i 2014 og Monika Kuszynska i 2015.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien