Liveblogg: Jurysemifinale 1

Direkte fra pressesenteret er jeg nå klar for å ta deg igjennom semifinale 1, hvor juryen skal sette sine poeng. 

Dette er en relativt vanskelig semifinale med mange store favoritter. Juryen skal få en tøff jobb. 

Sendingen åpner med bilde av Globen fra helikopter. Diverse klipp fra da Måns vant ifjor dukker opp på skjermen. Plutselig er vi inne i arenaen der Måns sitter klar å tar oss igjennom Heroes. Med seg på scenen har han flere barn som akkompagnerer han som kor. 

Etter Måns sin åpning kommer det et lite filmklipp. Årets logo som er en avblomstret løvetann blåses fra ulike steder i Europa og setter kursen mot Globen og Stockholm. Et veldig symbolsk og litt rørende videoklipp, spesielt med tanke på tidene Europa er igjennom. 

Årets postkort er de fineste vi har hatt på noen år. De viser artistene i ulike aktiviteter i deres hjemland, før navnet på landet, sangtittel og låtskrivere kommer frem foran et kjent landemerke i landet.

Finland 
Første kvinne ut er Sandhja og Finland. Dette svinger godt på både scene og skjerm, og skal absolutt ikke undervurderes når det gjelder finaleplass. Sandhja synger fjellstøtt og har noen utrolige gode korister/dansere med seg. En veldig god låt å åpne semifinalen med. 

Hellas
Etter Finlands syngende åpning drar vi til Hellas. De stiller i år med en etnoraplåt. Fine etniske elementer, men rap har aldri vært noe for meg. Hellas ligger også historisk dårlig til på ulike bettinglister. Blir det finale uten Hellas for første gang på mange år? Skal det skje, så skjer det i år.

Moldova
Dette er min guilty pleasure i år, og det nærmeste vi kommer en schlager i årets startfelt. Lidia synger rent og pent. Med seg på scenen har hun noe som skal forestille en astronaut. Etter Hellas sitt noe traumatiske bidrag føles dette ganske friskt. 

Ungarn
Freddie på scenen med sin Pioneer. Her er det jobbet masse med engelskuttalen hører jeg. Tydelig og god uttale i dag. Veldig sterkt refreng her og fine tv-bilder. Det eneste jeg har å pirke på er mangelen på koreografi, som er Ungarns evige Eurovisionproblem. 

Kroatia
Nina synger godt denne gangen, i motsetning til hva hun har gjort på de andre prøvene. Denne er jeg fryktelig usikker på, da jeg synes Ninas litt ekstreme kjole faktisk ødelegger litt. Denne kjemper nok med to andre om tiendeplassen vil jeg si. 

Etter Kroatia skal en del av landene sende reklame, og det blir et morsomt innslag der Petra og Måns leker taxisjafører. 

Nederland
Douwe Bob og Nederland er litt av en joker tror jeg. Under siste gjennomkjøring nå fikk jeg litt mer troen på den. Fine tv bilder hvor tid spiller en stor rolle. Det starter blant annet med en del sekunder hvor vi kun hører tikk takk. I siste del går han ut på catwalken hvor vi får en ganske lang kunstig pause. 

Armenia
Her åpnes det med litt tekniske problemer. Iveta kommer tilslutt i gang og starter med låten sin. Flammer er vel nøkkelordet her. Iveta i en flott badedraktkjole(hvis det er et ord). Synger fjellstøtt og bør være en garantert finalist til lørdag. 

San Marino
Fra et bidrag på topp til et som kommer til å kjempe helt i bunnen. San Marino er ganske håpløse i år. Disco er morsomt det, men syns ikke dette er noe særlig. Serhat er like lam i stemmebåndet som han er i kroppen. Sisteplass?

Russland
Ikke nok med at San Marino er håpløse, de kommer også mellom Armenia og Russland som begge stiller med to av årets sterkeste låter. Sergey foran en skjerm han klatrer på, før han helt tilslutt havner på toppen av den. Vokalt er det noe rart her i dag, klarer ikke helt å sette fingeren på den. Uansett er nok denne ganske sikker. 

Tsjekkia
Mange sier denne kvalifiserer seg, jeg er ganske usikker. Sterk og upåklagelig synging fra Gabriella, men låten er veldig seig. Kanskje rundt 12-13 i semifinalen?

Kypros
Den første av to rockelåter i denne semifinalen. Her er det lite å si egentlig. Hørevennlig rock som vi helt sikkert kommer til å se igjen i finalen på lørdag. 

Østerrike
Zoe tar oss med til godteriland med rosa skyer og regnbue. Veldig søtt, men noen ganger kan man jo tillate seg selv slikt også. Flott fremført og masse applaus i både sal og pressesenter. 

Estland
Personlig en favoritt for meg. Liker Juuris mørke stemme. Scenen her er mørkeblå og rød, bevegelsene han gjør er ganske like de han gjorde i den nasjonale finalen. Om denne går til finalen vet jeg rett og slett ikke. Akkurat nå fikk jeg følelsen av at den ikke gjør det. 

Etter Estland er det pause igjen. Ikke noe innslag denne gangen, men en tur til greenroom med Petra. 


Aserbajdsjan
En av mine personlige favoritter i år, tror jeg har den rundt syvende på min topp ti liste. Flott låt som dufter 2016. Samra har ikke hatt det lett på prøvene her, og har levert varierende kvalitet. Flotte pyroeffekter og slikt her, men hva hjelper vel det når hun ikke treffer en eneste tone på tre minutter?

Montenegro
Endelig en låt jeg faktisk er sikker på ikke går videre. Tre minutter med støy. 

Island
Greta er nok en artist som har slitt litt på prøvene her. Vokalen har alltid vært stødig og god, men den berømte bakgrunnen hennes har bydd på diverse problemer. Etter en del justeringer er skyggene endelig på plass. Veldig flott fremføring her, og en del gode kameravinkler. Island bør definitivt være en sikker qualifier. 

Bosnia-Herzegovina
Gruppen har levert veldig gode prøver her, og jeg regner denne som sikker. Legg merke til gullfoliekjolene Ana på cello og koristene er kledd i, samtidig gjerdet som skiller Deen og Dalal. Alt skal visst være et symbol på flyktningekrisen skal vi tro de selv. 

Malta
Da var vi kommet til kveldens siste låt, og den kommer fra Malta og Ira Losco. Denne er også definitivt i finalen. Ira i flott gullkjole, og nydelige bakgrunner på scenen. Med seg på scenen har hun også en danser.  

Så mine spådommer blir da altså noe slikt

Til finale:
– Ungarn
– Armenia
– Russland
– Nederland
– Kypros
– Østerrike
– Malta
– Bosnia-Herzegovina
– Island
– Aserbajdsjan

Kommer nærmest: Tsjekkia, Estland og Kroatia

Etter at alle har opptrådd er det klart for recap. Pauseunderholdningen i morgen blir som følger: Et kunstinnslag om flyktningkrisen og ett minutts opptreden fra Sverige, Spania og Frankrike. 

Tusen takk for følget! Jeg er tilbake på chat i morgen, og ikke minst blir det live dekning av pressekonferansen til de ti som går videre. 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien