Stats & fakts fra semi 1

Her er noen tall og kvalifiseringsfakta etter gårsdagens semifinale.

Vi ser her på landenes statistikk siden kvalifiseringsrunden(e) i konkurransen ble innført i 2004.

En klar trend så vi allerede i fjoråret: At land kvalifiserer seg oftere enn tidligere uten flere år utenfor finaeplass. I år er Tsjekkia i sin første finale noensinne, mens Bosnia og Hellas derimot må stå over sin første.

Dermed gjenstår «bare» Aserbadjsjan og Russland blant gårsdagens semifinalister med en plettfri kvalifiseringsstatistikk.

Moldova, som egentlig har en hyggelig grønn rute gjennom konkurransen, har nå blitt det eneste landet som har tre år på rappen uten en finale i lommene.


  • Kvalifisert

ARMENIA

Fire på rad og ennå bare ett feilskjær for landet. Armenia har riktignok bare vært på topp 10 ett eneste av de siste fem årene.

armenia

ASERBAJDSJAN

Fortsetter landets plettfri kvalifiseringsstatistikk. Verdt å notere seg er imidlertid om årets nyskapning for poenggiving hadde blitt innført i fjor, ville Aserbajdsjan røket ut av semifinalen. Kun Russland (og Romania) har nå bedre statistikk å hvile seg på, enn aserne.

aser

KROATIA

Fint comeback for Kroatia, som blir å se i sin første finale siden 2009. Etter dette har de strandet i semfinalene fire år på rad, før de tok seg et par års hvilepause. Kanskje det ikke var så dumt?

kroatia

KYPROS

For forste gang siden semifinalenes inntog, vil Kypros delta i sin andre finale på rappen. Da kan det også nevnes at i 2005-årgangen var landet automatisk kvalifisert etter datidens regler. Til tross for katastroferekken 2006 til 2009, står landet nå med 50/50 finaler.

kypros

MALTA

Også Malta stod 50/50 i og utenfor finaleplasser foran gårsdagens. Nå har de flere grønne felter enn røde, og tre av de siste innenfor – er en helt grei statistikk å ta med seg.

malta

NEDERLAND

Også Nederland har nå tre av fire finaler på rappen, med unntak av fjoråets bom. Etter den fæle rekken med åtte år utenfor det gode selskapet, er vel Nederland det beste beviset på at man aldri skal gi seg.

nederland

RUSSLAND

Her er det ikke stort annet å si utover hva man ser under …:

russland

TSJEKKIA

Vi gratulerer Tsjekkia med sin første finale noensinne. Dermed slår tsjekkerne Montenegro, som måtte vente til sitt sjette forsøk på en finaleplass.

tsjekkia

UNGARN

Ungarns omlegging av sin hjemlige uttakning i 2011 har gitt en ubrutt rekke på seks år. Det er like bra som Sverige, og landet har nå bare en håndfull land foran seg med bedre statistikk.

ungarn

ØSTERRIKE

Jojo-landet Østerrike er nå i sin tredje finale på rad. Det må vi tilbake til 2002-04 for å finne foran året.

osterrike


 

  • Ute

BOSNIA-HERCEGOVINA

Et hyggelig comeback å se, men kanskje ikke å høre? I alle fall ikke i finalen lørdag. For første gang siden 2004 røk Bosnia i en semifinale, og en plettfri statistikk er det dermed ødelagt for alltid …

bosnia

ESTLAND

Tallene fra 2009 er ennå hyggelige for Estland, til tross for exiten fra årets finale. Imidlertid er statistikken mer begredelig om man tar med de fem forutgående årene.

estland

FINLAND

Vi må tilbake til 2004/05 for å finne forrige periode hvor Finland var fraværende fra en finale to år på rad. Imidlertid har finnene ennå en liten pluss for finalebilletter fremfor de mer røde årene. 

finland

HELLAS

Som med Bosnia, ble en plettfri rekke av finaleplasser ødelagt i går. De siste to-tre årene har heller ikke vært gode for Hellas til tross for finaler, og det spørs ikke om at her skjer det noen endringer fra neste år.

hellas

ISLAND

Islands flotte rekke av finaler bråstoppet i fjor -og fortsatte i (g)år. Ser vi på rekken under, må de kanskje også gjøre det i 2017?

island

MOLDOVA

Moldova er faktisk verst i klassen for øyeblikket, etter at de for tredje året på rad må stå utenfor finaleplass. Ingen andre land har i år en lignende rekke utenfor finalen.

moldova

MONTENEGRO

Tilbake til gamle synder etter to års finaleplasser. Gårsdagens exit var vel ikke helt overraskende, men landet får allikvel mye honnør for å være utfordrende i konkurransen.

montenegro

SAN MARINO

2014 står tilbake som en enslig svale i en rød rekke for San Marino. Med Tsjekkias innto i finaleklubben, er da San Marino helt på bunn med sine 1 mot 6 finaleplasser.

sanmarino


kart


  • Forhåndstipsene:

Oddsen, basert på Bet365, scoret på 9 av 10 finalister. Som hos veldig mange andre var Island landet man overvurderte. Østerrike kom seg videre etter å ha ligget like i vannskorpen for kvalik-sjanser.

Vi har sett på NRKs ekspertpanel fra Adresse Stockholm: Her hadde man ikke Island videre, men bommet stygt på en del andre land. Finland, Moldova og Bosnia var overvurdert mot Ungarn, Nederland og Kypros. Oppsummert 7 av 10.

escNorges egen poll med 150 stemmer slo tilbake etter et dårlig resultat i fjor. 8 av 10 er helt OK. Våre lesere undervurderte Malta og Ungarn, mot Island (selvfølgelig) og Estland.

EscTodays BigPoll har alltid vært populær, selv om den har blitt noe mindre «relevant» de siste årene. 9 av 10 riktige her. Igjen var Island en bom, mot Nederland som stemmerne ikke hadde tro på.

escNorges egne skribenter spådde 8 av 10 riktige. Island behøver vi ikke å nevne, men vi ville også ha med Estland. Udervurdert: Ungarn og Tsjekkia.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien