Artister som har betydd mye for meg del 1: Pastora Soler

Av og til under Eurovision årgangene finner jeg artister som jeg blir stor fan av. Dette kan være på grunn av at jeg liker de som artister, de har en god låt eller det er noe med utstrålingen deres som gjør at jeg må finne ut mer. Jeg tenkte å skrive mer om disse artistene som har betydd mye for meg, og første kvinne ut er Pastora Soler fra Spania.

Denne uken var det fire år siden Eurovision inntok Aserbajdsjan og Baku Crystal Hall. Derfor tenkte jeg det var like greit å starte med Pastora. Hun representerte som vi alle vet Spania, og tok landet til deres ene av to topp ti plasseringer siden 2004.

Pilar Sanchez Luque er Pastora Solers fødenavn. Hun ble født i 1978 i Sevilla i Spania. Hun er først og fremst kjent som sanger og artist, men har også skrevet og produsert flere ulike sanger. Det er hennes unike måte å blande den spanske musikkstilen copla eller flamenco med elektronika og pop som kjennetegner hennes musikk.

 Pastora Videoclip 01

Musikkarrieren startet tidlig for Pastora. Allerede som barn opptrådde hun med flamenco låter i ulike sammenhenger, og i 1994 fikk hun sin aller første platekontrakt med selskapet Polygram. Hennes første album fikk tittelen Nuestras Coplas, og besto av ti kjente låter i copla stilen som hun gjorde sine egne versjoner. Med hennes andre album i 1996 introduserte hun musikkstilen som etterhvert ble hennes varemerke, nemlig blandingen av de to spanske stilartene og pop. Hennes andre album fikk tittelen El Mundo Que Sone.

Karrieren tok for alvor fart oppover i 1999 da hun utga sitt tredje album. Dette albumet inneholdt blant annet låten Damelo Ya, som solgte 120000 kopier i Spania og nådde førsteplassen på hitlistene i Tyrkia. Låten er en blanding av moderne popmusikk krydret med spanske elementer. Selve teksten er en lidenskapelig beskrivelse av hva kjærlighet og lidenskap får et menneske til å føle. På norsk kan tittelen oversettes til å bety Gi det til meg. Hennes tredje album het forøvrig Fuente De Luna, og gjorde det brukbart ellers i Spania. Selv om det er mange år siden 1999 er det nok Damelo Ya, som står som en av Pastoras aller største hits.

Corazon Congelado ble tittelen på hennes fjerde album. Dette solgte til platina i Spania. Tittelsporet på dette albumet ble forøvrig brukt som temalåt under det kjente sykkelrittet Vuelta a Espana i 2001. Låten er i musikkstilen til Pastora, men denne har kanskje enda mer tydeligere flamenco røtter enn det Damelo Ya hadde. Hun utga også i 2002 albumet Deseo. Dette albumet skiller seg godt ut fra hennes andre album, da det er nærmere elektronisk musikk enn hennes foregående arbeid. Deseo solgte også til platina.

Singelen Solo Tu gjorde det godt på de spanske listene i 2005. Låten var en del av albumet Pastora Soler, som var hennes første album under plateselskapet Warner. Albumet kjenntegnes ved at det inneholder mer naturlige låter fra Pastoras musikalske oppvekst. Solo Tu er en dramatisk ballade, som handler om et av de vanligste temaene i musikken nemlig kjærlighet. Både singelen og albumet solgte til gull i Spania. 2005 markerer også året da Pastoras aller første samlealbum kom ut. Dette fikk tittelen Sus Grandes Exitos.

I 2007 kom hun med albumet Toda Mi Verdad. Dette albumet fulgte ikke opp Pastoras tidligere salgssuksesser da det kun endte på en 13 plass på de offentlige listene. Alikevel er dette albumet verdt å bemerke av to forskjellige grunner. Den første grunnen er at det inneholder Pastoras aller første selvskrevne og egenproduserte låt med samme tittel som albumet. Den andre grunnen er at det vant prisen for beste copla album i Spania. Selv om albumet som skrevet ikke ble en suksess for henne, dro hun alikevel på en turne rundt om i Spania. Turneen endte kanskje litt overraskende i Egypt, der hun gjorde en komsert i operahuset i Kairo.

Årene 2009 og 2010 utgjør nok en ny epoke i Pastoras karriere. Her er nemlig samarbeid og duetter to store stikkord. Hun utga sitt åttende album Bendita Locura og en singel med samme tittel. Albumet inneholdt 13 helt nye låter. Mange av låtene på dette albumet er produsert i samarbeid med flere av Spanias største artister. Blant annet har Alejandro Sanz, Malu og Vanessa Martin bidratt på dette albumet.

I 2010 kunne Pastora feire 15 år som artist i Spania. Dette gjorde hun ved å utgi en DVD og en CD med tittelen 15 anos. Både cden og dvden inneholder innspillinger fra en live konsert holdt i et teater i Sevilla. Albumet inneholder hennes største hits og duetter med Malu, Miguel Poveda og Manuel Carrasco. Albumet ga også Pastora sin største salgsuksess siden Damelo Ya og Corazon Congelado, nemlig singelen La Mala Costumbre. Dette ble en stor hit i Spania og i Latin Amerika. Låten La Mala Costumbre er en ballade dedikert til hennes far, som har vært involvert i mye av hennes tidligere arbeid. Albumet ga henne en nominasjon i kategorien beste flamenco album i Latin Grammy Awards. I Spania vant albumet prisen for beste flamenco album og var også nominert i kategorien årets album.

Som en kuriositet, kan det også nevnes at La Mala Costumbre ble fremført under den nasjonale finalen i Spania i 2011. Kanskje det var her hun begynte å tenke på å representere Spania i Eurovision året etter?

I oktober 2011 kom nok et nytt album fra Pastora. Dette albumet het Una Mujer Como Yo, og debuterte på hitlistene som nummer tre. Dette albumet inneholder mange kjente låter fra Pastora. Låter som Demosiado Amor, Yo No Te Pido La Luna og A Ti er som hits å regne, da de har solgt godt på I tunes og blitt spilt mye på spanske radiostasjoner.

21 desember 2011 markerer datoen da Pastora ble valgt internt av den spanske kringkasteren RTVE, til å representere Spania i Baku året etter.

Etter annonseringen av Pastora som Spanias representant i Eurovision ble det klart at folket skulle involveres. Pastora fikk selv velge låtene Quedate Conmigo og Tu Vida Es Tu Vida, mens folket fikk stemme over de to låtene Ahora O Nunca og Me Despido De Ti. 3 mars 2012 fremførte Pastora tre låter, ettersom Me Despido De Ti ble valgt vekk av folket. Det ble tilslutt klart at det var Quedate Conmigo som vant og ble låten hun fikk med seg i bagasjen til Baku. Låten er skrevet av blant andre Thomas G:son.

 I Baku gjorde Pastora en flott figur i finalen og endte tilslutt på en tiendeplass med 97 poeng. Dette var Spanias beste plassering siden 2004. Det var også første gang siden 2004 at landet var å finne i topp ti. Quedate Conmigo var også den 35 mest solgte låten på I tunes i Spania i 2012.

Etter Eurovision fortsatte Pastora sin karriere i Spania. 2013 markerer året der hun var dommer i talentshowet El Numero Uno. Hun utga også sitt tiende og til nå siste album med tittelen Conoceme. Singelen fra dette albumet Te Despertare debuterte på en 17 plass på hitlisten, mens albumet havnet på en andreplass. Conoceme er forøvrig produsert av svensk-spanske Tony Sanchez Olsson og flere av låtene er skrevet av Thomas G:son. Også singelen Vive ga Pastora en viss salgssuksess.

Etter en rekke besvimelser og problemer under sin turne i 2014 bestemte Pastora seg for å avbryte karrieren. Hun tok en pause som hun begrunnet med akutt sceneskrekk. Hennes planlagte turne ble avlyst. Annonseringen kom etter at hun måtte avbryte en konsert i Malaga i november samme år.

Albumet med den enkle tittelen 20 ble sluppet, og inneholder 20 av hennes mest kjente låter.

Siden 2014 har det vært rimelig stille fra Pastora når det gjelder hennes karriere. I 2015 fødte hun en liten datter og hun dukket opp som gjestedommer i programmet La Voz Kids, altså the voice for barn.


Pastora Soler er helt klart en artist som har gjort mye inntrykk på meg. Jeg har hørt alle albumene hennes og hører jevnlig på flere av låtene hennes. Jeg håper det kommer en dag der hun kommer tilbake igjen i rampelyset, og også Eurovision. Spania trenger virkelig en artist som Pastora til å løfte seg i konkurransen.

Inntil videre får jeg klare meg med Youtube og Spotify. Under følger en liste over låter jeg anbefaler deg å sjekke ut.

– Yo No Te Pido La Luna
– En Mi Soledad
– La Mala Costumbre
– Quedate Conmigo
– Demasiado Amor
– A Ti
– Tu Vida Es Tu Vida
– Te Despertare
– Esperame
– Vive
– Stay With Me (engelsk versjon av Quedate Conmigo).

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien