Dagens Bidrag: Armenia

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest. Dette skjer i alfabetisk rekkefølge, og i dag presenterer vi Armenia.

temabokser2017

Armenia debuterte i Eurovision i 2006, og har siden den gang kun røket ut i semifinalen én gang, trukket seg én gang, og ellers nesten alltid oppnådd svært gode resultater. De har enda til gode å vinne, og satser i år for fullt med sangen «Fly With Me» fremført av artisten Artsvik.
Etter at Artsvik vant den 3 måneders lange utvelgelsesprosessen «Depi Evratesil» inviterte Armenias kringkaster komponister verden over til å konkurrere om å skrive Armenias bidrag. Sangen som vant ble «Fly With Me». Teksten er skrevet av Avet Barseghyan og David Tserunyan, og melodien komponert av Lilith Navasardyan og Levon Navasardyan, to sistnevnte også kjent for Iveta Mukuchyans «LoveWave», Aram MP3s «Not Alone» og Mikas «Love».
Fly With Me er inspirert av årets slagord «Celebrate Diversity», noe som kommer tydelig frem i både teksten og melodien. Musikken har innslag av tradisjonell folkemusikk, ikke bare fra Armenia, men også fra Europa, Asia og Afrika. Sangen forteller en historie om en jente, som skal være et symbol på kjærlighet, og hennes reise gjennom forskjellige kulturer for å vise at det er nettopp forskjellene mellom mennesker som gjør oss fargerike og vakre. 

Armenias artist heter Artsvik Harutyunyan, og er født 21. Oktober 1984 i Kapan, Armenia. Hennes musikalske karriere begynte så sent som i 2013, da hun deltok i konkurransen «Golos», som er den russiske versjonen av «The Voice». Hun deltok i teamet til den russiske artisten Pelageya, men røk ut av konkurransen under duellene. 

Deretter ble det stille fra Artsvik frem til 2016. Da konseptet «Depi Evratesil» ble annonsert meldte hun seg på, i håp om å få representere Armenia i Kiev i 2017. Hun kom seg gjennom audition-rundene, og ble i dommerrunden valgt ut til tidligere Eurovisiondeltaker Essaï Altounians team, etter å ha covret Beyoncelåten «Sweet Dreams».
I konkurransens tredje runde slo hun ut gruppa «Only Girls» i en duell, og var videre til neste duell, hvor hun slo ut «Opera Viva». Dermed var hun videre til semifinalene. 
Artsvik fremførte i første semifinale sangen «Hurt» av Christina Aguilera, og gikk videre til andre semifinale hvor hun fremførte «Crazy» av Gnarls Barkley, og «A Million Voices» av Polina Gagarina, og gikk videre til finalen.

I finalen den 24 desember konkurrerte Artsvik mot Marta, og begge fremførte én engelsk og én armensk sang. Artsvik fremførte sangene «I Have Nothing» og «Aprelu April», og vant med hele 71% av stemmene, jury og publikum sammenlagt. Dermed vant hun billetten til Kiev og Eurovision Song Contest 2017.

Artsvik fremfører låta «Fly With Me» i andre halvdel av første semfinale den 9. mai 2017.

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien