Bella Italia: Francesco er vår favoritt i Kiev

Team escNorge har sjeldent vært mer samkjørte: Italia er årets desidert største favoritt til seieren i Kiev.

Tretten av våre skribenter har sømfart årets 43 bidrag og kastet ut poeng til samtlige. Ikke ved å rangere dem, men ved gi låtene poeng på en skala fra 1 til 10 fra hver skribent. Disse er deretter omregnet til terningkastene dere finner under.

Vi synes det er en jevn årgang, med mange låter «midt på». Det ser vi også igjen på vurderingene våre, med en haug terninger på 3 og 4. Størst uenighet blant skibentene finner vi blant balladene – og Nederland – der meninger og poeng spriket i absolutt alle retninger.

Norge og JOWST kommer ut med en 4-er, og en hyggelig tredjeplass i sin semifinale. Grab the Moment kommer som et behagelig innslag etter en hyperduo fra San Marino og rare Kroatia – og det tror vi vårt bidrag vil tjene på.

Her er vår endelige dom for 2017 – inkludert noen små kommentar som falt underveis i gjennomlyttingen:


SEMIFINALE 1


 

1. SVERIGE4

Robin Bengtsson | I Can’t Go On
Bortsett fra Dressmann-showet (og Robin), jevnt godt mottatt og en bra start på showene. Låta er bedre enn artisten, og vårt tips er å roe ned Robin litt til scenen i Kiev.

2. GEORGIA2

Tamara Gachechiladze | Keep the Faith
Fantastisk! kom raskst frem i chatteboblende fra en våre medarbeidere, men vi andre beholdt roen og dømte denne heseblesende kraftballaden langt utenfor en finaleplass.

 
3. AUSTRALIA4

 Isaiah | Don’t Come Easy
Jevnt over hyggelige kommentarer til Australia, men det ble påpekt at balladen kanskje blir for hyggelig og småpen? Må slåss om poengene mot et par andre «gutteballader».

 
4. ALBANIA3

Lindita | World
Her ble de fleste mer opptatt av musikkvideoen fremfor selve bidraget, og dermed ble verdenen til Lindita helt glemt. 3-en er svak og vi spår Albania utenfor nok en finale.

 

 

 blanche
5. BELGIA5
Blanche | City Lights
 
Vi er veldig spente på hvordan dette vil fremstå fra scenekanten i Kiev, men det er ikke tvil om at Blanche har en spennende og suggerende låt som skiller seg ut. En solid favoritt og mulig vinnerkandidat.

 

 

 
montenegro 6. MONTENEGRO3

Slavko Kalezic | Space
Typisk Eurovision-låt som kan få salen i Kiev til å koke, men veldig få av oss begrep noe som helst av verken tekst eller musikkvideoen. Heldigvis er fletta (altså til artisten …), falsk.

7. FINLAND4

Norma John | Blackbird
Skummelt og vakkert balladebidrag, som fikk nokså varierte innspill. Samlet tror vi imidlertid stemningen i dette kan overraske i Kiev og føre Finland tilbake til en finale,

8. ASERBAJDSJAN4

Dihaj | Skeletons
Litt, men bare litt, svenskehjelp til aserne nok en gang. Det kan høres, da bidraget er produsert til fingerspissene. Kul låt, som imidlertid mangler det lille ekstra.

9. PORTUGAL4

Salvador Sobrai | Amar pelos dois
Fremførelsen til Salvador ga noen assosiasjoner til Klatremus. Men den både særegne artisten og ikke minst selve låten, gjør at vi spår at alt kan skje i Kiev. 4-en er svak, men vi sender Portugal til finale.

10. HELLAS3

Demy | This Is Love
Hellas sender vi imidlertid utenfor. Her er grekerne tilbake på godt, gammel spor … Trodde vi. Går i den berømte fellen med bedre vers enn refreng, og det kan ende i en gresk tragedie poengmessig.

11. POLEN3

Kasia Mos | Flashlight
En av årets best produserte låter, men definitvt ikke melodier. Kjedelig var stikkordet, samtidig som ingen direkte slaktet låten. 3-en er meget svak.

12. MOLDOVA3

SunStroke Project | Hey, Mamma!
Epic Sax Guy er tilbake, men duverden så slitne karene har blitt siden Oslo-dagene i 2010. Nok en svak 3-er, der rytmene og saxen berger Moldova på vår vurdering – men ikke til finale.

13. ISLAND4

Svala | Paper
Island vil vi ha til finale. Kanskje ingen innertier av et bidrag, og låten er denne gangen kanskje bedre enn artisten. Men er det ikke på tide å kvitte seg med kjellerlagerne i musikkvideoene nå, islendinger?

tsjekkia 14. TSJEKKIA3

Martina Barta | My Turn
Kjapt oppsummert: Fin ballade, men akk så sedvanlig og kjedelig. Klokkeklar 3-er da omtrent samtlige poeng havnet nettopp på midten av skalaen. Må kjempe hardt om finaleplass i år.

15. KYPROS4

Hovig | Gravity
Her våknet vi til igjen. Fine poeng trillet inn, og det ble påpekt at dette kankje er en ganske så typisk ESC-låt. Litt kunstig og repetiv, og derfor ikke helt i toppsjiktet.

16. ARMENIA3

Artsvik | Fly with Me
Og plutseleg gjekk noko av snakkinga i snakkeboksen (det vil sei, chatten) øve til nynorsk! Skjemten om at songen ikkje i noko høve var Artig, slo ikkje heilt til. Samla fekk ho skryt for dei lokale elementa i songen, og me trur dei kan knive Armenia (nesten) til finale.

slovenia 17. SLOVENIA3

Omar Naber | On My Way
En av feltets klart svakeste ballader. Dette er klassisk, men Omar hadde en adskillig bedre låt forrige årgang ESC var i Kiev (2005). Da ble det ikke finale, og det blir det neppe nå heller. Veldig svak 3-er.

18. LATVIA3

Triana Park | Line
 Latvia er en spennende avslutning på denne semifinalen. Det tror vi slår ut til deres fordel. Vi var, med et par unntak, veldig enige om at denne kommer til finale. Men komp og fremføring, er nok bedre enn selve melodilinjene.

SEMIFINALE 2


 

1. SERBIA4

Tijana Bogicevic | In Too Deep
Moderne og frisk start på semi 2. De fleste i teamet likte denne riktig så hyggelig, og her var vi sjeldent enige rundt poengene. Trygg finaleplass.

osterrike 2. ØSTERRIKE4

Nathan Trent | Running on Air
Litt mer spredt poenggiving til Østerrike, der noen savnet av et ordentlig «grep» i låten. Litt oppbrukt formel, ble det hintet om. En slik garantert finalelåt, uavhengig av startnummer.

3. RUSSLAND2

Julia Samoylova | Flame Is Burning
For å sitere: «Dette er den beste dame-i-rullestol-balladen vi har hatt i ESC». Vi er svært usikker på en (eventuell) live-fremføring her, og terningkastet gjenspeiler ærlig at vi rett og slett ikke synes noe om denne smørje-balladen.

4. MAKEDONIA3

Jana Burceska | Dance Alone
Et slikt bidrag som vi kan like ut fra video og Spotify, men vi er svært avventende til fremføringen i Kiev. Makedonia er viden kjent for å ødelegge sine låter, slikt sett. Låtmessig i grenseland til finalesjanser.

5. MALTA3

Claudia Faniello | Breathlessly
Og her var vi plutselig helt uenige. Der noen likte det «klassiske ESC» i dette, endte andre på regelrett grusing og nesten-soving. Terningkastet er sterkt grunnet flere hyggelige poeng, men vi tror samlet Malta ender opp like utenfor finalen i år.

 

IlincaAndAlexROMANIA

6. ROMANIA5
Ilinca & Alex Florea | Yodel It!
 
Vel, her er vel ikke akkurat selve låten noe mesterverk. Den kommer imidlertid som en kule etter balladen fra Malta – og denne må da være garantert en finaleplass? Smått hysterisk, men også en lykkepille.

 

 
7. NEDERLAND4

O’G3NE | Lights and Shadows
Og der smalt det. I vårt tilfelle i fullstendig kollisjon mellom nord og sør, der Bodø smalt til med en innertier – mens Agder gruste «hærverket» til 1. Resten av teamet var ikke langt unna og ga omtrent stemmer på hele skalaen. Samlet ble snittet imidlertid godt nok til en snill 4 på terningen, og en finale til Nederland og Ogene (uttales slik, fikk vi vite).

8. UNGARN2

Joci Papai | Origo
Kudos til Ungarn for å synge på ungarsk, men rappen er vel noe i nærheten av en voldtekt av øregangene? Høres ut som et påtenkt ESC-bidrag fra Usbekistan, som kanskje få en del poeng øst for Budapest? Fra oss får den ikke noe som helst.

9. DANMARK3

Anja Nissen | Where I Am
Her var gjennomgangstonen at årets danske bidrag «gir oss fint lite». Greit produsert og greit fremført, men anmasende vokal og et litt manglende refreng som ikke fester seg. Slikt lover ikke godt for en finaleplass.

10. IRLAND4

Brendan Murray | Dying to Try
Vakkert. Eller var det heller intetsigende? Igjen ble det en ballade som splittet «juryen». Karakteren gjenspeiler at de fleste plasserte låten på middels pluss, men flere svært høye poeng gir Irland en trygg finale. Stort potensial, som vi håper blir utnyttet på scenen.

san marino 11. SAN MARINO3

Valentina Monetta & Jimmie Wilson | Spirit of the Night
Tante Valentina er tilbake, og kanskje hadde hun klart seg like greit alene? Refrenget er ikke halvgæernt ble det påpekt av noen, der andre heller satte discoføttene bestemt ned. Svak 3-er, og en finale uten San Marino også i år.

12. KROATIA2

Jacques Houdek | My Friend
Her splitter altså vokalisten seg selv. Og jaggu splittet han stemmene også. De par-tre høye poengene som kanskje var doblet, reddet ikke helheten og karakteren. Og terningkastet!

13. NORGE4

JOWST | Grab the Moment
Lykke til, JOWST. Ingen i teamet direkte misliker vårt bidrag i år, men samtidig scoret den heller ikke veldig mange toppoenger. Vi tror på det moderne i låten, og vi tror at vi fint skal klare finalen i år.

sveits 14. SVEITS3

Timebelle | Apollo
Helt grei popballade, som har vokst hos mange. Ingen store sprell verken i den ene eller andre retningen, men samlet tror vi nok dette blir for anonymt.

hviterussland 15. HVITERUSSLAND3

NAVI | Story of My Life
Stor ståhei (eller hey?) for årets gledesutbrudd. Dessverre gikk de positive vibbene over til pusteproblemer, da vi ble rent utmattet etter tre heidundrende minutter med dette. Beskrives kanskje best med tittelen til neste låt: Noe ordentlig beautiful mess

16. BULGARIA4

Kristian Kostov | Beautiful Mess
For en gangs skyld en ballade som ikke helt splittet gjengen. Litt uforståelig fra vår side at denne har blitt en oddsfavoritt, men samtidig ser vi potensialet her. Hyggelig og fin, men også noe kjedelig.

17. LITAUEN2

Fusedmarc | Rain of Revolution
Veldig fengende – på en rar måte. Og vi ble mer opphengt i vokalisten, som minnet oss mer om en rasende Lille My – enn ei sangerinne fra Vilnius. Og Lille My spøker man så kjent ikke med! Hørselskade observert fra en av jurymedlemmene … 

 

KoitToomeLauraESTONIA

18. ESTLAND5

Koit Toome & Laura | Verona

 
Vi blir gjerne med til Verona. Dette er kanskje heatets mest tradisjonelle poplåt, med en melodilinje som kanskje kan fange mange stemmer fra «folk flest». Vi er også «folk flest» denne gangen, og dette er vår favoritt i semifinalen. Fin låt, enkelt og greit.

 

 
19. ISRAEL4

Imri | I Feel Alive
Vi fortsatte positiviten da vi inntok årets israelske bidrag. Her var igjen overraskende enige rundt poengene, men samtidig savner vi et ordentlig refreng som virkelig fester seg. Det gjør også sitt til at vi ikke våger å gi mer enn en hyggelig 4-er til Imri. Pluss for småetniske elementer mot slutten av låten.

 


FINALE


 

FRANKRIKE4

Alma | Requiem
Her ble poengene nokså spredt, og flere påpekte at man slett ikke likte påfunnet med en nyinnspilling av dette bidraget. Originalen kunne kanskje ha nærmet seg landet i gullboksen under – men samlet endte Alma i stedet opp en trygg 4-er. Noen bekymringsmeldinger på hvordan Alma vil fremstå live på scenen. 

 

ALBUMOFFICIAL4

ITALIA6

Fransesco Gabbani | Occidentali’s Karma

 
Vår soleklare favoritt. De få som våget å påstå at dette kanskje blir noe for italiensk, ble raskt nedhysjet – og samlet er det ingen tvil om at dette er det bidraget vi går for i år.
Som det også ble påpekt: Det kan være en stor fordel at bidraget mangler en opplagt konkurrent eller favoritt blant de andre av årets bidrag.

 

  SPANIA2

Manel Navorro | Do It For Your Lover
Her har vi ikke snille. Og det skyldes et usedvanlig repetivt tema, som bare blir irriterende i lengden. Joda, det smaker litt av sommer – men det er en riktig så slitsom sommer. Skuffende.

storbritannia STORBRITANNIA4

Lucie Jones | Never Give Up on You
Flere var positivt overrasket over britenes nye versjon av denne balladen. Her har man klart å fremheve en helt grei ballade til noe mye bedre. Fikk de fleste poengene like over midten av skalaen, og dermed er terningkastet trygt og godt

 


tyskland TYSKLAND4

Levina | Perfect Life
Fet krangling rundt Police-referansene i kompet, men enighet om at dette er bedre studio enn hva man så i den tyske finalen. Om videoen er så bra, får bli en annen sak. 4-en er veldig svak, og vi er ikke helt overbevist om at poengene vil renne inn til Tyskland i år heller. 

 

O TorvaldUKRAINE

22. UKRAINA1
O. Torvald | Time
 
Å, Torvald: Hvordan kunne du? Vi har ingenting imot gitarer, men alt tyder på at Ukraina absolutt ikke vil vinne på hjemmebane. Det synes vi er helt greit, for det finnes overhodet ingenting i denne trege rockelåten. Årets bunnlåt, der ikke akkurat en 24-nedtellingen rundt livet hjelper til.

Del:
Relaterte artikler