Russland trekker seg!

(Oppdatert!) Russiske Channel One – ansvarlig for årets russiske Eurovision-bidrag – har nå åpent publisert at de ikke kommer til å kringkaste årets finaler fra Kiev. Det betyr: Russland er ute.

EBU hadde to forslag til å løse konflikten mellom ukrainske myndigheter og det russiske TV-selskapet: Verken forslaget om en satelittoverføring av bidraget, eller bytte av artist, hadde imidlertid noe for seg. Channel 1 skriver at Ukraina har satt alle hensyn til side og forbudt deres lovlig, valgte artist å komme inn i landet.

Kanalen går mildt sagt hardt ut mot vertsnasjonen og mener forbudet setter hele konkurransens omdømme og hensikt på spill.

EBU og arrangøren har nå offentlig kommentert det åpne brevet fra Channel 1 og har i kveld bekreftet hva EscKaz meldte tidligere i kveld:

 

 Det er ikke første gangen et land trekker seg så sent i prosessen frem mot konkurransen. Det er heller ikke første gangen et land velger å avstå fra en deltakelse grunnet politiske forhold.

Men det er første gangen en vertsnasjon bevisst nekter en artist innreise, og EBU har visstnok allerede advart Ukraina at det kan komme sanksjoner i ettertid. Det ukrainske TV-selskapet skal ha blitt påpekt at utestengelsen bryter med flere vesentlige regler for Eurovision som konkurranse, og at saken kan få store konsekvenser i ettertid. Om det blir bøter eller utestengelse i en periode, vil trolig bli oppklart i sommer.

Flere av de største TV-selskapene og landene har truet med å trekke seg fra Kyiv, med Tyskland og mektige ARD fremst i rekken. Men trolig vil konsenkventene bli for store nå snaue to uker foran prøvestart i den ukrainske hovedstaden, til at man velger slike drastiske skritt. Reaksjonene mot ukrainerne vil komme i etterkant.

Praktisk og for showene vil Russlands fravær bety at semifinale 2 får ett land mindre i heatet. Makedonia får Russlands startnummer.

Og Norge en konkurrent mindre …

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien