Dagens bidrag: Litauen

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle årets deltakerbidrag i Eurovision Song Contest. Dette skjer i alfabetisk rekkefølge, og i dag går turen til Litauen.

temabokser2017

  Litauen deltok for første gang i 1994 og har 17 deltakelser bak seg. På disse årene har de nådd topp ti ved to anledninger: en sjetteplass i 2006 med LT United og låten «We Are The Winners», samt fjorårets niendeplass til Donny Montell og «I’ve Been Waiting For This Night». Etter innføringen av semifinaler i 2004 har Litauen kvalifisert seg til finalen åtte av tretten ganger, men er det eneste baltiske landet som foreløpig står uten en seier i Eurovision Song Contest.    I år er Litauens håp elektronika-bandet «Fusedmarc» og deres låt «Rain of Revolution». Bandet består av vokalist Viktorija Ivanovskaja, multiinstrumentalist Denisas Zujevas og visuell designer Stasys Žakas. Trioen har en litt eksperimentell og alternativ stil og er opptatt av den visuelle opplevelsen når de lager musikk. Nettopp derfor titulerer de seg selv for et «alternativt audiovisuelt elektronika-band». Alle tre kommer fra hovedstaden Vilnius og har siden oppstarten i 2004 gjort seg godt bemerket i sitt hjemland. I 2005 kom de ut med sin debut-EP «Contraction» og ble samme år belønnet med prisen for Årets Gjennombrudd på den alternative scenen i Litauen. Siden den gang har de mottatt flere priser for sin musikk, deriblant «Best Experimental Music Band» i 2007 og «Best Lithuanian Electronic Band» i 2008. Musikken deres har også ført dem ut på konsert- og festivaljobber over store deler av Europa.
Litauen har etter hvert blitt kjent for sine lange nasjonale utvelgelsesrunder. Jakten på årets representant startet 11. januar, og det var hele 51 artister som konkurrerte. Fusedmarc startet som outsidere, men ble bedre og bedre mottatt for hver uke. Åtte runder og en semifinale senere var de en av syv finalister som stod igjen i den store Eurovizija-finalen 11. mars. Der var det altså Fusedmarc som trakk det lengste strået – etter å ha vunnet både publikum og juryene.    Bandets medlemmer har selv laget tekst og melodi til «Rain of Revolution». Litauen deltar i andre halvdel av andre semifinale i Kiev 11. mai, og konkurrerer der mot Norge.

historie
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien