Sanksjoner i vente for Russland og Ukraina

Selv om det er relativt rolig etter Russland/Ukraina konfilkten som rammet Eurovision i år, betyr ikke det at EBU sin referansegruppe har glemt konflikten. Styrelederen i referansegruppen uttaler nå til tysk media at Russland og Ukraina kan vente seg reaksjoner.

Konflikten oppsto etter at Ukraina valgte å utvise den russiske representanten Yulia Samoylova, som i slutten av mars ble valgt til å representere Russland. Grunnen til at hun ble utvist, var fordi hun hadde opptråd på Krim etter at halvøyen ble annektert av Russland. Styreformannen uttaler at fra et ukrainsk perspektiv er saken juridisk klar, men de har samtidig brutt med Eurovisionreglene da de valgte å utvise Yulia. Som vertsland for konkurransen, har nemlig Ukraina gått med på å ønske alle EBU sine gjester velkommen inkludert de valgte artistene.

Russland går heller ikke fritt fra konflikten. De har nemlig latt være å møte opp på et obligatorisk Head Of Delegation møte, som tok plass bare noen dager etter at Yulia ble valgt. Dette er også et regelbrudd.

Regelbruddene vil bli diskutert på et møte i gruppen neste uke, og en endelig dom er ventet 12. juni. Hva slags straff som venter landene kan være alt fra bøter, tap av sponsorpenger og i verste fall en tre års utvisning fra konkurransen.

Samtidig uttaler Jon Ola Sand til Aftenposten, at han er sikker på at Russland blir å se i neste års konkurranse. Han har også mottatt beklagelser for konflikten fra russiske Channel One, som i år hadde vært ansvarlig for landets bidrag.

Begge de to russiske kringkasterne er uansett, utfall av dette enige om at Yulia Samoylova skal representere de i neste års konkurranse.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien