Din guide til semifinale 2

Etter en balladetung tirsdag, med et ikke like så balladetungt utfall: Spenningen står nå i taket for nye 18 deltakerland – deriblant Norge og JOWST. Her har du alle detaljene foran årets andre semifinale fra Kiev.

Kveldens startfelt betraktes av mange som hakket kvassere enn tirsdagens samling av bidrag, og i kveld skal Norge kjempe mot våre naboer i sør Danmark – og en av årets vinnerfavoritter fra … Bulgaria!

Det er svært delte meninger rundt både det norske og danske bidraget i kveld, og forhåndstipsene i denne delfinalen – varierer i det hele tatt mildt sagt i all verdens (Europas?) retninger. Her er trolig bare helt fire sikre finalister: Bulgaria, Estland, Israel og Romania.

Jurysystemet fra i fjor videreføres, der man teller opp jury- og telefonstemmene seperat – for deretter å legge dem sammen. Hvem glemmer vel fjoråets thriller fra Stockholm? Resultatene fra kveldens semifinale, får vi derimot først vite etter at finalen lørdag er avsluttet.

I boksene under finner du en rekke forhåndstips etter plassering i kveld. Disse er regnet ut fra siste kvalifiseringsodds (onsdag kveld), escNorges Poll 2017, NRKs ekspertpanel og escNorges egne skribentvurderinger.

Sendingen starter på NRK1 kl 21:00 og forventet over to timer senere. I kveld er det selvfølgelig tillatt også for norske seere å stemme.


1. SERBIA Tijana Bogicevic – In Too Deep

Boksene under viser variasjonen i forhåndstipsene som går gjennom nokså mange av bidragene i denne delfinalen. Oppsummert, og grunnet en ryktet svakere fremføring, sier at Serbia i år virkelig må kjempe om å komme seg videre. En låt i dancepop-sjangeren.01

2. ØSTERRIKE Nathan Trent – Running on Air

Nok en trend: Enten-eller låter: Her i betydning av elsk/hat. Østerrike starter i tidenes desidert mest katastrofale startposisjon i ESC-sammenheng. Men oddsen har blitt betraktelig bedre de siste dagene, og det tyder på at vi kan få se en bra fremføring fra scenen i kveld. Rusletusle-låt som egentlig er veldig inn i disse Ed-tider.

02

3. MAKEDONIA Jana Burceska – Dance Alone

Makedonerne er innad i Eurovision viden kjent for å ødelegge helt ålreite låter fra scenekanten. Det hviskes det også om i år, der landet sender en usedvanlig strømlinje-formet sak med et mer enn godkjent refreng. Spørsmålet er om europeere flest faller for vestlig og litt discokjølig makedonsk EDM-pop.

03

4. MALTA Claudia Faniello – Breathlessly

Kveldens første ballade tar oss med dit Malta var omlag rundt 1995. Dette er en klassisk Eurovison-ballade, bygd opp deretter til fingerspissene. Seig og gammeldags og levnes små sjanser. Men …

01

5. ROMANIA Ilinca & Alex Florea – Yodel It!

Humørspreder helt uten ambisjoner til noen hovedfagsoppgave i musikk. Sært, men hyggelig humørfyllt. Og om noen hevder at jodlig overhodet ikke hører hjemme i Romania, er det et faktum at vi stadig finner tysktalende «budeier» i dalene blant de transylvanske alper …

01

6. NEDERLAND O’G3NE – Lights and Shadows

Stemmeprakten til denne nesten-køntrien, bringer i år Nederland inn i kampen om en hyggelig finaleplass. De såkalte spesialistene er litt mer positive en fansen, og her forventes ingen sure toner fra tre tidligere Junior-deltakere.

01

7. UNGARN Joci Papai – Origo

En etnisk låt med særpreg fremført på hjemmespråket, men også med noen linjer romanés, det vil si språket til sigøynerne sørover i Europa. En etnisk gruppe vokalisten også er en del av. Har steget på barometrene de siste ukene, og de fleste forventer at det ekte i dette sender Ungarn videre.01

8. DANMARK Anja Nissen – Where I Am

Anja blir berømmet for vokal og tilstedeværelse, men er egentlig denne halvballaden sterk nok? Vi her i nord ønsker selvsagt våre naboer videre, men bortsett fra oddsen … Forhåndstipsene spriker kraftig.01

9. IRLAND Brendan Murray – Dying to Try

For en gangs skyld sender irene en ballade som, vel, knapt kunne vært fra andre land enn Irland. Og det kan felle den, da den kan oppfattes som treg og litt utdatert, som det så fint heter. Adskillig mer populær blant fans enn presse, og unge Brendan må virkelig overbevise med sin særegne stemme.

10. SAN MARINO  Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit of the Night

Etter tre tidligere forsøk, har Monetta fått kallenavnet Tante Valentina. Hun er en heltinne i mini-minilandet etter å ha ført verdens eldste republikk til finale et par år tilbake. I år har hun igjen fått med seg veteran Siegel og en stakkars utvandret amerikansk musikalfyr. Denne disco-retroen levnes vel heller få sjanser i kveld.01

11. KROATIA Jacques Houdek – My Friend

Originale greier som starter som en slags fredsutgave av Soldatens kortstokk, før den fortsetter som en duett med seg selv. Jacques veksler mellom forsøksvis boyband og opera, og egentlig bør ikke det holde til noe som helst videre opptreden. 01

12. NORGE JOWST – Grab the Moment

Her bør vi nok se mer på odds, enn de tre hjemlige meningene for å få et objektivt inntrykk. Og den plasserer oss helt i grenseland for finaleplass. Samtidig kommer vi etter et av året særeste innslag, og vi er også ett av årets mest moderne. Men juryfinalen i går kveld, der juryene avla sine stemmer, ble et sabla kaos med teknisk svikt og mer. Så dette kan bli spennende, på flere måter. Lykke til, JOWST!01

13. SVEITS Timebelle – Apollo

En låt som levnes få sjanser, igjen en slags halvpopballade – kanskje litt typisk for Sveits de siste årene. Den har et slags hook i refrenget som hever den, men spås få reelle finalesjanser.01

14. HVITERUSSLAND NAVI – Story of My Life

Ved siden av Romania, heatets andre humørspreder. Denne gangen på hviterussisk og en forhåpentligvis ikke for febrilsk sceneopptreden. Sjangermessig er det litt Woodstock møter Nashville på speed, men i følge både fans og presse: Her kan det gå i alle retninger plasseringsmessig.01

15. BULGARIA Kristian Kostov – Beautiful Mess

Det er nesten fælt å kalle en oddsfavoritt for en joker. Men i et år der man har et land (Italia) som soleklar favoritt, er det nettopp denne låten som kan møblere om det hele. Unggutten har utseendet, scenetekket – og stemmen. Balladen er også spikret inn i 2017, og det er også det som kan felle den.01

16. LITAUEN Fusedmarc – Rain of Revolution

Fra toppkandidat til bunn. Denne el-pop-dance-EDM-fussion gruppa, har visstnok satt Litauen på kartet i enkelte kretser utenfor hjemlandet. Det er helt riktig. Sist gang vokalisten ble sett, var som Lille My i en ikke helt ukjent finsk setting. De røde boksene under taler for sitt, men dette er ikke noen do-pause. Bør oppleves. Og overleves.01

17. ESTLAND Koit Toome & Laura – Verona

Det hviskes om Modern Talking i kulissene. Datert og umoderne. Men med en slags underlig familiær melodilinje som fester seg, uansett om du vil eller ikke. Årets 80-tallsretro, som samtidig har noe av vårt tiår i seg. Svært populær blant tilhengere, og snodig nok også fra presse og oddssettere01

18. ISRAEL Imri – I Feel Alive

Delfinalen avsluttes med nok en joker. Israel har virkelig funnet rytmene de siste årene, og det kler dem helt utmerket. Denne har kanskje ikke det helt umiddelbare refrenget, men ironisk blir det også gladlåtas styrke. NRK-panelets favoritt – og også svært høyt på andre lister.01

Foruten de atten deltakerlandene, vil også Frankrike, Tyskland og Ukraina stemme i denne semifinalen.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien