Israels fremtid i ESC er usikker

Et populært og suksessrikt land i Eurovision Song Contests historie kan muligens ha sendt sitt siste bidrag til konkurransen. Israels nasjonale kringkaster, IBA, har nemlig gått ut av virksomhet som følge av omstruktureringer, og før erstatteren har blitt offisielt medlem av EBU, kan vi ikke regne med å se Israel på startstreken.

Det var under lørdagens finale at Israels poengtalsmann, Ofer Nachshon, høytidelig tok farvel med Eurovision Song Contest på IBA sine vegne. Statskanalen ble vedtatt nedlagt av regjeringen tilbake i 2014 og er nå erstattet av tre separate kanaler – én som sender på hebraisk, én på arabisk og én ren barnekanal.

Det er den hebraiske kanalen, kalt KAN, som nå må overta ansvaret for å finne og sende et bidrag til ESC. Problemet er at KAN ikke tilfredsstiller EBUs offisielle krav til medlemskap, blant annet fordi kanalen ikke har en egen nyhetsavdeling. Før denne situasjonen er løst til begge parters tilfredsstillelse, står dermed Israel utenfor ESC.

Yigal Palmor, talsmann for ‘The Jewish Agency for Israel’, har uttalt at KAN vil søke om medlemskap og gjøre sitt ytterste for å møte EBUs retningslinjer slik at Israel fremdeles blir å finne i Eurovision. Hvor vanskelig denne prosessen blir, og hvor lang tid det eventuelt vil ta, er imidlertid usikkert.

Israel gjorde sin debut i ESC tilbake i 1973, og har tre seire – i 1978, 1979 og 1998 – på CV’en, i tillegg til to andreplasser og en tredjeplass. Landet har nådd finalen i sine tre siste forsøk, og med Imri Ziv bak mikrofonen fikk årets bidrag, I Feel Alive, en 23. plass i lørdagens finale.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien