Fokus på Portugal

Lysene er slukket, artistene har dratt og scenen er rigget ned i Ukraina. Eurovision 2017 ble en stor suksess og en aldri så liten seier for landet. Nå som Eurovision 2017 er over, setter vi nå fokuset mot Portugal.

I denne artikkelen får du en kort innføring om landet Portugal, hovedstaden Lisboa og Portugal sin historie i Eurovision Song Contest.

Portugal ligger helt vest i Europa, og dekker 92391 kilometer, som rommer 10,5 millioner innbyggere. Landet har alltid vært selvstendig, og dagens Portugal har dekt de samme grensene siden 1200 tallet. Landet var før en meget stor kolonimakt, med store områder i India og Afrika. Den mest kjente portugisiske kolonien var Brasil i Sør Amerika. Portugals Eurovisionbidrag i 1989 handler om landets engang så stolte imperie.

Sammen med Spania og Andorra, danner Portugal det vi kjenner som den iberiske halvøy. Landets hovedstad Lisboa er den eneste europeiske hovedstaden med kyst mot Atlanterhavet og også Europas mest vestilige beliggende hovedstad.

Landet har vært et demokrati siden nellikrevulusjonen i 1974, som startet da landets Eurovisionbidrag entret scenen i Brighton i Storbritannia.

Portugal ble medlem av EU i 1986, innførte Euro i 1999 og er selvsagt også en del av samveldet portugisisktalende land.

Lisbon

Lisboa er landets hovedstad og rommer 2,7 millioner innbyggere. Lisboa ligger idyllisk til der elven Tejo møter Atlanterhavet. Byen er kjent for sine gule trikker, trange smug og sine storslåtte bygninger. Lisboa var vertskap for Expo 1998 utstillingen, og i den forbindelse ble det bygget en stor futuristisk park vest for byen. Her ligger blant annet Europas lengste hengebro, Vasco Da Gama broen som teller 12345 kilometer. Andre turistattraksjoner i Lisboa er Cristo Del Rei statuen, som er en tro kopi av samme statue i Rio De Janeiro, Alfama distriktet og som nevnt Expo 1998 distriktet.

Det er nettopp i Expo 1998 parken neste års (mest sannsynnlig)arena ligger. MEO arena ble bygget sammen med parken, og er den største innendørs arenaen i EU. Den rommer hele 20000 tilskuere og er ofte arena for store konserter i Portugal.

RTP er Portugals offentlige kringkaster og er en forkortelse for Radio e Televisao de Portugal. Kringkasteren ble dannet i 1935 og er en av de mindre kringkasterne i Europa. Antall ansatte teller 1689 personer(til sammenligning er 3500 ansatt i NRK). Kanalen får sine inntekter fra finansdepartementet, lisens og reklame. Budsjettet for 2014 telte 213,5 millioner euro.

Kanalen er ikke en av de mest sette i landet, men sender serier, nyheter og andre portugisiske programmer. RTP har tre kanaler, RTP 1, RTP 2 og RTP 3. Det finnes også en kanal som kringkastes verden over og en egen kanal for tidligere portugisiske kolonier i Afrika, kalt RTP Afrika.

Eurovision og Portugal må kalles for en sørgelig historie. Landet debuterte i konkurransen i 1974 og har vært med 49 ganger. De ble sist i 1964, 1974 og 1997. Null poeng har de oppnådd i 1964 og 1997. I nyere tid har heller ikke resultatene vært så mye å skryte av. Siden innføringen av semifinalene i 2007, har landet kun kvalifisert seg i 2008, 2009 og 2010. De sto over finalen i 2011, 2012, 2014 og 2015. Grunnet finansielle problemer deltok de ikke i 2013 og 2016.

Før lørdagens seier var deres beste plassering en 6. plass fra Oslo 1996.

Portugals nasjonale finale kalles Festival Da Cancao, og har alltid vært måten de har valgt sitt bidrag på. Festivalen har hatt mange ulike former, alt fra kun en finale til to semifinaler.

I år valgte RTP å reformere Festival Da Cancao, og har vedtatt at festivalen skal være i samme format i år fremover. 16 ulike låtskrivere ble invitert til å delta og ble gitt frie tøyler til å gjøre hva de ville med låtene, og til å velge de artistene de selv ville ha med. Språkreglen ble også droppet.

Som kjent, var det Salvador Sobral som vant Festival Da Cancao i år, og også Eurovision.

Portugal har gitt flest poeng i Eurovision til Spania, og mottatt flest fra Frankrike.

Tilslutt en liten oppsamling av noen landets Eurovisionbidrag gjennom tidene.

1974: Paulo De Carvahlo – E Depois De Adeus (Og etter farvel)

1982: Doce – Bem Bom

1989: Da Vinci – Conquistador

1996: Lucia Moniz – O Meu Coracao Nao Tem Cor (Mitt hjerte har ingen farge)

2007: Sabrina – Danca Comigo (Danser sammen)

2014: Suzy – Quero Ser Tua (Jeg vil være din)

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien