Oppsummert: Eurovisionfinalen 2017

Lysene er slukket og scenen er rigget ned i International Exhibition Center i Kiev. Nå som de første inntrykkene er fordøyd, er det på tide å se tilbake på lørdagens finale i Eurovision Song Contest.

Vi kan starte med å se på årets skuffelser resultatmessig.

Italia var den store favoritten før konkurransen, med rekordlave odds. Francesco Gabbani leverte sin Occidentalis Karma, stilsikkert og trygt slik vi kjenner låten og opptredenen hans fra Sanremo festivalen i februar. Overraskelsen var derfor stor da han ikke nådde helt til topps. Italia endte tilslutt opp på en 6.plass på resultatlisten. Dette er en av de beste plasseringene Italia har oppnådd i nyere tid, kun slått av en tredjeplass i Wien 2015 og en andreplass i Düsseldorf 2011.

italia

Tyskland stilte med Levina og låten Perfect Life. Hun unngikk med et nødskrik sisteplassen, som ville vært Tysklands tredje sisteplass på rad. Istedenfor løftet de seg et hakk opp og endte på en 25.plass. ARD, som er ansvarlig for Tysklands Eurovisiondeltagelse får nå massiv slakt av tysk media.

Årets sisteplass gikk til Spania. Manel og hans Do It For Your Lover endte helt sist, kun reddet av fem portugisiske seerstemmer. Manel leverte en fryktelig dårlig fremførelse der han bommet på flere av tonene. Han får nå gjennomgå på Twitter i Spania, og mange mener dette er karma, da Manels seier i den spanske nasjonale finalen var meget diskutabel. Spania er nå igjen inne i en nedadgående kurve i Eurovision, og har ikke vært i topp ti siden 2014.

Belgia var også på manges lepper etter mange uheldige prøver og opptredenen i semifinalen. Blanche leverte sin usikre fremføring, og endte tilslutt opp på en fjerdeplass. Dette er også en av de bedre plasseringene for Belgia, som dermed har statistikken 4, 10 og 4 de tre siste årene. Dette må sies å være veldig imponerende, da Belgia for ti år siden enda ikke hadde klart å kvalifisere seg til finalen.

anjadanmark

Island og Finland ble slått ut i semifinalene, og det var derfor bare Danmark, Norge og Sverige i finalen.

Sverige og Robin Bengtsson endte tilslutt opp på en femteplass, mens Danmark og Anja endte opp på en 20.plass i finalen.

Norge og JOWST, endte tilslutt opp på en sterk tiendeplass. Duoen senket jevnt og trutt poeng fra juryene rundtomkring i Europa, og fikk blant annet 12. poeng fra Tyskland. De ble belønnet med 29. poeng av seerne.

Så til den historiske topp tre som vi fikk i år, da ingen av landene som endte der hadde vært der fra før av.

Motet i Moldova var på et lavpunkt før årets Eurovision. Onde tunger ville ha det til at den moldovske kringkasteren TRM kom til å trekke seg hvis Moldova ikke nådde finalen i år også. Det gjorde de som kjent, og de oppnådde en historiske tredjeplass 374. poeng. Dette er Moldovas aller beste plassering, og må ses på som en utrolig viktig vitamininnsprøytning for det lille landet. Fra før av hadde Moldova en femteplass fra Kiev 2005 som sin beste plassering.

Bulgaria var av mange nevnt som en meget sannsynlig vinner etter Kristians sterke fremføring i semifinalen på torsdag. Det endte opp på en andreplass, og er Bulgarias beste plassering hittill. 615. poeng kunne landet skilte med når avstemningen var ferdig. Bulgaria er nå inne i en meget sterk medvind i Eurovision. Året før ble de nummer 4 i Stockholm med Poli Genova.

Så til vinneren. Det skulle altså 49 deltagelser til før Portugal endelig skulle vinne. Salvador Sobral hanket inn 18 tolvpoengere fra juryene og tolv tolvpoengere fra seerne. 758. poeng endte Portugal på, og er en av de sterkeste seirene sålangt i Eurovision. Dette var også første året hvor både seere og jury var enige om vinneren.

resultat2017

Etter flere solide og veldig bra fremføringer var det klart for pauseunderholdningen, som i år hovedsakelig besto av ukrainsk musikk og en uheldig hendelse. Bandet ONUKA opptrådde med sin megamix, en blanding av tradisjonell ukrainsk musikk og moderne musikk. Ruslana hadde premiere på sin nye singel Its magical og Jamala, fjorårets vinner opptrådde med sin nye låt I Believe In You.

Det var under Jamala sin opptreden at en stor snakkis oppsto. En ukrainsk mann iført et austalsk flagg stormet scenen mens Jamala sang, og viste frem rompen sin for 200 millioner seere. Han ble kort tid etter lagt i jern og kan nå vente seg fengselsstraff for det han gjorde. Mange trodde selvsagt det var en fan fra Australia, men det har i ettertid vist seg å være en kjent ukrainsk stuntmann, som blant annet har stormet røde løpere i USA. Blant annet har han slått til Brad Pitt og løftet på Leonardo Dicaprio.

Etter avstemningen, ble Salvador kåret til vinner og kom på scenen med søsteren sin Louisa, som har skrevet låten Amar Pelos Dois(Kjærlighet for oss begge). Han takket alle som hadde stemt, og sa at musikk handler om sjelen og ikke om fyrverkeri.

I år stilte alle seg bak vinneren for første gang på noen år. Det har ikke vært noen stor diskusjon om nabostemmning eller øst/vest temaet som så gjerne oppstår etter Eurovision. Amar Pelos Dois gjør det absolutt godkjent på Spotify og Itunes listene rundtomkring i Europa.

portugalvinner

Salvador Sobral tar oss altså med til Portugal, der venter et Eurovision som mest sannsynlig tar plass i EU sin største innendørs arena i Lisboa.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien