Siste, men ikke minst for 15 år siden

Etter at Estland en smule overraskende vant i København i 2001 satte Grand Prix-sirkuset nesen sin inn i et land som bare ett drøyt tiår tidligere var en del av Sovjetunionen. Og for første gang var man ordentlig inne i Øst-Europa.

 

Og siden Norge kom på siste plass året før måtte vi stå utenfor konkurransen ett år. Et annet land som egentlig ikke skulle delta var Latvia, men siden Portugal som hadde en plass valgte å holde seg hjemme fikk Latvia som var førstereserve den siste plassen. Og snakk om superreserve.

 

For med ett flott show der Marie N. gikk fra å være «mann» til å bli fullblods dame slo øyensynlig veldig godt an. Og det var muligens akkurat der og da at de øst-europeiske TV-stasjonene skjønte at ett skikkelig show de tre minuttene låten varte kunne være nøkkelen til suksess.

 

Marie N. kjempet lenge mot Ira Losco ofra Malta m seieren og til slutt skilte det bare 12 poeng mellom dem. Marie N. kom tilbake året etterpå som programleder og Ira husker vi sang for Malta i 2016-finalen i Stockholm.

 

Dette året var også det siste året de såkalt 4 store hadde ett bra år. Hele 3 av dem kom på topp-10-listen og det har vært ett resultat disse landene siden bare har kunnet drømme om.

 

Det var også en smule rart at arrangørlandet Estland stilte med en svensk artist på hjemmebane. Og Sahlene kom seg på en tredjeplass og slo de tre jentene i Afro-dite som sang for Sverige.

 

Andre land som gjorde seg bemerket var den mannlige trioen Sestre fra Slovenia. De gikk i sin flyvertinne-drakter hele dagen, de to bussen sammen med presse og fans ut til hallen og de de hadde fest fikk vi mat i samme type papirboks som man har på fly.

 

Spanske Rosa hadde vunnet den første utgaven Operacion Triunfo et slags Idol-variant der premien var å representere Spania i den internasjonale finalen. Programmet tok helt av og våre spanske venner hadde store forventninger til ett godt resultat. Til meg med pressekonferansene til Rosa ble sendt direkte på TV.

 

Nå over til våre danske venner som måtte ta til takke med den siste plassen på resultatlisten dette året. «Tell Me Who You Are» sang Malene og svaret fra Europa var: Ikke spesielt interessert i å gi deg poeng.  4 poeng fra Israel og tre enere fra tre andre land var en heller skuffende betaling for innsatsen fra Malene. Nå skal det sies at hun ikke klarte helt å ha kontroll på nervene og hadde en heller dårlig innsats når det gjaldt. Vistnok var dette er stor skuffelse fra Danmark da de etter å ha sendt en veldig tøff forhåndsvideo var nevnt blant favorittene til å vinne.  

 

Malene Mortensen som er hennes fulle navn ble først kjent i Danmark i 2001 da hun deltok i en TV-sendt konkurranse. Hun gav ut sin første CD i 2003 og det innenfor stilen moderne jazz. Hun er fortsatt veldig aktiv innenfor jazz-miljøet og gav ut sin hittil siste CD i 2015.

 

Så det er mulig at Malene fant ut hvem hun var musikalsk etter denne sisteplassen når hun prøvde seg på vanlig pop. Det er da alltids noe.

 

Del:
Relaterte artikler