Dagens bidrag: Israel

I dagene og ukene fremover vil escNorge presentere alle deltakerbidragene i Eurovision Song Contest 2018. I dag er turen kommet til en av årets forhåndsfavoritter, nemlig Israel.

Med sine tre seire i ESC har Israel etablert seg som en av konkurransens mer suksessfulle deltakere. I tillegg har landet kammet hjem to andreplasser og en tredjeplass – og hele 19 topp 10-plasseringer – siden debuten i 1973. På 2000-tallet har det imidlertid gått noe tråere for «det lovede land» ved Middelhavets bredder. Etter innføringen av semifinaler i 2004 har Israel gått til finalen ved åtte anledninger, men også røket ut i semien seks ganger. Etter fire år utenfor finalen mellom 2011 og 2014 har det imidlertid gått bedre for Israel, med tre finaleopptredener på rad gjennom Nadav Guedj, Hovi Star og Imri Ziv.

Årets israelske representant heter Netta Barzilai, en 25 år gammel artist som på kort tid har gjort seg bemerket som en innovativ sanger og DJ på Tel Avivs klubbscener. Familien hennes har georgiske aner, og deler av barndommen hennes ble tilbrakt i Nigeria før hun flyttet tilbake til byen Hod HaSharon, der hun fremdeles bor. Etter å ha fordypet seg i musikk på videregående skole avtjente hun plikttjenesten i det israelske forsvaret ved å spille i marinekorpset, før hun studerte elektronisk musikk ved den anerkjente Rimon School of Music.

Etter å ha gjort ferdig utdannelsen har Netta vært involvert i flere ulike musikkprosjekter, blant annet ved å være en av grunnleggerne av improvisasjons-sangensemblet The Experiment, som har turnert i hele Israel i flere år. Hun har spilt fremtredende roller i flere teatershow og musikaler, for eksempel Running on the Sea og The Book of Challenges, og vært frontfigur i bandet Gaberband i tillegg til å promotere sin egen solokarriere. Hun holder også kurs og workshops i miksing og looping for elever i ungdomsskolen og på videregående.

Rollen som årets israelske ESC-representant fikk Netta ved å gå til topps i reality-showet HaKokHav HaBa L’Eurovizion (‘Den neste Eurovision-stjernen’). Gjennom en lang og innholdsrik utvelgelsesprosess tok hun seg gjennom både de innledende audition-rundene, kvartfinale og semifinale før hun vant finalen med klar margin. Underveis fremførte hun flere kjente hits på sin unike måte bak miksebordet, for eksempel Barbie Girl, Gagnam Style, Wannabe og Sing Hallelujah.

Etter at seieren i HaKokHav HaBa L’Eurovizion var i boks, fikk Netta spesialskrevet sitt ESC-bidrag Toy av den kjente låtskriveren Doron Medalie i samarbeid med produsent og platestudioeier Stav Beger. Medalie har tidligere komponert to israelske Eurovision-låter, nemlig Golden Boy (2015) og Made of Stars (2016), og står i tillegg bak Tel Avivs by-hymne Tel Aviv Ya Habibi. Han har også skrevet låter for årets kypriotiske artist Eleni Foureira.

Toy er en fengende up-tempo poplåt med etniske overtoner – en stil som ofte kalles Mizrahi-musikk der elementer av europeisk, arabisk og nordafrikansk musikkultur mikses sammen. Budskapet i bidraget – å stå opp for seg selv, være glad i den man er og ikke la seg tråkke på eller utnytte – kan knyttes til den pågående #metoo-kampanjen. Låten, som fremføres på engelsk med noen hebraiske fraser innimellom, har blitt svært godt mottatt av fansen og røk rett til topps på odds- og bookmakerlistene da den ble sluppet – og har holdt seg der siden.

I Lisboa skal Israel og Netta på scenen med startnummer 7 i den første semifinalen 8. mai – så gjenstår det først å se om de tar seg til videre, og deretter om de kan leve opp til forventningene i den store finalen 12. mai.

Hvordan vil Israel gjøre det i Lisboa?   Israel 2018

  • De kan vinne!
  • De bør klare topp 5!
  • De havner på øverste halvdel.
  • Finale! Men tror ikke så veldig høyt.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien