Dagens bidrag: Island

Frem mot Eurovision i mai skal vi her i escNorge bruke tiden til å presentere alle årets bidrag. Det blir ett nytt bidrag hver dag, og dagens land er Island.

Island har en relativt lang Eurovision-historie bak seg – de debuterte i Bergen for 32 år siden. Siden den gang har de vært å se hele 30 ganger – 31 hvis man regner med 2018. Bare i 1998 og 2002 har de trukket seg.
Til tross for de mange forsøkene har Island enda ikke vunnet Eurovision, og det til nå beste resultatet er Yohannas andreplass fra 2009. Med sine 218 poeng ble hun kún slått av Alexander Rybak.
Island kvalifiserte seg til finalen hele 7 år på rad fra 2008, men de siste årene har det ikke gått helt veien. I 2014 kom Island til finalen – men siden den gang har de røket ut hvert eneste år. Nå håper de på at Ari Ólafsson kan forandre på dette.

Kun seks av Islands bidrag har blitt valgt internt, og resten av årene har konkurransen Söngvakeppnin vært en tradisjon. Konkurransen, som tidligere var kjent som Söngvakeppni Sjónvarpsins har kjørt flere forskjellige konsepter gjennom årene, både med og uten semifinaler, men de siste årene har de stort sett holdt seg til samme konsept som i år. I alt tolv deltakere ble gjennom to semifinaler til seks – tre kvalifiserte fra hver semifinale. Låtene ble fremført på islandsk i semifinalene, men på finalekvelden kunne artistene velge hvilket språk de ville synge på. Det språket låtene ble fremført på i finalen, ble også det språket vinneren fremfører låta på i Lisboa.

Det ble til slutt Ari Ólafsson som vant hjertene til Islands befolkning. Ari ble født i Reykjavík, men bodde i Florida i noen år gjennom barndommen. Med sine 19 år er han en av årets yngste deltakere, men han er ingen uerfaren artist. Han viste tidlig stor interesse for sang og musikk, og som elleveåring ble han oppdaget av artisten Selma Björnsdottir. Hun arrangerte en oppsetning av musikalen «Oliver» på Islands nasjonale teater, og Ari fikk hovedrollen! Siden det har han drevet med både musikk og skuespill på flere store scener på Island.

Aris første erfaringer som internasjonal artist kan han takke ingen andre en Norges Sissel Kyrkjebø for, etter at hun oppdaget han i 2011, og inviterte han til å fremføre sammen med henne ved flere anledninger. Han er selv en stor Eurovision-fan og har drømt om å representere Island siden han var svært ung. Ari er et multitalent innen både musikk og drama. Han opererer innenfor alle mulige musikksjangere fra klassisk til pop, funk og rock. Han er også svært kjent for sine evner til å mestre flere forskjellige språk og aksenter. Det er ikke første gang Ólafsson deltar i en musikkonkurranse heller. I 2015 deltok han i Islands utgave av The Voice, og så sent som i fjor deltok han i Söngvakeppnin som bakgrunnsvokalist.

Han studerer for tiden musikk på Royal Academy of Music i London.

Låta Ari skal fremføre i Lisboa, heter «Our Choice» og er skrevet av Thorunn Clausen, som også skrev Islands bidrag i 2011. Den fremføres på engelsk, og det er en sterk ballade med imponerende høye toner. Hør den selv nederst i artikkelen.

Island deltar i første semifinale den 8. mai, med startnummer 2.

Hvordan vil Island gjøre det i Lisboa? Island 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien