Bettinglister: Disse gjør det bra akkurat nå!

Bettinglistene er alltid et stort spenningsmoment før Eurovision. Bookmakere lager lister helt fra lenge før noen av låtene eller artistene er ute – i perioden hvor sangene slippes, forandrer disse listene seg gjerne en god del – men det er når sceneprøvene starter, at de gjerne kan begynne å være inne på noe…

Bettinglistene har holdt seg nokså stabile siden de nasjonale utvelgelsene – men nå begynner det å skje ting. Sceneprøvene har vært i full gang hele uka. Én etter én har alle semifinalistene fått prøvd seg på sceneshowet, og bookmakerne har ikke ligget på latsiden. Mange land ligger fortsatt nokså stabilt der de har ligget de siste ukene, men det er flere som både har steget og sunket drastisk – et av dem er Norge.
Jo lavere odds du har, jo bedre er det. For øyeblikket har de nederste landene på listen odds så langt ned som 1000, mens førsteplassens odds ligger helt oppe på 2,75 på det laveste.
Listene er under stadig forandring, men akkurat nå ser topp 10 slik ut:

10 – AUSTRALIA: Jessica Mauboy – We Got Love
Australia har jevnt over ligget høyt oppe i topp 10 listene – men etter sceneprøvene kan det se ut som bookmarkere ikke er like begeistret lenger. Jessica sank fra en tredjeplass til en 9. plass på bare noen få timer, og nå har hun altså sunket enda mer. Hun ligger fortsatt så vidt i topp 10, men trenden ser ikke ut til å snu, og Australias odds blir stadig høyere. Det ser likevel ut som det skal en god del til før 11. plassen Spania slår henne ut av topp 10.

9 – ITALIA: Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non Mi Avete Fatto Niente
I fjor toppet Italia bettinglistene i flere uker før finalen. I år gjør de det bra igjen! Etter at Australia sank ned til en 10. plass, ser de ut til å holde en stabil 9. plass. Oddsene ser ut til å både stige og synke, men ingenting drastisk foreløpig – men så har heller ikke Italia vært på scenen enda…

8 – SVERIGE: Benjamin Ingrosso – Dance You Off
Det er ikke til å legge skjul på at våre svenske naboer gjør det stort i Eurovision – og de ligger i topp 10 på bettinglistene omtrent hvert år. Før noen av låtene var ute, var det ofte Sverige som lå øverst med de laveste oddsene, men nå ligger Benjamin altså på en 8. plass. Ingen drastiske forandringer derfra heller – han har vippet mellom 9-6 plass i ukevis nå. For øyeblikket ser det ut til at oddsene stiger.

7 – KYPROS: Eleni Foureira – Fuego
Kypros har jevnt over gjort det bra på bettinglistene – men de ser ut til å ha fått svært mye mer oppmerksomhet etter sceneprøvene! Nå ligger Eleni Foureira like under de store favorittene, og oddsene ser ut til å synke – her går alt riktig vei!

6 – ESTLAND: Elina Nechayeva – La Forza
Da operadronningen Elina vant Estlands nasjonale finale skjøt de til topps på bettinglistene. Den gleden var kortvarig – de ble fort slått ut igjen av andre favoritter, men de har holdt seg jevnt i topp 5. Oddsene er nokså jevne, men etter sceneprøvene har Estland likevel måttet vike for andre scenefavoritter… Men hun ser ut til å holde en jevn 6. plass.

5 – TSJEKKIA: Mikolas Josef – Lie To Me
Mikolas Josef er på bedringens vei etter en ryggskade under første sceneprøve, men bettinglisteplasseringen ser ut til å ha sunket noe. Helt siden låta kom ut har Tsjekkia hatt svært gode odds – og før sceneprøvene lå han på en andreplass. Oddsene ser ut til å stige noe, men det er ingenting som tyder på at han kommer til å miste topp 10 plasseringen.

4 – BULGARIA: Equinox – Bones
Bulgaria var det siste landet som annonserte sin artist, og de holdt en svært mystisk og lav profil. Under denne perioden lå de likevel høyt på bettinglistene – kanskje basert på de svært gode resultatene fra de siste årene.
De sank noe da låta kom ut, men har siden sceneprøvene holdt seg stabilt i topp 5. Oddsene stiger noe akkurat nå, og de ser ikke ut til å ta over tredjeplassen med det første..

3 – FRANKRIKE: Madame Monsieur – Mercy
Madame Monsieur sjarmerte Europa med låta om flyktningjenta Mercy allerede før de ble valgt som landets representanter. Etter at musikkvideoen kom ut, har låta blitt mer og mer populær, oddsene har sunket, og de har klatret langt opp på listene.
Frankrike har enda ikke hatt sin sceneprøve, så vi kan regne med at oddsene brått forandrer seg igjen.
For et par dager siden hadde de andreplassen – men nå har de måttet vike for en viss person med fele…

2 – NORGE: Alexander Rybak – That’s How You Write A Song
Ja, du hørte rett – Alexander Rybak har tatt over andreplassen på bettinglistene! Norge har jevnt over ligget i topp 10 siden Alexander ble valgt som vår representant, men før sceneprøvene vippet vi litt mellom 9-7 plass. Rybaks sceneshow ser ut til å ha overbevist mange som tidligere tvilte på ny norsk seier – inkludert bookmakere. Etter Rybaks sceneprøve hoppet vi helt overraskende opp til en 2. plass!
En liten stund så det ut til at vi var på vei til å ta over førsteplassen, men oddsene har steget noe siden det. De gode nyhetene er at vi ser ut til å bli liggende på en stabil andreplass – men alt kan fortsatt skje…

1 – ISRAEL: Netta Barzilai – Toy
Det er ingen som slår Netta. Oddsene er utrolig lave, og det har de vært helt siden låta kom ut. Da skjøt den rett opp på førsteplass, og ingen har greid å ta over denne. Det var mange som var spente på om trenden kom til å forandre seg etter sceneprøvene – og en stund så oddsene faktisk ut til å stige litt – men nå synker de igjen, og det er foreløpig ingen som ser ut til å kunne ta over denne overlegne førsteplassen…

forste prove 5

Netta Barzilai fra Israel er årets store favoritt. foto: Andres Putting / eurovision.tv

Hvor godt stemmer egentlig disse listene? Det er selvsagt ingen garanti, og spesielt i perioden lenge før ESC er listene gjerne veldig ulike fra de faktiske resultatene. Men nå som sceneprøvene er i gang, er de ofte mye mer til å stole på, og vinneren ligger nesten alltid blant topp 10.
Hvis man ser på de siste 4 årene, er det faktisk bare én gang at vinneren har ligget på førsteplass rett før finalen – ellers har de gjerne ligget på en andre eller tredjeplass – men det er faktisk andreplassen som ser ut til å ha størst vinnersjanser…
Da Alexander Rybak vant i 2009, lå han på en førsteplass rett før finalen – kan han gjøre det igjen?

Hvis du vil følge nærmere med på bettinglistene, kan du gå inn på denne linken.

Hva syns egentlig fansen om oddsfavorittene? Noen av våre skribenter er tilstede i Lisboa, og de tok seg en liten runde for å høre med de andre på pressesenteret om hva de mener om oddsfavoritten Israel… Se videoen nedenfor:

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien