Dagens bidrag: Danmark

Frem mot Eurovision skal vi i escNorge bruke tiden til å presentere alle årets bidrag – ikke mange bidrag som står igjen, dagens bidrag byder i dag velkommen til Danmark.

I dag går turen mot naboen i sør – Danmark representeres i år av Rasmussen med låten ’Higher ground’. Danmark indtrådte i Eurovisionen i 1957, og startede med en flott 3. plass. 3. seire er det blevet til gjennom årene, første gang i 1963 da Grethe og Jørgen Ingmann tok seieren i London med ’Dansevise’. Neste seier kom 37 år efter, da Brødrene Olsen i år 2000 sang ’Fly on the wings of love’ til tops i Stockholm – og den 3. seier ble i 2013, da Emmelie de Forest sang ’Only teardrops’ ind på første plassen i Malmø. 1980’erne var danskernes gullalder – til gengæld ble det noe av en nedtur i 1990’erne, hvor DR forsøkte med alternative nasjonale finaler og bidrag, ikke alt faldt lige heldigt ut.

Årets danske finale gik av stablen i Aalborg Gigantium, hvor 10 bidrag tradisjonen tro var linet opp. En fan-jury ble igjen i år benyttet, og de utgjorde 50% av stemmerne – medens at seerne tok den andre halvdel av stemmerne. 3 bidrag kom til finalen, og efter endt avstemning, stod Rasmussen med 50% av stemmerne, og den danske viking kunne derved ta sig på tur mot det portugesiske.

Rasmussen – eller Jonas Flodager Rasmussen er 32 år, og debuterede i Melodi Grand Prix. Ganske vist ny på MGP-scenen, men ellers en temmelig erfaren mann, som bl.a. har givet hyldestkonserter til navne som: Elton John, Abba og danske Rugsted & Kreuzfeldt. Derutover er han frontfigur i bandet Hair Metal Heröes. Sidst men ikke mindst har han gjort det på musicalscenerne i Aarhus og Holstebro, hvor bl.a. ’West Side Story’ og ’Les Misérable’ har været på hans menu. Derudtover underviser Rasmussen på Scenekunstskolen ved Kulturskolen i Viborg og som teater- og skriveværkstedsunderviser, ved Aarhus Teater Læring.
 

’Higher Ground’ er skrevet og komponert av Niclas Arn og Karl Eurén. Mange har gjennom årene klaget over manglende etno-bidrag fra Danmarks side, i år blev det så vikingesangen som seirede. Sangen er inspirert av legenden om vikingen Magnus Erlendsson – en sang om at løse konflikter med fred, i stedet for med vold.

Danmark stiller i den 2. semifinalen, hvor Rasmussen skal på scenen som land nr. 5 – lige efter San Marino, og lige før Russland. Der er kun å ønske lykke til på vikingetogtet.

Hvordan vil Danmark gjøre det i Lisboa? Danmark 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler