Sist, men ikke minst for 20 år siden

Etter at Storbritannia tok sin hittil siste seier med Katrina & The Waves bestemte BBC av Birmingham skulle være åsted for dette årets ESC-sirkus.

Hele 25 land deltok og avstemmingen ble en skikkelig triller. Ikke før siste land Makedonia avga sinner stemmer kunne israelske Dana International juble for seieren.

Jubelferden for henne gikk via garderoben for «damen» valgte likegodt å skifte kjole før vinner-fremføringen sin.

Grunnet en overflod av det som så ut som papegøye-fjær på kjolen hadde hun ikke turt å bruke den under selve finalen.

Som transseksuell artist var hun omdiskutert i hjemlandet og mange så denne seieren som en slags aksept for mennesker som gjør slike valg angående sin egen kropp.

Dette var første året tele-voting ble brukt i stor skala og bare land som ikke hadde teknisk kapasitet til å gjennomføre det kunne ha jury.

Låten «Diva» ble en kjempehit rundt omkring i Europa og det spørs som ikke Dana International fortsatt lever godt på den.

På andreplass kom hjemmehåpet Imaani som med 10-poengeren hun fikk fra siste jury klarte å kapre den plassen.

For det var det faktum av maltesiske Chiara ikke fikk poeng som gjorde at hun «bare» ble nummer tre. Før siste avstemming ledet hun nemlig.

Det norske håper Lars Fredriksen måtte gjøre det uvanlige å oversetter låten fra engelsk til norsk for dette var det siste året språkregelen om at man måtte synge på ett nasjonalt språk gjaldt.

«All I Ever Wanted» ble til «Alltid Sommer» og akkurat den sommeren mente Europa var verdt en 8.plass.

Dette året deltok også Edsilia Rombley for Nederland og Koit Toome for Estland som vi har sett igjen senere, da røk begge ut i semifinalene.

Nei, la oss titte helt nederst på resultatlisten, der fant vi dette året Sveits.

Gunvor sang «Lass Ihn» som betyr «La ham», hva han skulle gjøre er jeg ikke helt sikker på, men poengsanking var det ikke.

For vår sveitsiske venninne ble det 33dje medlemmet i 0-poeng klubben og siden den gang har det bare blitt 3 nye medlemmer faktisk.

Født i 1974 med etternavnet Guggisberg begynte sin karriere som step-danser og vant ikke mindre 6 sveitsiske mesterskap i denne «idrettsgrenen».

Hun begynte å synge, vant noen talentshow og vant også den sveitsiske finalen ganske overlegent tilbake i 1998.

Men, der begynte også problemene. Den litt mer useriøse delen av media fant ut at det fantes toppløs-bilder av henne, at hun hadde jobbet på et bordell, samt at hun ikke hadde for vane å betale for klær hun kjøpte.

All denne motgangen var ikke bra for karrieren hennes og det ble noen singler og en plate-utgivelse hvorav ingen av dem ble noen form for suksesser.

Senere i livet ble hun erklært konkurs samt beskyld for tyveri og forsikringssvindel.

Men, i 2014 ble hun gift med en forretningsmann så vi får håpe han holder styr på henne.

Uansett, låten er grei nok den, hun kunne nok ha valgt en penere kjole og koristene kunne vel muligens hatt litt mindre forstyrrende koreografi.

Døm selv, kjenner dere igjen felespilleren da? Han hadde skrevet låten sammen med Gunvor.

Del:
Relaterte artikler