Nye regler i Ukraina

I dag annonserte den ukrainske kringkasteren UA:PBC sine planer for neste Eurovision-sesong.

Her kommer det frem at den nasjonale utvelgelsen ved navn Vidbir fortsetter, og begge semifinalene samt finalen holdes i februar neste år. Artister og låtskrivere kan fra i dag sende inn sitt bidrag til konkurransen. Samtidig melder kringkasteren at de har oppdatert regelverket. Neste år kan nemlig ikke artisten ha opptrådt i Russland etter 2014.

«Fra nå av skal deltagerne i den nasjonale utvelgelsen være artister, som ikke har opptrådt på den russiske føderasjonens territorium siden 2014, ikke planlegger eller kunngjør dette under konkurransen og Eurovision-finalen, og som heller ikke har vært inne på Krim-territoriet i strid med lovgivningen i Ukraina», heter det i en uttalelse fra kringkasteren.

En spesiell låtkonkurranse

Administrerende direktør i UA:PBC, Zurab Alasania, legger til følgende:

«Eurovision er en spesiell låtkonkurranse, fordi det ikke bare handler om musikk, det handler om å være i stand til å representere landet ditt ute i verden. (…) Den ukrainske representanten kan ikke bare være en talentfull artist, men må også fullt og helt forstå ansvaret, dele verdiene til det ukrainske samfunnet og være klar til å følge reglene i konkurransen. Det må være en som best kan representere landet vårt på den internasjonale arena.»

Etter alt å dømme er det årets omstridte kontrovers, med vinneren MARUV, som er årsaken til endringen. MARUV hadde flere ganger opptrådt i Russland, og planla også nye konserter der. Hun måtte blant annet svare på spørsmål fra en av dommerne, 2016-vinner Jamala, om Krim-halvøya og tilknytning til Russland. Da hun ble forelagt en kontrakt som hun valgte å ikke undertegne, endte det hele med at hun måtte trekke seg fra konkurransen.

Les vårt intervju med MARUV her

Nødvendige endringer

Administrerende direktør i TV-kanalen STB, Lyudmila Semchuk, uttaler: «Etter årets finale, har vi vurdert nøye hvilke endringer som var nødvendige for at landet vårt skal delta i Eurovision hvert år. Sammen med våre kolleger, har vi holdt en rekke møter for å utvikle alle nødvendige endringer i reglene, og i år planlegger vi å være spesielt oppmerksomme på utvalget av Ukrainas representant.»

Neste års semifinaler av Vidbir vil gå av stabelen 8. og 15. februar, mens finalen er 22. februar.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien