Favoritter fra Armenia

Etter 11 år i escNorge er min tid snart over. I min siste artikkelserie som jeg kaller «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Tredje land ut er Armenia. Kjent i Eurovision for å få haugevis av diasporastemmer og krangle med Aserbajdsjan, men også noen fin-fine bidrag. Armenia er nok et av de landene som tidlig ønsket sterkt å vinne Eurovision og satset stort. De har prøvd utrolig mye forskjellig, men de står tilbake med to 4.plasser som best (2008 og 2014). De har totalt syv topp-10 plasseringer, og siden de bare har deltatt siden 2006 er det intet mindre enn veldig imponerende. I det siste har de mistet grepet noe og ryktene sier at artistene i Armenia er livredde for å delta for å få samme skjebne som de to foregående har fått – altså å ikke gå til finalen.

Etnopop var «in» på slutten forrige tiår og i 2008 stilte Armenia med en perfekt oppskrift på etno-pop. Sirusho er blitt en av Armenia sine mest populære sangere og man kan jo håpe hun deltar igjen. Qele, Qele står igjen som kanskje det beste bidraget til Armenia. Full fyr fra start til slutt.

Året etter stilte de igjen med en etnisk låt, men denne gangen enda mer tro mot hjemlandets musikktradisjon. Jan, Jan var en herlig fest av en etnisk låt, med artige detaljer og god vokal. Her er det ikke et kjedelig øyeblikk, men her skulle HELE låten vært på armensk etter min mening.

Tre år på rad har Armenia stukket seg frem som en av mine favoritter og Apricot Stone var et av de beste bidragene i det magre året 2010. En lettere variant av etnisk pop var dette, med klare referanser til hjemlandet og publikumsfrieri i mengder…bare 9 poeng til så hadde de endt helt oppe på 4. plass igjen, men det endte på 7. plass.

Etter dette mistet Armenia grepet litt. De har prøvd mye rart, men det siste bidraget jeg vil trekke frem er Lovewave fra 2016. Den gikk litt under radaren for meg før konkurransen, men fremføringen i 2016 må sies å være en av de mest gjennomtenkte og best utførte fremføringene jeg har sett. Energisk, etnisk, originalt og rett og slett drittøft! Hva mer kan man ønske seg i ESC?

Neste land er Aserbajdsjan

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien