Favoritter fra Aserbajdsjan

Etter 11 år i escNorge er min tid snart over. I min siste artikkelserie som jeg kaller «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Vi holder oss i Kaukasus-regionen og går over til Armenias bitre fiende; Aserbajdsjan. De kom inn med et brak i 2008 og virket desperate etter å vinne. De var i topp 10 seks år på rad – og om det var litt juks her og der involvert får vi vel aldri ordentlig videre. Uansett kan ingen si at de ikke har satset, fått til mange flotte bidrag og øyeblikk i ESC siden inntredene i 2008.

Deres beste bidrag etter min mening kom alleredei 2009. Always var en etnisk pop-«denge» med skikkelig trøkk. Veldig fengende og frisk låt. Dette er litt av den typen trøkk jeg savner litt i Eurovision. Dette ville vært et fint vinnerbidrag, men både 1. og 2. plassen var også det, så her hadde de STOR konkurranse! Uansett en mye bedre låt enn den låten de faktisk vant med.

Året etter var Aserbajdsjan igjen favoritter og ingen glemmer hvor skuffet Safura og resten av delegasjonen var da de fikk startnummer 1. Da var det nesten som om de gikk opp. Dette bidraget og fremføringen husker jeg de jobbet noe voldsomt med og mener blant annet at en av koristene ble sparket fordi hun ikke sang bra nok i harmoni (?). Dette var min forhåndsfavoritt før selve ESC i 2010. En velkomponert poplåt.

2013 var ikke mitt favorittår. Kjedelige bidrag, kjedelig og mørk scene. Aserbajdsjan skal ha skryt for at de prøvde hvertfall å gå seerne litt sceneshow. Farid jobbet dag ut og dag inn for å få koreografien til å fungere og det klarte han til gagns. Nok en gang stilte Aserbajdsjan med en fengende og flott poplåt. Andreplassen var vel fortjent.

I 2015 stilte Aserbajdsjan med en ballade selv om de «floppet» med en ballade året før. Denne var dog mye mer melodisk og de flotte strykerne og oppbyggingen i låta har gjort denne låta til en personlig favoritt av meg. Den er nok et par hakk bedre i studioversjon dog. Der er den helt nydelig.

Man kan si mye om Aserbajdsjan, deres politikk og metoder for å vinne ESC, men de prøver nå hvertfall år etter år og de har også flere bidrag som kunne kommet inn på denne listen. Det er egentlig bare debutbidraget deres jeg ikke «klarer». Håper i 2021 at Aserbajdsjan kommer tilbake med en toppkandidat. Skal jeg være litt kritisk så er det at det hadde vært spennende å høre noe mer lokal musikk. Gjerne på det lokale språket også!

Neste land ut er Australia.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien