Favoritter fra Belgia

Etter 11 år i escNorge er min tid snart over. I min siste artikkelserie som jeg kaller «Favoritter fra…..» skal jeg trekke frem mine favorittbidrag gjennom tidene fra hvert eneste land som har deltatt i Eurovision Song Contest. Sammen med personlig synsing vil jeg prøve å bidra med litt historie, fun facts og forhåpentligvis noen perler du ikke har hørt før. Her kan jeg garantere deg at det ikke bare blir trukket frem Abba, Celine, Rybak og Verka eller bare «minneverdige øyeblikk». Jeg håper denne serien vil få flere til å se over den flotte ESC-historien vi har og sette seg inn i gamle konkurranser og bidrag.

Så har vi endelig kommet til et av de originale ESC-landene – som deltok i den første konkurransen i 1956, nemlig Belgia. Belgia er et av eldre landene med de dårligste resultatene i konkurransen. Bare én seier og hvis man tar borte 2.plassen de står med fra 1956 (der alle utenom Sveits kom på 2.plass) har de bare to andreplasser til å vise til (1978 og 2003) som forøvrig heller ikke er bidrag jeg syns fortjente plassen de fikk. Men det er min smak. Belgia har heller ikke de store bidragene å vise til for min del og er en av de landene jeg har minst forhold til. Jeg har allikevel klart å finne frem noen lyspunkt også fra Belgia. Håper du vil oppdage noen bidrag du ikke har hørt på før!

Det første bidraget er fra 1966 og til å være et bidrag fra disse tidligere år er det overraskende lystig og jeg blir rett og slett glad av å se Tonia fremføre låten sin med stor iver. En fin-fin 4. plass ble det på Tonia.

Så til et herlig bidrag fra Nicole & Hugo som er en av mine desiderte favoritter fra Belgia. At denne er en av Belgia sine 8 sisteplasser (bare slått av Norge og Finland) er helt ufattelig, selv om 1973 var et veldig bra år. I denne videoen får vi dessverre ikke se fremføringen fra 1973, for den var plutselig blokkert i Norge. De herlige lilla dressene de brukte glemmer jeg dog aldri. Her er fremføringen fra forhåndsvideoen.

Fra tidligere år stikker Belgia seg ut når de stiller med mer fengende glad-låter. Balladene deres er ofte veldig traurige og gammeldagse. Enda et flott bidrag som oppsummerer egentlig mye av hvordan ESC var på spesielt andre halvdel av 70-tallet var låta til Dream Express fra 1977. Hvordan kan man ikke bli glad av denne? Herlig koreografi! De tre søstrene som synger her har både vært med senere selv (Sonia var med i 1982) og vært korister for blant annet vinnerbidraget fra 1986.

Så må vi helt frem til seieren i 1986. 1986 er et ordentlig drittår og når Sandra Kim kommer på scenen tar det ca. 5 sekunder før man skjønner at dette er kveldens desidert beste bidrag. Låten lever godt selv i dag og fremstår som kanskje Belgia sitt beste bidrag noensinne! Det er også fort å glemme at Sandra her bare er 13 år (selv om de sa noe annet…). Flott fremført.

For min del var det en lang, lang rekke av svake år for Belgia etter dette. Noen små lyspunkt var det, men ingen gode nok til å bli med her. Neste favoritt jeg fikk fra Belgia var i 2006 da de var storfavoritter på forhånd, men til alles forundring strandet i semifinalen.

Som Rema 1000 sier – «Det enkle er ofte det beste». Og i 2010 var det akkurat det. Når Tom Dice gikk ut på scenen helt alene med gitaren og null effekter, med en enkel og pen låt tror jeg mange satt litt stille i 3 minutter og bare nøt dette…

Tror nesten ingen hadde Belgia på favorittlisten før ESC i 2015. Loic var ung og uerfaren og man var usikker på om ville klare å fremføre den litt quirky låta Rhytm Inside. Hvor feil kunne man ikke ta! En helt fantastisk fremføring på alle måter. Loic er virkelig et multitalent og dette står frem som et av Belgia sine største øyeblikker i ESC.

Belgia var virkelig i storform noen år og etter 4.plassen i 2015 og 10. plassen i 2016 var Belgia en av favorittene blant fansen før ESC, selv om låta er veldig nedpå og uvanlig til ESC-låt å være. Ville Belgia klare å komme høyt med en sånn låt? Selv om fremføringen til Blanche var litt under pari, viser det bare at folk responderer på flotte låter uansett. Denne hører jeg fortsatt på i dag!

Neste land ut er Bulgaria!

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien