På denne dagen i 1985

Enkelte dager skjer det ting som det skrives om i historiebøkene, og 4. mai 1985 er en slik dag.

Dette var dagen da Norge skulle gå av skaftet. Etter 25 år hadde vi endelig klart det som virket fullstendig håpløst for oss, nemlig å vinne Eurovision Song Contest!

Landet med flest sisteplasser

Norge hadde fått den tvilsomme æren av å være landet med flest sisteplasser i konkurransen. Vi hadde lenge måtte ta til takke med å heie på våre naboer i øst. Søta bror hadde allerede klart å vinne med Abba og Herrey’s, og de fikk stadig gode plasseringer.
Men uansett hva vi i Norge sendte, virket ikke Europa interessert.
Det var helt til Bobbysocks entret Grand Prix-sirkuset!

Plateselskapet var ikke overbevist

Bobbysocks var en idé Hanne Krogh fikk en gang i 1982. Hun hadde forkjærlighet for amerikansk swingmusikk, og hun ville lage et duoprosjekt. Plateselskapet til Hanne var ikke overbevist, hun hadde de siste to årene vært Norges mestselgende artist og hennes sanger tronet ofte på Norsktoppen.

Da Elisabeth Andreasson avsluttet samarbeidet med Kikki Danielsson, i Chips, ble hun med på det norske samarbeidet, og sammen gikk de i studio under Bahama Records.

Vi vinner!

Høsten 1984 kom debutplaten som ble lansert på NRK. Her fikk duoen vist seg fra sine beste sider, med fengende melodier, koreografi og herlige antrekk. Det tok ikke lang tid før NRK tok kontakt for å spørre om de ville delta i Melodi Grand Prix året etter. Så snart de hadde takket ja, var det ingen tvil om at de skulle samarbeide med Rolv Løvland. Han hadde allerede bidratt med flere låter til debutalbumet.
Det kom først et par andre forslag på bordet, men da La Det Swinge var ferdigstilt skal Elisabeth ha skreket «Vi Vinner»!

Tine Solheim designet antrekkene og Elisabeth Frich sørget for at koreografien satt, slik at alt skulle bli perfekt på TV.

Bobbysocks sammen med Tine Solheim

«Kan vi vinne dette, kan vi vinne alt»

MGP-finalen i 1985 var i en egen klasse og flere store artister hadde lyst til å representere Norge i Göteborg. Anita Skorgan, Bjørn Eidsvåg, Olav Stedje, Kai Eide, Silje Nergaard og Mia Gundersen var blant artistene som deltok. Hanne skal ha sagt til Elisabeth før finalen «Kan vi vinne dette, kan vi vinne alt». Og slik ble det!
Etter seieren i MGP ble singelen «Let it swing» utgitt i flere europeiske land, og Bobbysocks deltok i flere utenlandske TV-show for å promotere låta si. De hadde bestemt seg for å bli lagt merke til!

Stod for de store avisoverskriftene

Under finaleuken i Göteborg kjørte duoen rundt i en sjokkrosa Bobbysocks-bil mellom sceneprøver og arrangementer, de arrangerte pressekonferanse på McDonalds for 400 pressefolk som fikk milshake og hamburger.

Utenlandske journalister ble også invitert ut med fiskebåt til øya der Elisabeth hadde vokst opp, og hennes foreldre inviterte dem alle på lunsj. Under hele oppkjøringen stod Bobbysocks for de store avisoverskriftene, og plutselig ble Norge spådd en topp-plassering i de utenlandske mediene.

Norway 12 points!

Så var den store kvelden omsider kommet. Norge ante nok at noe var på fære, for hele 96% av befolkningen hadde benket seg foran TV-skjermene for å følge med. Da Bobbysocks hadde fremført La Det Swinge kom kveldens første trampeklapp fra publikumet i Scandinavum ishall.

Når de 19 deltakerlandene hadde vært på scenen var det duket for avstemming.
Selv om kveldens første 12er gikk til Norge, ble det etter hvert en uhyre spennende avstemming, der både Sverige og Tyskland så ut til å være de som kjempet om førsteplassen på pallen. Norge fikk plutselig fart på seg da halvparten av stemmene var talt opp, og med åtte juryer som sjenket Norge sin 12er, var seieren altså et faktum.

Det norske flagget blinket for første gang på resultatlisten, da programlederen takket den siste juryen for deres poeng.

Denne kvelden og natten ble Karl Johansgate fylt av feirende nordmenn, og på barer og i diskotek runget La Det Swinge i alle høyttalere.


Ta en titt på disse fantastiske tilbakeblikkene fra kveldsnytt på finalekvelden, og Søndagsrevyen dagen etter:

Kongelig mottakelse

Da Bobbysocks kom kjørende over landegrensen fikk de nærmest en kongelig mottakelse. Langs veien fra svenskegrensen og inn til Oslo hadde folk møtt opp i hopetall for å hylle vinner-duoen. Mandagen etter seieren hadde alle landets aviser Bobbysocks som hovedoppslag, og flere kjøre utvidet sidetall og egne Bobbysocks-bilag.

I året som kom skulle alt fortsette å swinge. Det swingte av både frisyrer, reiser, mat, festivaler, tilbud og klær. Ordet «swing» ble nærmest et moteord her til lands.

I dag er det 35 år siden Norge, Bettan og Hanne vant Eurovision Song Contest.

Gratulerer med dagen Bobbysocks, og Norge!

Vil du se 1985-finalen på nytt? Se den her:

Kilder: http://hannekrogh.com/, Wikipedia

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien