På denne dagen i 1995

13. mai 1995 er datoen da Norge for andre gang i historien gikk helt til topps i Eurovision Song Contest.

Stedet var Point Teathre i Dublin og det var Secret Garden med Nocturne som fikk flest poeng denne kvelden i mai.

MGP 1995

Den såkalte ”folkefesten” i Oslo Spektrum året før ble ikke den suksessen NRK hadde håpet på og det ble bestemt at årets MGP finale skulle sendes i en eller annen form fra et studio på Marienlyst. Kreativiteten i NRKs underholdningsavdeling ville ingen ende ta og nok en gang skulle man forsøke en ny vri. Denne gangen var det tenkt at kjente og kjære artister skulle velge ut sin melodi til finalen, men på grunn av laber interesse ble dette konseptet raskt droppet.

Det ble bestemt at TV seerne skulle presenteres for to ”nykommere”, som skulle konkurrere mot hverandre i en sekvens på TV i lørdagsunderholdningen ”Æres den som æres bør”. Knut Bjørnsen ledet dette programmet og vinneren i hvert av de ni programmene skulle gå videre til finalen. Det tiende bidraget skulle velges ut blant de ni som ikke gikk videre, av en jury.

I den åttende semifinalen konkurrerte Secret Garden mot Ole Ask, og de vant denne duellen med bare 52% av stemmene, mot Ole Ask sine 48%.

På scenen var Secret Garden, sammen med den norske artisten Gunnhild Tvinnereim, Hans Fredrik Jacobsen på fløyte og svenske Åsa Jinder som spilte nøkkelharpe.
Foto: Skjermdump NRK

Avstemmingen i selve MGP-finalen 1995 fortonet seg derfor som et eneste stort rot for publikum og da poengene endelig var fordelt var det ”Nocturne” med ”Secret Garden” som hadde gått til topps. Melodien, som var skrevet av Rolf Løvland og Petter Skavlan, vant med 77 poeng foran ”Arnold B Familys” ”La oss feire livet” .

Rolv Løvland var slett ikke sikker på at Nocturne ville passe i MGP.
Artikkel: Halden Arbeiderblad

Mange nordmenn var skeptiske

For tredje år på rad var det RTÈ som var vertskap for konkurransen og finalen gikk igjen av stabelen i ”The Point Theatre” i Dublin. Norges bidrag lå overraskende høyt plassert på betinglistene og mange snakket allerede om en mulig seier. Dette endret noe av nordmenns skepsis til bidraget og tvil var nå snudd til håp om en god plassering.

Secret Garden hadde et godt startnummer og var femte land ut på scenen. Scenedekoren bestod av en relativt mørk og perfekt lyssetting, som skapte en litt trolsk og magisk stemning. Siden Nocturne var en svært rolig og drømmende melodi ble framførelsen ganske stillestående med musikken i fokus.

En voldsom applaus og jubel ble utløst i salen etter at Gunnhild Tvinnereim og Secret Garden avsluttet de siste tonene av låten og man fikk inntrykk av at melodien tydelig hadde rørt publikum.

Når kvelden var over hadde Nocturne mottatt 148 poeng, og ble nummer 1 i et felt bestående av 23 deltagende låter. Siden Bobbysocks hadde vunnet i 1985, oppsto en intern spøk om at Norge bare kunne vinne i år som endte med et 5 tall.

Artikkel: Bergensavisen
Artikkel: Rogalands avis
Secret Garden består av irske Fionnuala Sherrey og norske Rolf Løvland. Løvland har også laget og komponert låten Nocturne, sammen med Petter Skavlan. Nocturne består av kun 24 ord, og hadde lenge rekorden for å være den Eurovision låten med færrest ord.

Ellers fra Eurovisionåret 1995, så ble Spania nr 2 med Anabel Conde og hennes Vuelve Conmigo. Dette er hittil Spanias siste topp tre plassering.

Sverige med Jan Johansen og Se På Mig ble nummer 3. Våre naboer i Danmark ble nummer 5, mens Island ble nummer 15. Finland måtte stå over på grunn av for lave plasseringer i de tidligere årene.

Vertsnasjonen Irland ble bare nummer 14 dette året, og mange spekulerte i at RTE sendte en dårligere låt for å slippe å være vertskap fire år på rad. Etter at de hadde avholdt Eurovision i 1993, 1994 og 1995, var deres pengekasse ganske tom, og de sa på forhånd at hvis de vant igjen ville de få store problemer med å være vertskap igjen. Dette slapp de, men de vant igjen i 1996 og var vertskap for siste gang hittil i 1997.

Artikkel: Halden Arbeiderblad

Selv om seiersrusen var mer dempet i Norge etter denne førsteplassen en i 1985, ble ”Secret Garden” godt mottatt ved hjemkomsten og ”Nocturne” var plutselig likt av alle nordmenn. ”Secret Garden” på sin side hadde fått vist seg fram for Europa i beste sendetid på TV og ble straks etterspurte.

De ga ut sitt første album etter finalen og solgte over 1 million eksemplarer av dette på verdensbasis.  Den solgte til platina i Norge og Sør-Korea og til gull bl.a. i Irland, Hongkong og på New Zealand.

«I 1994 møtte jeg en artist som gjennom instrumentets sjelfulle enkelhet ga sangene mine en stemme«

– Rolv Løvland

Etter Eurovisionseieren har gruppen solgt 3 millioner album verden over. Barbara Streisand brukte låten Heartstrings, fra deres album Songs From A Secret Garden, som ble hennes låt I`ve Dreamd Of You.

Secret Gardens mest berømte låt, You Raise Me Up, orginalt fremført av Johnny Logan og Brian Kennedy, har blitt innspilt og utgitt av minst 100 andre artister. Derav veldig store navn som Josh Groban, Westlife, Sissel Kyrkjebø og Il Divo.

I 2015 kom deres biografi, som handler om Secret Gardens oppturer og nedturer gjennom karrieren.

I 2020 feirer Secret Garden jubileet med å slippe et samlealbum ved navn «Nocturne: The 25th Anniversary Edition». Les mer om albumet her.

Vi i escNorge gratulerer selvsagt Secret Garden med 25 år siden de vant Eurovision. Et stolt øyeblikk i norsk historie!

Her kan du se Eurovision-finalen fra 1995 på nytt:

Del:
Relaterte artikler