Ahmad Joudeh: – Gutter skulle ikke danse ballett

Ahmad Joudeh. Foto: Julien Benhamou

Ballettdanseren Ahmad Joudeh skal opptre i den andre semifinalen i Eurovision sammen med BMX Flatland-syklisten Dez Maarsen. Vi har snakket med Ahmad om oppveksten, balletten, deltakelsen i Eurovision og forholdet til Norge.

Ahmad er nok et ukjent navn for de fleste. Han vokste opp i Jarmuk-leiren i Syria som statsløs flyktning. Som åtteåring så han sin første ballettforestilling, Svanesjøen.

– Jeg var helt fascinert av bevegelsene deres og musikken. Helt siden da har jeg prøvd å danse som dem, hver dag, alene, i skjul, fordi ballett ikke var noe gutter skulle gjøre i min kultur. Da jeg var 16 dro jeg på audition for den syriske balletten Enana Dance Theater i Damaskus, og ble tatt inn der. Der ble jeg lært opp i ballett av Albina Belova, og i gymnastikk og moderne dans. Jeg har også fullført utdannelse på Higher Institute of Dramatic Arts i Damaskus, sier han til escNorge.

Vil gi statsløse en stemme

Å få lov til å opptre i Eurovision er viktig for Ahmad. Han tror historien hans gir alle de millioner av statsløse i verden en stemme.   

– Å være statsløs betyr ikke at du er mindre verdt enn andre mennesker. Du kan fortsatt drømme og oppnå drømmene dine. 

Personlig er det en milepæl å få lov å opptre i Eurovision. 

– Jeg skal danse på scenen mens jeg bærer med meg min 15 år lange dansehistorie, til tross for alle utfordringene jeg har møtt opp gjennom årene. Jeg skal ha med meg all erfaringen jeg har fått fra alle danselærerne og koreografene jeg har jobbet med, og alle som har heiet og trodd på meg. Jeg vil være der for å gi håp til alle artister og de som er hardtarbeidende, for å vise at lidenskap er livets kraft. At drømmer kan bli virkelighet hvis du tror på deg selv.

Har jobbet i Norge

I 2016 flyttet Ahmad til Nederland. Det var etter dette han ble introdusert for Eurovision Song Contest, uten å kunne forestille seg at han få år etter skulle være med selv. I 2017 ble Norge det første landet i Europa han reiste til for å danse, og han ble invitert til å opptre under Oslo World.

Han har også danset under seremonien til Nansenprisen, og i 2019 samarbeidet Ahmed med Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand om forestillingen Lik og Del. I oktober samme år ble Ahmad kontaktet av Eurovision-arrangørene i Nederland.

– Jeg var så spent, og superglad for at de ga meg muligheten til å jobbe med Sidi Larbi Cherkaoui. En belgisk-marokkansk danser og koreograf, som jeg har stor respekt for. Jeg er en stor fan av arbeidene hans.

Kun noen måneder senere stengte verden ned, og Eurovision ble avlyst. 

– Vi jobbet hardt og var klar for sceneprøver da det ble bestemt at Eurovision 2020 skulle avlyses på grunn av pandemien. Det var en stor skuffelse, selvfølgelig. Men på samme tid ga det meg en sterk motivasjon til å komme meg gjennom lockdown-situasjonen, fordi jeg ville være klar som danser hvis det skulle realiseres i 2021. Og det gjorde det.

Har startet øvingene igjen

Forberedelsene til Eurovision startet opp igjen for Ahmad i januar i år, og nå i mars ble det avslørt at han skal opptre i Eurovision.

– Du du kan ikke forestille deg hvor stor glede jeg har hatt av øvingene. Jeg ser veldig frem til showet.

Ahmad kan ikke avsløre for mye når vi spør om han kan fortelle noe om hvordan opptredenen i semifinalen vil bli. 

– Musikken er akkurat den jeg ønsket å danse til. Da jeg hørte musikken for første gang fikk jeg frysninger. Jeg danser sammen med Dez Maarsen, en BMX Flatland-syklist. Dansen vår, Close Encounters of a Special Kind, uttrykker kraften i mangfold og samhold.

Vil opptre med «Rise Like a Phoenix»

Og siden det er Eurovision, så lurer vi jo selvfølgelig på om han har hørt noen av årets låter.

– Jeg har vært opptatt med mine egne øvinger, så jeg er ikke hørt bidragene. Jeg ser frem til å bli kjent med dem. 

Men Ahmad er ikke i tvil om hvilket Eurovision-bidrag han liker best fra tidligere år.

– Jeg elsker «Rise Like a Phoenix» av Conchita Wurst. Det er fantastisk hvor sterk den er. Jeg skulle ønske jeg kunne fremført den live med Conchita, avslutter Ahmad. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien