Kan Vasil synge for Bulgaria?

Foto: Martin Trajanovski

I tiden etter 11.mars da Nord-Makedonia lanserte sin låt «Here I stand» med artisten Vasil Garvanliev har det ikke vært stille et sekund – på godt og vondt. Først var musikkvideoen en av de mest avspilte på youtube, og alle virket å elske låten hans. Men hvor lenge var Adam i paradis?

Fort opp- og fort ned. Slangen, denne gang i form av folk som flokket seg om videoen, kom raskt frem og beskyldte Vasil for å fremme Bulgaria, grunnet et kunstverk som hadde de samme fargene som det bulgarske flagget som hang på veggen i Nasjonalgalleriet i Skopje der videoen ble innspilt. Det viser seg nemlig at artisten også, i tillegg til Makedonsk pass, har Bulgarsk pass – og at han har slektninger i Bulgaria. Videoen ble redigert og sekvensen der kunstverket syntes ble fjernet.

Men var det nok? Man må jo nesten synes litt synd på Vasil. Først ble Eurovision avlyst i 2020, så var det lenge usikkert om han fikk delta i år, og når det endelig ble klart og han fikk presentert låta si ble det nok en gang bråk. Det har vært underskriftskampanjer både for at han skal delta og for at han skal erstattes av annen artist, men hvordan det ender vet vi ikke helt enda. Selv sier artisten i flere intervjuer de siste dagene at han stolt vil fremføre sin låt for Nord-Makedonia på Eurovision-sccene i mai.

Og i dag tok ting en ny vending da det bulgarske partiet VMRO utstedte en uttalelse om at Vasil skulle representere Bulgaria ved Eurovision Song Contest 2022. VMRO er et høyreparti representert i det Bulgarske parlamentet med 12 av 240 seter. Deres leder, Krasimir Karakachanov, er den nåværende forsvarsministeren i Bulgaria.

Politikken og spekulasjonene har inntatt Eurovision i år også. Blir det Vasil for Nord-Makedonia? Blir han head huntet til Bulgaria neste år? Tilbudet fra Bulgaria står ved lag, dersom Nord-Makedonia bestemmer seg for å droppe han.

Den Nord-Makedonske kringasteren har enda ikke kommet med en uttalelse om hvorvidt Vasil fortsatt står som representant for dem eller ikke.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien