Blogg: 10 som fortjener en ekstra oppmerksomhet

Foto: Hans-Petter Fjeld / escnorge.no

Dette er et blogginnlegg og innholdet representerer skribentens personlige mening.

De 14 nasjonale finalene fra årets sesong er for lengst ferdig. Her er ti bidrag (som ikke vant) og pausenumre jeg fortsatt hører på. Pluss en bonus.

Som Eurovision-fan er det vanskelig å holde seg til bare ti, men jeg har gjort et forsøk. Eurovision-bidragene vil vi i escNorge vurdere senere, så derfor har jeg utelatt både Danmark, Tyskland og Flo Rida (ehm, jeg mener San Marino) her. Ellers hadde topp 10 fort blitt både 12, 13 og 14. 

Vi begynner i Frankrike

Valentina (nei, ikke Monetta) vant Junior Eurovision for Frankrike i fjor, og fikk fremføre vinnerlåten «J’imagine» i den franske finalen. Fun fact: Barbara Pravi, som senere på kvelden vant i Frankrike, var med på å skrive «J’imagine». 

Og så avsluttet finalistene med «Ne partez pas sans moi». Det er noe spesielt med Eurovision-artister som opptrer med kjente og kjære Eurovision-hiter.

Taper med vilje

Et land som helt klart ikke er keen på en ny seier er Portugal. De valgte jo det desidert kjedeligste bidraget som … dere skjønner greia. Litt snurt for at Pedro ikke vant? Ja, det er jeg absolutt. Jeg synes denne er så fengende, og endelig klarte Portugal å hoste opp noe friskt.

Kunne vunnet MGP

Ulrikke er i en klasse for seg, og kunne lett ha gått av med seieren i MGP igjen. Om det hadde blitt i år får vi aldri vite, men vi kan heldigvis fortsatt glede oss over at hun ville vise frem «Falling Apart» i finalen.

Behöver (inte) dig idag

I semifinalen fikk Clara 12 poeng fra telefonstemmene, men var ikke like populær blant appbrukerne. I min aldersgruppe, 16-29, fikk hun kun to poeng! Personlig mener jeg dette var det beste bidraget. Det er ærlig, modig og følsomt.

En voksen Oscar Zia

Jeg har virkelig fått opp øynene for Oscar Zia. Denne tolkningen av Tommy Körbergs vinnerlåt fra Melodifestivalen 1988 er bare helt nydelig. Og noe av det beste (og for å sitere Oscar): «Finns att lyssna på där du lyssnar på musik»!

Les også bloggen til Endre: Hvem burde vunnet hvis ikke vinneren vant?

Hva tenkte Estland på?

Hva skjedde egentlig da Gram-Of-Fun ikke ble stemt videre til finalen i Eesti Laul!? Jeg er skuffet, men kommer meg selvfølgelig over det. Tipper at denne kommer ganske høyt opp på min Mest spilt i 2021-liste på Spotify til jul.

Når finsk blir kult

«I Love You» må jo bare være årets mest fengende låt. Og det er så gøy når man blander språk. Her funker det fett. Plutselig ble finsk kult, og teksten er såpass enkel at det går an å synge med på den. Selv om man ikke skjønner bæret.

Årets låt og musikkvideo

Ikke bare har KEiiNO jobbet hardt foran årets MGP, men de leverte så til de grader. Det er vel ingen tvil om hvem som bør vinne prisen for årets musikkvideo (savnet soloppgangen i MGP) under Spellemannprisen neste år. For ikke å glemme årets låt. For oss som ble skuffa over at KEiiNO ikke vant får heller fortsette å spille låta, og heie dem opp og frem.

Hadde vunnet Rotterdam!

Ulrikke hadde blåst konkurrentene av scenen med denne versjonen her. Ofte blir jeg litt skuffet når vinneren kommer tilbake året etter og presenterer en helt annen versjon av vinnerlåten sin, men altså. Her har man tatt «Attention» til ny høyder!

Ps! Visste du at Ulrikkes manager Christoffer Gunnestad hadde en liten rolle i pausenummeret?

Rå hyllest

Hyllningsmedleyen fra Melodifestivalen fortjener en plass her. Artisten, låtskriveren og grunnleggeren av Stockholm Records og TEN Music Group, Ola Håkansson, ble innlemmet i Melodifestivalens Hall of Fame. Benjamin Ingrosso og Felix Sandman, to av Olas artister, fikk fremføre noen av de største låtene Ola står bak. Fargebruken, filmingen, låtene, dette er kult. Denne her vil jeg ha på Spotify – nå!

Og fikk du med deg denne?

Bonus

Bonusbidraget er egentlig ikke et bidrag, men det kunne vært det. Fjorårets danske MGP-vinner Ben & Tan skal ha sendt inn sin nye singel «Iron Heart» i både Danmark og Sverige, men kom ikke med. Ifølge intervjuer de har gjort skal ikke DR ha ønsket å ha dem med på nytt, noe kringkasteren skal ha gitt uttrykk for allerede i fjor vår. Ben & Tan sendte inn «Iron Heart» i november, men fikk fortsatt ikke være med.

Bitterhet til side; «Iron Heart» er med på Eurovision 2021-listen min, og hadde vært en av mine favoritter om den hadde fått lov til å delta.

Ben & Tan har fått mulighet til å svare på spørsmål om hvorfor de ikke deltok i år, og hvilke land de kontaktet. Duoen har ikke svart på henvendelsen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien