Blogginnlegg: Hvem burde vunnet hvis ikke vinneren vant?

Foto: Jevgenij Podskokov

Alle representantene for årets Eurovision Song Contest i Rotterdam er klare. Mange har blitt valgt internt, mens noen land har fortsatt med tradisjonen i å holde nasjonale finaler og eventuelt latt folke stemme på låter til en valg artist.

I dette blogginnlegget vil jeg kåre hvem som hadde vært mine vinnere/låter hvis artisten/låta som ikke vant i sitt land hadde vært deltatt. Her vil jeg også legge ved flere potensielle vinnere etter skribentens meninger.

Dette er et blogginnlegg. Blogginnlegget gir uttrykk for skribentens personlige mening.

I dette blogginnlegget har jeg valgt å ikke ta med Norge og Melodi Grand Prix.

Her er landene:

Albania:

Albania var det aller første landet som hadde fikk sin låt til Eurovision klar. Deres nasjonale finale Festivali i Këngës ble i desember 2020 holdt for den 59ende gang! Etter to semifinaler og en finale endte det opp med at Anxhela Peristeri vant med låta «Karma».

Les mer om deres nasjonale finale her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Inis Neziri – Pendesë

I 2013 begynte Inis Neziri med musikken, og som tolvåring vant hun den albanske talentshowet Gjeniu for barn. I 2017 deltok hun for første gang i Festivali I Këngës med låta «Piedestal» hvor hun kom på en tredjeplass. I 2018 vant hun Golden Stag Festival i Romania. I Festivali I Këngës deltok hun med låta Pendesë som er en utrolig vakker ballade som etter min mening kunne gått langt i Eurovision.

Inis Neziri kom utenfor topp 3 i Festivali i Këngës i 2020.

Flere potensielle vinnere: Florent Abrashi – Vajzë, Xhesika Polo – Më mbron, Era Rusi – Zjarri Im

Bulgaria:

I Bulgaria ble fjorårets artist VICTORIA valgt til å delta for Bulgaria igjen. I året valgte de å slippe seks låter av VICTORIA der musikkfans over hele verden har fått kunne si sin mening om låtene via en nyåpnet nettplattform. Bulgarias team hadde også tatt kontakt med fokusgrupper innenfor musikk og TV samt Eurovision-eksperter for tilbakemeldinger. Til slutt falt Bulgaria og VICTORIA på låta «Growing Up Is Getting Old».

Les mer om utvelgelsen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: VICTORIA – Phantom Pain

I denne utvelgelsen var det for meg mange potensielle låter Bulgaria kunne valgt. Låta «Phantom Pain» stakk ut. Låta er en god og moderne poplåt. VICTORIA sin musikksjanger er veldig i vinden om dagen gjennom Billie Eilish-bølgen, og dette fenger meg også. Låta har et fengende refreng, samtidig som jeg tror at VICTORIA kunne tjent på en uptempo låt.

Flere potensielle vinnere: VICTORIA – The Funeral Song,  VICTORIA – Ugly Cry

Danmark:

Danmark var et av landene som valgte å ha en ny nasjonal finale. 8 håpefulle artister kjempet om seieren i Danmark det Fyr & Flamme vant med låta «Øve os på hinanden».

Les mer om den danske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Emma Nicoline – Står Lige Her

Dette er en låt som er veldig i min bane. Det er en god tekst med en utrolig god beat gjennom hele låta. Emma Nicoline klarte å fenge meg fullt og helt i hva hun ønsket å dele med oss!

Emma Nicoline kom utenfor topp 3 i den danske Melodi Grand Prix.

Flere potensielle vinnere: Jean Michel – Beautiful, Claudia Campagnol – Abracadabra

Estland:

Estland holdt i år sin nasjonale finale Eesti Laul 2021. Her ga de oss to semifinaler og en finale. Etter en jevn og spennende finale der 1 poeng skilte første til femte plassen vant Uku Suviste med låta «The Lucky One».

Les mer om den estiske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Egert Milder – «Free Again»

Egert Milder deltok i Eesti Laul i 2020 med låta «Georgia on My Mind». Han deltok også i årets nasjonale finale. Der kom de på siste plass. Etter min mening er «Free Again» en skikkelig feelgood-låt, og ikke minst veldig moderne. Egert Milder har en tilstedeværelse og en nerve som treffer! Håper ikke dette blir den siste gangen vi ser Egert!

Egert Milder kom på en siste plass i finalen av Eesti Laul

Flere potensielle vinnere: Hans Nayna – One By One, Kadri Voorand – Energy, Jüri Pootsmann – Magus Melanhoolia

Finland

Finland valgte også å holde en ny nasjonal finale i år. Uuden Musiikin Kilpailu 2021 (UMK) ble holdt med 7 finalister. Her blant annet med Aksel som skulle delta for Finland i fjor og Laura som har representert Estland i Eurovision i 2005 og 2017. Etter en utrolig bra finale med varierte låter vant Blind Channel med låta «Dark Side».

Les mer om den finske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Ilta – Kelle Mä Soitan

Dette er en av de fineste balladene jeg har hørt i de nasjonale finalene i år. Selv om jeg ikke forstår språket er det et eller annet som treffer rett i hjerterota! Sterkt, behagelig og magisk!

Ilta kom på en tredjeplass i den finske nasjonale finalen UMK

Flere potensielle vinnere: Oskr – Lie, Teflon Brothers & Pandora – I Love You

Frankrike:

Frankrike holdt også i år en nasjonale finale for å finne deres representant til Eurovision. Eurovision France, c’est vous qui décidez ble holdt i januar der 12 finalister skulle kjempe om å få representere Frankrike i Rotterdam. Barbara Pravi vant med låta «Voila». Det er hvert å merke at denne låta er en av odds-favorittene til årets Eurovision.

Les mer om den franske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Terence James – Je T-emmènerai dancer

Dette er en låt jeg mener var blant de beste i Frankrike i år. Med dans, rytmer, sekkepipe og en utrolig fengende låt ble dansefoten min med. Samtidig kom gåsehuden å komme mot slutten, noe som er av sjelden vare! Jeg tror Europa hadde blitt med å danse!

Terence James kom ikke blant topp 8 i den franske nasjonale utvelgelsen.

Flere potensielle vinnere: Juliette Moraine – Pourvu Qu’on M’aime,  Philippine – Bah Non

Israel:

Israel valgte å sende Eden Alene til Rotterdam i år også. Hun vant den israelske nasjonale utvelgelsen HaKokhav HaBa L’Eurovizion. I år valgte de å sende henne igjen, mens de skulle ha programmet HaShir Shelanu L’Eurovizion, der Eden skulle fremføre tre låter som folket skulle stemme på. Eden Alene ble her valgt til å delta med låta «Set Me Free».

Les mer om den israelske utvelgelsen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Eden Alene – Ue La La

I denne låta var er det etniske rytmer som fenger veldig. Låta er på hebraisk og engelsk, noe som ikke pleier å fenge meg. Man får en liten «Netta-vibe» av låta, men her er en utrolig god låt jeg tror Eden Alene kunne gjort det bra med i årets Eurovision.

Flere potensielle vinnere: La La Love

Italia

Italia har en lang tradisjon med å holde SanRemo Festivalen. I år var ikke et unntak. Med hele fem dager med konkurranse kom de frem til at Måneskin ble deres representant i Rotterdam med låta «Zitti e Buoni».

Les mer om den italienske nasjonale utvelgelsen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Irama – La Genesi Del Tuo Colore

Denne låta her er for meg et kunstverk. Låta er rå, fengende og moderne. Irama klarte å sjarmere meg og hadde ikke Måneskin vunnet skulle jeg gjerne sett han i Rotterdam!

Irama kom på en femteplass i årets SanRemo med 5.10% av stemmene. Derfor havnet han utenfor topp tre.

Flere potensielle vinnere: Francesca Michelin & Fedez – Chiamami Per Nome, Arisa – Potevi Fare Di Più, Colapesce & Dimartino – Musica Leggerissima, Annalisa – Dieci

Kroatia:

Kroatia valgte å holde deres nasjonale finale Dora 2021. Her deltok 14 finalister. Etter å ha vunnet både jury og telestemmene ble Albina vinneren med låta «Tick-Tock».

Les mer om den kroatiske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Nina Kraljic – Rijeka

Dette er en av årets låter som har skilt seg ut i de nasjonale finalene. Nina Kraljic deltok i Eurovision for Kroatia i 2016 med låta «Lighthouse». Her kom hun med en stor og mektig låt. Nesten litt klagesang-aktig. Dette er en låt jeg synes hadde vært fantastisk å hatt med i Rotterdam!

Nina Kraljic kom på en 2. plass i årets Dora 2021

Flere potensielle vinnere: Beta Sudar – Ma Zamisli, Bernarda – Colours

Litauen:

Litauen holdt i år sin nasjonale finale Pabandom is Naujo! Her holdt de to kvartfinaleheat, en semifinale og en finale. The Roop som vant konkurransen i fjor var forhåndskvalifisert til finalen og gikk av med seieren i finalen med låta «Discoteque». Her vant de både jurystemmene og telestemmene.

Les mer om den litauske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Gebrasy – Where’d You Wanna Go?

Det var ikke mange låter i finalen i Litauen som jeg følte traff meg. Den eneste konkurrenten til The Roop følte jeg ble Gebrasy. Han ga en nedpå og herlig ballade, noe som her ble en vakker og fin motsetning til vinnerlåta. Det er kvalitet over denne som jeg virkelig føler bør få sin oppmerksomhet!

Gebrasy kom på en andreplass i den litauske nasjonale finalen.

Flere potensielle vinnere: Titas & Benas – No

Portugal

Portugal holdt også sin nasjonale finale Festival da Cancao. Etter to semifinaler og en finale med 10 låter gikk The Black Mamba med låta «Love is On My Side» avgårde med seieren. Finalen ble veldig spennende da vinneren og 2.plassen fikk like mange poeng. The Black Mamba vant over Carolina Deslandes pga flere folkestemmer.

Les mer om den portugisiske finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: NEEV – Dancing In The Stars

Denne låta fikk får meg til å gråte. Dette er en nydelig nedpå og vakker ballade. Og på engelsk, noe som er sjelden vare fra Portugal. Denne tror jeg kunne kommet høyt opp i årets Eurovision Song Contest. Ekte, ærlig og rett og slett vakkert!

NEEV kom på en tredjeplass i Festival Da Cancao

Flere potensielle vinnere: Sara Afonso – Contramao, Carolina Deslandes – Por Um Triz

Russland

Russland valgte i år å finne en ny artist til å representere de i årets Eurovision Song Contest. De holdt i mars den russiske utgaven av Russian Decides der Manizha vant med låta «Russian Woman». Finalen besto av tre finalister. Manizha vant med 39.7 % av stemmene.

Les mer om den russiske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: #2MASHI – Rare Words

Denne låta har en utrolig fengende beat. Og ved to å velge mellom synes jeg det var lett å velge hvilken låt jeg syntes burde representere Russland om Manizha ikke skulle deltatt. En god pop/rap-låt, rett og slett. Dog tror jeg ikke de hadde kommet så høyt i Eurovision med denne låta.

#2Mashi kom på en andreplass av årets Russian Decides med 35.7 % av stemmene.

Flere potensielle vinnere: Therr Maitz – Future Is Bright

Spania

Spania valgte i år å sende Blas Canto som skulle delta for Spania i fjorårets Eurovision Song contest. Ved å holde den nasjonale utvelgelsen Destino Eurovisión 2021 fikk folket velge mellom to låter. Her vant låta «Voy a Quedarme» med 58 % av stemmene.

Les mer om den spanske utvelgelsen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Blas Canto – Memoria

Denne låta er en vakker låt som jeg tror hadde gjort det midt på treet i Eurovision. Her er det litt gospelfølelse, og Blas Canto har en fløyelsmyk stemme som har bergtatt den spanske folk. Så får vi se om han klarer det til hele Europa i Rotterdam?

Sverige

Sverige holdt tradisjon tro den svenske nasjonale utvelgelsen Melodifestivalen. Med 28 låter, 4 delfinaler, 1 andre-sjanse og en finale vant Tusse med låta «Voices».

Les mer om den svenske nasjonale finalen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Dotter – Little Tot

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er en stor Dotter-fan. Dotter bergtok meg med låta «Bulletproof» i 2020. «Little Tot» i år gjorde meg til en enda større fan. Dette er en utrolig god poplåt som jeg er sikker på hadde hevdet seg i toppen i Eurovision. Samtidig treffer budskapet til låta meg. Her synger Dotter til den neste generasjon om å være seg selv, og at de ikke vil være som oss. Et sterkt og viktig budskap!

Dotter kom på en fjerdeplass i årets finale av Melodifestivalen

Flere potensielle vinnere: Danny Saucedo – Dandi Dansa, Klara Hammerström – Beat of Brokens Hearts, Charlotte Perelli – Still Young, Clara Klingenström – Behöver Inte dig i Dag

Ukraina:

Ukraina valgte i år å sende Go_A som vant den nasjonale finalen av VidBir 2020 i fjor. Go_A lagde tre låter der en intern jury skulle velge vinnerlåta. Vinnerlåta ble låta «Shum».

Les mer om den ukrainske utvelgelsen her

Min vinner hvis årets vinner ikke hadde vært med: Go_A – Rano (sang nummer 2)

Go_A er et ukrainsk band som mange kan si mye og mangt om. For meg er det sært, men også veldig spennende med at de har sin egen stil å synge på. Rano er en kul folkerockelåt som kan minne litt om norske Gåte. Jeg synes denne låta er veldig kul og tror den kunne gjort seg i Eurovision!!

Flere potensielle vinnere: Go_A – Tserkovka

Hva synes du om låtene skribenten har valgt ut? Var dette dine favoritter? Hvis ikke, hvem var dine favoritter i de nasjonale finalene hvis ikke vinneren vant?

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien