Dette er odds-favorittene

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Det er nå ganske nøyaktig fire uker til prøvene starter i Rotterdam. Selv om det er tidlig har oddsen de siste årene vist seg å være en relativt presis indikator for hvilken vei vinden blåser på Eurovision-planeten. Slik ser det ut akkurat nå.

Historikk

I 2018 var det Kypros og låta «Fuego» som toppet oddsen i mye av tiden før finalen, men det var Israel og Netta med låta «Toy» som til slutt gikk av med seieren. På Eurovisionworld anslo man på finaledagen at det var 37% sjanse for seier til Kypros, mens Israel hadde en antatt vinnersjanse på 24%. Norge som da hadde Alexander Rybak på scenen med «That´s how you write a song» lå på en niendeplass på oddsen, men endte til slutt på en 15.plass.

I 2019 var situasjonen annerledes. Nederland var skyhøy favoritt, med 51% sjanse for seier. Norge, som da hadde KEiiNO med «Spirit in the sky» som vårt bidrag lå an til en sjetteplassn. Begge deler stemte med fasiten. Duncan Lawrence fra Nederland vant med «Arcade» og Norge endte på en sjetteplass.

Oddsen blir mer og mer presis jo nærmere vi er finalen. Men nå, fire uker før er mange artister i gang med sine promoteringer ovenfor fans og presse rundt om i Europa. Sjekk escNorges YouTube kanal for intervju med mange av årets artister. Men de store utslagene på oddsen ser vi når prøvene kommer i gang. Vi har sett før at låter som har ligget ganske svakt an har løftet seg fra langt nede til langt opp i løpet av prøveperioden. Et eksempel er Australia i 2019.

Favorittene

Så, med alle forbehold så er Malta en knepen favoritt nå, med låta «Je Me Casse» med artisten Destiny. På Eurovisionworld, som slår sammen snittet av flere målinger anslås denne låta nå til å ha en vinnersjanse på 18%. Mens Sveits og låta «Tou L´Univers» og artisten Gjon har en vinnersjanse på 13%. På tredjeplass har vi Frankrikes Barbara Pravi med låta «Voilá» med 12%. Det er med andre ord praktisk talt helt jevnt i toppen.

TIX

Norge anslås å ha 3% vinnersjanse med TIX og låta «Fallen Angel», og ligger på en tiendeplass. Men for å vinne finalen, må vi først komme til finalen. For noen dager siden åpnet spillet om hvem som kvalifiserer seg fra hver delfinale og på denne oddsen ligger vi nå på en niendeplass, og det er som kjent ti låter som kvalifiserer seg. Så her ligger det an til en skikkelig thriller 18. mai. Kan jo minne om at Azerbajan vant i 2011, selv om de lå rett utenfor Topp Ti på oddsen rett før finalen.

Så som nevnt så kan mye skje på oddsen i tida som kommer.

Her kan du se og høre låta som nå topper bettinglistene:

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien