Nye protester fra den ortodokse kirke.

Foto: EBU / THOMAS HANSES

Onsdag var det igjen protester mot årets kypriotiske Eurovision-bidrag, El Diablo utenfor kontorene til den kypriotiske kringkasteren RIK.

Igjen var det representanter fra den ortodokse kirke og fler fra presteskapet som samlet seg utenfor RIK for å vise sin misnøye ovenfor sangen El Diablo, fremført av Elena Tsagrinou. De protesterer mot sangen «El Diablo» fordi den inneholder teksten «Jeg ga hjertet mitt til El Diablo» (dvs. djevelen).

Etter sangen ble sluppet i februar, startet en gruppe kalt «kypriotiske kristne» ett opprop for å få RIK til å trekke låten fra konkurransen. Nesten 4000 personer signerte oppropet, som lød slik: «Kjære medborgere. Kypros sin deltakelse i Eurovision Song Contest med sangen «El Diablo» er en skandale for oss kristne. Bli med i protesten.» Det kypriotiske høyreekstreme politiske partiet ELAM blandet seg også inn i protesten. Denne ble ikke tatt til følge og Elena fikk reise til Rotterdam. Etter Kypros kom videre til finalen, har protestene blusset opp igjen. Denne gangen møtte flere titalls ortodokse og geistlige opp med kors og et banner som erklærte Kypros sin kjærlighet til Kristus.

Under de tidligere protestene ble en mann arrestert for å ha truet personalet til den kypriotiske kringkasteren, og den kypriotiske kringkasteren ble overøst med telefonklager. Noen av disse truet med å brenne ned RIK-kontorene. Demonstrantene ba den kypriotiske regjeringen gripe inn og trekke sangen ut av konkurransen. Regjeringen svarte med en uttalelse hvor de sa at de respekterer den intellektuelle og kunstneriske skapelsesfriheten fullt ut.

RIK uttaler seg.

RIK og sangeren Elena Tsagrinou har uttalt at demonstrantene feiltolker teksten i sangen som snakker metaforisk om et voldelig forhold. Som svar på kontroversen, sendte RIK ut følgende uttalelse i mars:

«Sangen handler om den evige kampen mellom godt og vondt. Gjennom dette problematiske Stockholmsyndrom-forholdet, og til tross for paranoiaen han opplever, skinner sannheten igjennom til slutt. Hun søker hjelp til å komme seg ut, og på vei mot friheten, rister hun av seg båndene. Spesielt nå i disse dager håper vi at sangen og den korrekte tolkningen av teksten vil være til inspirasjon, ikke bare for kvinner, men for alle som opplever lignende situasjoner».

RIK

Her kan du se Elenas opptreden fra tirsdagens semifinale:

Del:
Relaterte artikler