4 byer ønsker å arrangere Eurovision 2024

Foto: Alexander Gjørøy / escnorge.no

Etter Loreen vant årets Eurovision i Liverpool i mai, har det blir spekulert i hvor neste års konkurranse vil finne sted. Mandag denne uken var siste frist for å melde seg på i kampen om å få være vertsby for Eurovision Song Contest i Sverige 2024.

I dag ble det klart at det er Malmö, Örnsköldsvik, Göteborg og Stockholm som ønsker å arrangere den syvende Eurovision på svensk jord.

Malmö

Arena: Malmö arena – kapasitet under konserter: ca. 15.500.

Malmö har vært vertsby for Eurovision to ganger tidligere, første gang var på Malmö isstadion i 1992 og andre gang i Malmö Arena i 2013. Det var også i Malmö Carola vant Melodifestivalen i 1991, og senest i år ble den fjerde delfinalen av Melodifestivalen arrangert i byen, nærmere bestemt i Malmö Arena.

Fritidsdirektør Johan Hermansson i Malmö sier at de trekker frem byen og dens kapasitet, men at de holder kortene tett til brystet med hva de fremhever mest.

Örnsköldsvik

Arena: Hägglunds arena – kapasitet under konserter: ca. 9.800

Örnsköldsvik har aldri vært vertskap for Eurovision, men SVT har avholdt delfinaler i Melodifestivalen der hele seks ganger. Blir Hägglunds arena i Örnsköldsvik valgt til å være arena for neste års Eurovision blir dette det minste stedet som har arrangert siden irene valgte Millstreet som vertsby i 1993.

Næringslivsjef Peter Selemark kaller søknaden til Övik for «hjemkomsten», da byen har en sterk kobling til musikken via låtskriverskolen Musikmakarna. Hele 11 av 28 av årets Mello-bidrag har kobling til skolen.

Göteborg  

Arena: Scandinavium – kapasitet under konserter: ca. 14.000

For oss nordmenn blir nok Scandinavium mest husket for seieren til Bobbysocks i 1985. Det er for øvrig eneste gangen arenaen, og byen, har vært vertskap for Eurovision. Dette er nok grunnen til at flere håper at Göteborg blir valgt som vertsby for 2024, men det har blitt stilt spørsmål om takkonstruksjonen i Scandinavium er sterk nok for dagens krav til lysrigg. I følge Got Event, Göteborgs bys eventfirma, skal det være mulig å fikse dette med visse justeringer.

Magnus Hallberg, visepresident på Göteborg & Co mener at nærheten mellom arena, hotell, restauranter og nattliv er byens sterkeste kort.

Stockholm 

Arena: Tele2 Arena – kapasitet under konserter: ca. 45.000

Arena: Friends arena – kapasitet under konserter: ca. 56.000 (under Mello, ca 27.000)

Hovedstaden har lagt inn sin søknad med to arenaer. Stockholm er også byen med flest finaler, Älvsjömässan arrangerte i 1975, mens Globen var arrangør i 2000 og i 2016. Neste år er dessverre Globen stengt for oppussing, derfor søker byen med fotballstadionene Tele2 Arena og Friends arena i tankene. Dette til tross for at fotballklubbene som spiller på nevnte arenaer har gitt utrykk for at de ikke ønsker å vike for Eurovision. Les mer om det HER.

Samtidig kommer søknaden fra Stockholm med visse forbehold. I en pressemelding sier Karin Wanngård fra finansrådet i Stockholm at de stiller krav til at Eurovision blir en økonomisk og klimabærekraftig fest.

Datoer

I følge Aftonbladet er det kun to datoer som utmerker seg som mulige finaledatoer til neste år og det er lørdag 11. mai og lørdag 18. mai. Dette kommer frem i ett dokument fra SVT som avisen har fått tilgang til.

Avgjørelsen

Da er det bare å smøre seg med tålmodighet i tillegg til solkremen og vente på avgjørelsen. Både for 2013 og for 2016 kom avgjørelsen så tidlig som 8. juli året før, så det kan være at ventetiden ikke blir så lang.

Hvilken by håper du blir valgt som vertsby for 2024? Fortell oss gjerne din mening på vårt diskusjonsforum på Facebook.

Følg med her på ESC Norge for nyheter om vertsby og andre nyheter om Eurovision Song Contest 2024 i Sverige.

Kilde: expressen.se og aftonbladet.se

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien