Blogg: Vampyrer for inkludering og rettferdighet

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Dette er et blogginnlegg skrevet av Anders Martinius Tangen.

I serien der jeg tar for meg tekstene i årets MGP er vi framme ved Gothministers låt «We come alive» som deltar i 1.semi på lørdag. Dette er gotisk industriell metall, og kanskje er riff, rytme og performance viktigere enn det tekstlige innholdet. Men, det er nå i alle fall ikke svært mye variasjon i teksten. Samme strofe «We come alive» gjentas 26 ganger i både vers og refreng. I den grad teksten kan deles opp slik. For egentlig er både tekst og melodi et tog som bare surrer og går stødig av gårde uten de store variasjonene.

Skummel middag

For å skjønne hva teksten handler om, kan det være lurt å ta en kikk på musikkvideoen. Som for øvrig er første video i en serie på seks, som til sammen vil lage en historie som skal vises på kinoer i løpet av året. Seks mennesker får invitasjon til en middag som blir enda skumlere enn middagen i musikkvideoen til «A monster like me» i 2015. Her er det zombier og levende mat. Til slutt ender vel alle opp som vampyrer, i det minste Ingeborg Heldal.

Det som gjentas oftest i teksten er «We come alive», som gjentas 26 ganger i løpet av de tre minuttene låta varer. Tekst og melodi er skrevet av advokat Bjørn Alexander Brem, som blir til «Gothminister» litt utpå kvelden. Den er for øvrig produsert av Jesper Borgen som har jobbet med Alan Walker og Coldplay.

"Vi blir levende
Vi kryper rundt i husene dine
Vi blir levende
Vi bor under sengen din
Vi blir levende
Og så vil vi kontrollere deg
Du blir en av oss alle til slutt"

Dypere mening?

For meg holder det i lange baner at dette er en streit, zombie og vampyr låt. Et litt underholdende småmorsomt teaterstykke, kortfilm eller rett og slett en opplevelse. Jeg klarer rett og slett ikke å legge så masse dyp mening i dette. Selv om «Gothminister» selv sier at det handler om det verdifulle i leken, om å tro på seg selv og stå sammen mot all urettferdighet.

Men, kanskje er det en slags omskriving av Arbeiderpartis slagord: «Alle skal med», i og med at alle ender opp som zombier. Du blir en av oss alle til slutt.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien