Blogg: Oss introverte rebeller i mellom

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Dette er et blogginnlegg skrevet av Anders Martinius Tangen

I bloggserien om tekstene i årets MGP er vi framme ved låta som åpner delfinale én. «Woman show» med Mathilde Spz featuring Chris Archer & Slamdunk. Dette er noe så forfriskende som en festmusikk-låt i grenseland opp mot russelåt, uten nedsettende ord om jenter eller overdrven bruk av de verste orda for menns og kvinners kjønnsorganer. Faktisk nevnes ikke dop eller flatfylla heller. Dette er noe så originalt som en hyllest av å feire og feste alene, fordi det er det en vil. Jeg kjenner meg igjen. Som en utadvendt person til vanlig, elsker jeg, som en motvekt å sitte alene på restaurant og spise lange måltider. Det jo også å være litt introvert rebell.

Fordi hun vil det

Jenta som Mathilde synger om i låta Woman show, som er en åpenbar ordlek med ordet «one man show», er ikke utstøtt av noen eller på annen måte en trist historie. Hun blir invitert ut på by´n, men kjenner motstanden komme etterhvert som folk maser. Så begynner hun sin «hjemme alene fest», som ender med dans på bordet. Her er en oversettelse av første del av sangen som er skrevet av Audun Agnar Guldbrandsen, Silje Montsko Blandkjenn, Emmy Kristine Guttulsrud Kristiansen, Linda Dale, Christopher Colin Archer og Mathilde Espeseth:

"vennene mine fortsetter å ringe (ringer, ringer)
Jeg er klar og jeg er ferdig sminka
Men jeg fortsetter å steile, steile, steile
 
Bare sånn
Det slår meg som et lyn
(Hun kjører hardt når hun tar i)
På et blunk
Jeg danser helt alene" 

Et nikk til Käärijä

Jeg så en utenlandsk reaksjonsvideo hvor hun syntes det var lite kreativt og litt frekt å «stjele» konseptet fra fjorårets andreplass i Eurovision fra Finland. Käärijä sin låt «Cha Cha Cha» handlet om å sitte stille å jobbe hele uka, for så å slå seg løs i helgen. I reaksjons-videoen sier hun at dersom en skal kopiere dette , så kan det i alle fall ikke være så åpenbart at en bruker også ordene «cha cha cha».

Jeg mener hun misforstår. Det var veldig mange som danset til «Cha Cha Cha» i fjor, og selv om det ikke var min favoritt så har jeg også, helt alene, hoppet og danset til den. Den er perfekt for å få ut innestengte greier. I teksten til Woman show synger de:

På bordet
Jeg er wha-wha-vill
Se på meg
Her går jeg
Jeg er et kvinneshow (Ja)
På gulvet
Som et cha-cha-barn

Dette oppfatter jeg mer som en hyllest og et tilbake-nikk til Käärjä, og en referanse til musikk som både barn og voksne har danset til det siste året. Litt som når når KEiiNO i låta «Insomnia» har referanse til «Euoforia»

Introvert rebell

I låta «Woman show» er rappen på norsk og resten på engelsk. Det fungerer overraskende bra, og skaper et dynamisk driv. Og ikke nok med det, men de greier å etablere et helt nytt begrep også: «Introvert rebell». For et genialt begrep. Jeg tror mange fortsatt kan kjenne på en slags skamfølelse når en unner seg en fest, en festmiddag eller et pub-besøk helt alene. Bare fordi du har lyst til å være alene. Er du alene så er det synd på deg, punktum. Det trenger virkelig ikke å være sant. Dermed er det å kose seg alene et opprør mot sosiale normer. Et originalt opprør på vegne av kanskje en smal gruppe, men likevel en gruppe som finnes. Nemlig oss «introverte rebeller».

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien