For første gang siden 1989 skal en annen by enn Oslo være vertsby for den norske finalen. Tidlig i oktober ble den flunkende nye Trondheim Spektrum åpnet, den er Europas største flerbruksarena. 15.februar skal den huse en storslått MGP-finale, som også blir en stor markering av 60 års jubiléet til MGP.
Det er har blitt en vane for mange å feire Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum. Første gang den norske finalen gikk herfra, var så tidlig som i 1992. Og siden har den, med få unntak sent på nittitallet, gått herfra.
Så det var kanskje på tide at en annen by får gleden av å få dette «sirkuset» til byen.
Trondheim Spektrum har plass til flere publikummere enn Oslo Spektrum, og er en supermoderne arena. Dette er noe av grunnen til at arenaen er blitt valgt. Såvidt vi vet er det være plass til rundt 12 000 mennesker i arenaen. Men, på grunn av svær scenerigg regner NRK med at det blir omlag 8000 publikummere.
Billettsalget starter offisielt torsdag 14.november, og dagen før for dedikerte fans.
For kort tid siden var det John Mayer som æren av å være den første artisten som hadde svær stadionkonsert på den splitter nye, moderne arenaen.
Som oppkjøring til den store finalen vil det bli fem delfinaler med fem låter i hver.
Det er altså totalt 25 låter som skal konkurrere om å representere Norge i Rotterdam i Mai 2020.
Hver delfinale vil ha fire låter og artister fra én landsdel. Rekkefølgen blir slik:
11.januar: Sør-Norge
18.januar: Øst-Norge
25.januar: Midt-Norge
1.februar: Vest-Norge
8.februar: Nord-Norge
Finale 15.februar: Trondheim.
I delfinalene blir to og to låter satt opp mot hverandre i dueller, inntil en vinner fra hver landsdel er kåret. I tillegg til de fem finalistene fra hver sin landsdel er det fem forhåndskvalifiserte. Det blir presentert en forhåndskvalifisert i hver delfinale, utenom konkurransen.
Disse fem artistene blir presentert fredag 3.januar. Men hver enkelt forhåndskvalifisert låt blir sluppet fredagen før delfinalen. Distrikslåtene presenteres mandagen før hver delfinale.
Dermed vil det i finalen bli ti låter til slutt. En fra hver enkelt landsdel og fem forhåndskvalifiserte.
Delfinalene vil sendes fra det samme studio hvor «Stjernekamp» sendes fra på Fornebu utenfor Oslo, men salen utvides for å få plass til flere publikummere og større scene enn Stjernekamp.
Prosjektleder Stig Karlsen sier til escNorge at det føltes naturlig å tenkte Trondheim Spektrum i år.
– Vi ville i vårt 60 års jubileum få med hele landet. Når vi først har hatt delfinaler fra hver landsdel er det veldig hyggelig samles ganske midt i Norge på selve finalen.
Stig Karlsen legger til at det også blir spennende med flere publikumsplasser, og at han håper fans fra hele landet fyller opp arenaen.
– Det er stor stas å sparke i gang ett nytt år med feiring av 60 år med MGP, over hele seks lørdager. Vi håper på stort oppmøte fra den ivrige MGP-fansen under delfinalene i H3 arena (rett utenfor Oslo), og under den store finalen i Trondheim Spektrum lørdag 15. februar. Det er 31 år siden sist finalen ble arrangert utenfor Oslo, så dette blir en helt spesiell begivenhet
Her kan du se en illustrasjons-video fra hvordan Trondheim Spektrum skal bli.
Her er noen fakta om arrangørsteder for MGP, samlet av Ole Christian Øen:
Den aller første finalen i Melodi Grand Prix som ble arrangert utenfor NRK på Marienlyst, var den i 1966. Da hadde NRK leid Centralteatret i Akersgata i Oslo. Det var også første gang jurygrupper fra hele Norge var med å kåre vinneren. Første gang Melodi Grand Prix ble tatt enda videre, var i 1977. Da var Norge delt inn i fem regioner, som hver skulle levere bidrag til finalene. Sangene ble spilt inn på NRKs distriktskontorer, og sendt i opptak i radio. Finalen gikk fra Oslo. I 1986 ble finalen for første gang sendt fra et sted utenfor Oslo. Stavanger Forum var arenaen, og dette ble gjort som et «plaster på såret» da Bergen vant kampen om å få arrangere den internasjonale finalen. Samme sted var arena for finalen i 1989. Stavanger er altså eneste byen i Norge som har arrangert en norsk finale. Delfinalene regnes ikke inn i denne statistikken.