Melodi Grand Prix 2019
Dato Lørdag 2. mars 2019
Arena Oslo Spektrum
Oslo
Programledere Heidi Ruud Ellingsen og Kåre Magnus Bergh
Arrangør Norsk rikskringkasting (NRK)
Bidrag 10
Stemmesystem 50% jury og 50% publikumstemmer i innledende runde
100% publikumstemmer i gullfinalen
Vinner «Spirit in the Sky» av KEiiNO
Resultat i ESC SF2: 7. plass; 210 poeng
F: 6. plass; 331 poeng

I likhet med forrige utgave åpnet NRK for innsending av bidrag til MGP 2019 allerede før ESC-finalen 2018 var ferdig. Påmeldingen åpnet 31. januar og fristen var satt til 1. september, noe som resulterte i litt over 1000 innsendte bidrag.

MGP-redaksjonen reduserte disse til omtrent 50 låter som deretter ble presentert for ulike lyttegrupper, den ene gruppen bestående blant annet av MGP-fans, og til slutt stod de igjen med årets 10 finalister som ble kjent under artistlanseringen den 25. januar.

Finalen

Oslo Spektrum var nok en gang vertskap for MGP-finalen. Her har finalen blitt avholdt siden 2001. Startrekkefølgen i finalen ble bestemt av MGP-redaksjonen med MGP-general Stig Karlsen i spissen.

Fjorårets vinner Alexander Rybak åpnet showet med «That’s How You Write a Song», en liten hyllest til Nocturne og selvsagt en smakebit av Fairytale som har ti års jubileum i år.

Runde 1

I første runde stemte de internasjonale juryene på bidragene med poeng i valørene 1–8, 10 og 12. Det var ti internasjonale juryer med fem medlemmer i hver gruppe. Det var bare juryens 12 poeng som ble avslørt for TV-seerne. Totalt avga de ti juryene gi 580 poeng, og tv-seerne hadde like mange poeng til fordeling. Seernes poeng ble fordelt ut fra hvor stor prosentandel hver sang fikk. Dersom et bidrag fikk 10 prosent av stemmene, fikk denne sangen 10 prosent av seernes 580 poeng – altså 58 poeng. De fire sangene med flest poeng avanserte til gullfinalen. Seerne kunne stemme gratis via nrk.no/mgp og per SMS.

Før gullduellene ble avslørt fikk programleder Heidi vise sine sang- og danseferdigheter i en kavalkade av tidligere ESC-vinnere. Deretter fikk vi se en hyllest til Bobbysocks.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
2 D’Sound «Mr. Unicorn» Engelsk Gullfinalen
4 Anna-Lisa Kumoji «Holla» Engelsk Gullfinalen
9 Adrian Jørgensen «The Bubble» Engelsk Gullfinalen
10 KEiiNO «Spirit in the Sky» Engelsk, nordsamisk Gullfinalen
1 Chris Medina «We Try» Engelsk Ute
3 Kjetil Mørland «En livredd mann» Norsk Ute
5 Erlend Bratland «Sing for You» Engelsk Ute
6 Ingrid Berg Mehus «Feel» Engelsk Ute
7 Hank von Hell «Fake It» Engelsk Ute
8 Carina Dahl «Hold Me Down» Engelsk Ute

Etter gullfinaleduellene ble avslørt fikk vi se en rørende hyllest til Tor Endresen, fremført av Heidi Ruud Ellingsen, Tone Damli og Christine Guldbrandsen. Deretter fikk vi se noen av låtene som allerede er valgt til den internasjonale finalen før de to gullfinalistene skulle kåres.

Gullfinaleduell 1

Under gullfinaleduellene ble poengende fra den innledende runden nullstilt og det var kun publikum som kunne fortsette å stemme.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
9 Adrian Jørgensen «The Bubble» Engelsk Gullduellen 55794
4 Anna-Lisa Kumoji «Holla» Engelsk 4 6718

Gullfinaleduell 2

Startnr. Artist Låt Språk Resultat Stemmer
10 KEiiNO «Spirit in the Sky» Engelsk Gullduellen 98324
2 D’Sound «Mr. Unicorn» Engelsk 3 11123

Gullduellen

Keiino og Adrian fikk fremføre sine låter på nytt og mens publikum forsatte å stemme på de to gullfinalistene var det klart for fjorårets Eurovision-vinner Netta Barzilai til å entre scenen.

https://www.youtube.com/watch?v=2CMYoMWeyvo

Så skulle vinneren kåres. Artistene hadde fått med seg poengene fra innledende runde i gullfinalen og stod klare på scenen for å høre resultatet.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
10 KEiiNO «Spirit in the Sky» Engelsk 1 231937
9 Adrian Jørgensen «The Bubble» Engelsk 2 162608

Etter noen intense sekunder med spenning ble Keiino kåret til vinnere av MGP 2019.

Årets finale hadde et snitt på 961.000 seere. Riktignok noe nedgang fra i fjor, da litt over millionen så Rybaks seier.
Du kan se hele MGP-finalen på nytt her: https://tv.nrk.no/serie/melodi-grand-prix-tv/2019/MUHU07000019/avspiller

Drøye tre uker etter seieren i Oslo Spektrum var Keiino i studio for å spille inn musikkvideo til Spirit In The Sky. Der fikk de spilt ut rollene som sine åndedyr, til en noe blandet mottakelse blant fansen.

Hjulene på Keiino-bussen begynte virkelig å sette fart på seg. I tillegg til å gjøre det skarpt på VG-lista, Sportify og iTunes, ble de annonsert som deltakere både på Eurovision in Concert i Amsterdam, Preparty Riga, London Eurovision Party og Preparty Madrid. Keiino hadde med andre ord ikke tenkt å la sjansen til å markere seg blant ESC-fansen i utlandet gå fra seg.

Allerede etter Eurovision in Concert Amsterdam ble det klart at de norske representantene gjorde det skarpt blant ESC-fansen, og de høstet god kritikk for sine flotte livefremføringer og sitt engasjement for fansen som kom for å se dem opptre.

Når Keiino kom til London tok de seg tid til en spontan konsert i en park før de nok en gang fremføre det norske bidraget til stormende jubel fra publikum.

I tillegg til å møte fans rundt om i Europa fikk Keiino muligheten til å bli bedre kjent med representantene fra de andre landene, og hva er vel mer naturlig enn å gi dem en liten smak av Norge? Dette ble prosjekt «Keiino feeds the fellow ESC-contestants», også kjent som Snack Attack, der de fikk artistene til å smake på blant annet Seigmenn, Smash og tørrfisk.

Keiino hvilte ikke på laubærene og rakk både en tur til Tel Aviv for å spille inn postkortet sitt til ESC, de var i Oslo for å møte fans og synge på ESC karaoke-bussen, de spilte inn singelen Shallow, de dro til Berlin og gjorde intervju med escradio og til slutt rakk de en tur til Preparty i Madrid før de måtte hjem til Norge og gjøre siste kostymeprøver og sangøvelser med koristene Frode Vassel, Marianne Pentha og Kine Ludvigsen Fossheim.

Drøye to uker før KEiiNO skulle sette kursen mot Tel Aviv og de første prøvene ble det kjent at de ikke var fornøyd med klippene de hadde sett av sceneshowet sitt fra stand-in prøvene. Misnøyen skulle etter hvert vise seg å bli være stor nok til at gruppen endte opp med å spørre om en ESC-fan ved navn Eduardo Lobo, som de hadde truffet på Preparty Madrid, ville ta på seg jobben. Eduardo takket ja til oppdraget og hadde derfor en stor jobb foran seg på veldig knapp tid.

Når Keiino ankom Tel Aviv for sine første prøver på scenen var det derfor ikke riktig content-fil de hadde i bakgrunnen, bildene hadde blitt litt mørke og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Da escNorge møtte Keiino etter den første prøven var de veldig fornøyde og kunne berolige fansen med dette bare er første prøve og at de gledet seg til å vise frem den riktige content-fila til backdroppen.

I intervjuet snakket de om planene for tiden fremover og man kan trygt si at Keiino deltok på det som var å delta på under sin tid i Tel Aviv. De var på den norske ambassaden, de var med på nordic party, opptrådte på Euroclub, Eurocafe, Wiwijam, Eurovision Village og gjorde mest mulig ut av de to ukene i vertsbyen. Blant annet vakte Fred stor oppsikt under den offisielle åpningsseremonien der han stilte opp i den samiske koften sin.

Etter en meget god gjennomkjøring under Norges andre prøve var det blitt klart for ESC-uka der Norge skulle delta som land nr.15 i semifinale 2, torsdag 16. mai.

Keiino tok seg videre til finalen og på pressekonferansen etter den andre semifinalen og trakk opptreden i den andre halvdelen av den store finalen.

Når startrekkefølgen ble klar, bare timer etter andre semifinale, fikk Norge start nr. 15 også under lørdagens finale. Norge klatret på oddsen og stemningen var på topp.

Dagen etter var det allerede klart for jury-finalen der alle jurymedlemmene skulle gi sine stemmer og panikken spredde seg da Norge stod på scenen og ble offer for tekniske utfordringer, der blant TV-bildet blant annet gikk i sort noen sekunder. NRK leverte inn en klage og et ønske om å opptre på nytt, men de fikk avslag. Dermed leverte de en offisiell klage til EBU, men også denne fikk NRK avslag på. EBU mente juryene ville klare å bedømme opptredenen riktig og se bort fra de tekniske utfordringene.

https://www.youtube.com/watch?v=VV6aTceaIIU

Den norske delegasjonen var selvfølgelig skuffet over avgjørelsen fra EBU, men de lot seg ikke knekke. Under lørdagens finale leverte Keiino sin beste opptreden i Tel Aviv og hele salen sang sammen med dem, og joiket med Fred som under ESC-ukene har fått kallenavnet Epic Joik Guy.

Under avstemmingen ble det klart at Norge ikke hadde gjort det skarpt blant juryene. Keiino fikk 47 poeng og lå på en 15. plass før publikumstemmene skulle avsløres.

Publikumstemmene skulle leses opp i rekkefølgen fra den som hadde fått minst poeng av juryen til den som hadde fått mest. Som land nr 12 skulle Norge og Keiino motta sine stemmer fra publikum og til manges store overraske vant Norge publikumstemmene og med 291 poeng seilet Keiino opp på toppen av resultatlisten. Dette utgjorde tidenes største uenighet mellom jury og publikumstemmer.

Det holdt ikke hele veien for de norske representantene men de så seg meget fornøyd med en solid femteplass, et resultat som senere skulle endres på grunn av kluss i juryene.

En ukes tid etter finalen kom det en sjokkbeskjed fra EBU om kluss med stemmene som ble gitt da den hviterussiske juryen måtte diskes, det aggregerte resultatet måtte endres. Det nye resultatet påvirket 23 av de 26 landene i finalen. Norge mistet 7 poeng og endte dermed opp på en 6. plass i ESC 2019.

Les alt om ESC-finalen 2019 her.


← 2018 • Melodi Grand Prix • 2020 →