Dagens bidrag: Kroatia

Trettende land ut i den første semifinalen er Kroatia, som i mange år var det mest suksessfulle ESC-landet av de tidligere jugoslaviske delrepublikkene. I år satser kroatene på tyskfødte Daria Kinzer og eurodiscolåten Celebrate, hvis tittel er ment å henspille på Kroatias forestående EU-søknad.

kroatia

Kroatia debuterte som selvstendig land i ESC i 1993, og har deltatt hvert år siden. Deres beste resultat er to 4. plasser oppnådd i 1996 og 1999. I tillegg liker kroatene å smykke seg med at Jugoslavias eneste ESC-seier, Rock Me fra 1989, kom takket være et band fra Kroatia, nemlig Riva.

De siste årene har det imidlertid gått relativt trått for Kroatia i ESC-sammenheng, og derfor valgte TV-kanalen HRT å forandre den nasjonale utvelgelsesprosessen i år. Sangfestivalen Dora, som i alle år har fungert som landets uttakning til ESC, ble omgjort til en Idol-liknende prosess der et visst antall artister ble eliminert hver uke, helt til man stod igjen med én vinner. Dette var et liknende opplegg som Tyskland benyttet seg av med hell i 2010, da de kåret Lena Meyer-Landrut til sin vinner.

Da den kroatiske finalen gikk av stabelen den 7. mars var det kun to artister igjen av de opprinnelige 24, nemlig Jacques Houdek og Daria Kinzer. Etter at en ekspertjury og folket gjennom sine telefonstemmer hadde sagt sitt, stod Daria igjen som vinner med låten Lahor, skrevet av en av Kroatias mest kjente komponister Boris Djordjevic.

Opprinnelig skulle vinnerbidraget få engelsk tekst og tittelen Break A Leg, men etter noen dagers intense diskusjoner på kammerset forandret man tittelen til Celebrate – etter sigende både for å markere våren som er i anmarsj, og for å feire at Kroatia akter å søke EU-medlemskap i løpet av 2011.

Artisten som skal fremføre Celebrate i Düsseldorf er 22 år gamle Daria Kinzer, som opprinnelig kommer fra Bayern i Tyskland. Hun har kroatisk mor og tysk far, men har bodd hele sitt liv i Tyskland, og håper nok på en viss «hjemmebanefordel» når hun inntar scenen den 10. mai. Etter å ha vunnet den kroatiske finalen kunngjorde imidlertid Daria at hun aktet å flytte til Kroatia i løpet av kort tid. Hun snakker flytende tysk og kroatisk i tillegg til engelsk og fransk, så hun vil neppe ha problemer med å gjøre seg forstått blant pressekorpset i Düsseldorf.

Daria er relativt fersk som artist, men har hatt musikken som sin store lidenskap gjennom hele oppveksten. Hun har studert musikk ved Franz Schubert-konservatoriet i Wien og gikk seirende ut av flere ulike talentkonkurranser hun deltok i opp gjennom ungdomsårene. Den siste tiden har hun hovedsakelig jobbet med musikaler, og hun har hatt roller i forskjellige oppsetninger av både Chicago, Cats, Hair og Little Shop Of Horrors. Hennes musikalske forbilder er Celine Dion og Mariah Carey, i tillegg til den kroatiske sangeren Vanna, som representerte hjemlandet i ESC i 2001 med Strings Of My Heart.

Bidraget Celebrate er altså skrevet av Boris Djordjevic, som i mange år har vært en av Kroatias mest kjente komponister og artister. Som en del av eurodance-bandet Colonia har han vært med på å prege musikkscenen i hjemlandet siden oppstarten i 1996, og han er blitt en ettertraktet låtskriver for flere andre av landets fremste artister. Han har fått hjelp til å skrive den engelske teksten til Celebrate av Marina Mudrinic, og i likhet med Daria Kinzer er det første gang disse to skal representere hjemlandet i Eurovision Song Contest


 

De siste fem årene har Kroatia to ganger blitt slått ut i semifinalen, siste gang med Femminem og Lako je sve i Oslo i fjor, og de må helt tilbake til nevnte Vanna i 2001 for å finne sin siste topp 10-plassering. Spørsmålet blir nå om kombinasjonen av Daria, Boris og Celebrate er det som skal til for å ta kroatene til finale i år.

Kilder: eurovision.tv, wikipedia

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien