Dagens bidrag: Israel

srael prøver i år lykken med gruppen Izabo og den fartsfylte gladlåta «Time».

At Israel skulle delta i Baku, var ikke en selfølgelighet da flere medier kunne melde så tidlig som i Mai 2011 at israelsk deltagelse for 2012 stod i fare. Grunnen til dette var at finaledatoen for årets Eurovision Song Contest var satt til 26. mai, samme dag som en israelsk helligdag og ifølge landets lover er det ikke tilatt å delta i internasjonale arrangementer på slike helligdager. En annen grunn til usikerheten var at Israel måtte først tenke nøye igjennom sikerhetsaspektene om å delta i Aserbajdsjan før de kunne bekrefte noen deltagelse.

Men den 7. august i fjor kom gladmeldingen; Israel skal delta i ESC 2012, og talsmenn ansvarlig for Israels deltagelse i ESC utalte at de velger å ta utfordringen, og at de hele tiden vil være nøye med å passe på at alle sikkerhetstiltak blir ivaretatt under de europeiske lekene.

IBA som er den israelske Tv-kanalen som har ansvaret for deres Eurovision-deltagelse, valgte denne gangen og velge artist og låt internt. Valget falt på gruppen Izabo som får i oppdrag å ta seg videre til semifinalen med gladlåta «Time». Dette kan beskrives som et litt anderledes bidrag enn Israel vanligvis bruker å sende, da vi er vant med å høre store stemmer og tradisjonell toner fra den kanten. Izabo byr derimot på fartfylt gladrock og vokalisten kan kanskje minne litt om popkometen Mika i utrykket.

Izabo er et band bestående av 4 musikere som alle kommer fra området Petah Tikva i Israel.

Gruppa ble opprettet så tidlig som i 1989 og nåværende medlemmer er Ran Shem-Tov på Vokal og gitar, Shiri Hadar på Keyboard, Jonathan Levy på bass og Nir Mantzur på trommer.

Izabo spiller mye forskjellig men musikken blir ofte beskrevet som Indie rock. Bandet har gitt ut to album og har høstet fine tilbakemeldinger. «Time» er skrev av keyboardisten Shiri og vokalisten Ran Shem-Tov.

«Time» syges mest på engelsk, men i refrenget får man å høre noen linjer på hebraisk.

Israel hadde sin debut i ESC i 1973 med Ilanit og låta «Ey sham» som plasserte seg på en akseptabel fjerdeplass. Samme ti år vant de konkurransen i både 1978 og 1979 først med «A-Ba-Ni-Bi» med Izhar Cohen og The Alphabeta så med «Hallelujah» med Gali Atari og Milk And Honey i 1979.

Deres tredje og sålangt siste seier kom i 1998 med Dana International og hennes «Diva». Dana prøve seg også i fjorårets Eurovision for hjemlandet men klarte ikke å ta seg til finalen.

Nå er det altså Izabos tur til å prøve å få Israel til å skinne. De opptrer i den første semifinalen som land nummer ti ut i ilden, Tirsdag 22.mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien