Dagens bidrag: Hellas

I tiden frem mot Eurovision skal vi i escNorge bruke tiden til å presentere alle årets bidrag. I dag er det Hellas.

Giánna Terzí (37) fra Thessaloníki skal representere Hellas med «Óniró mou». Hun har gitt ut to album, i 2006 og 2008, samt en singel sistnevnte år. Etter å ha jobbet for et plateselskap i USA, er Terzí nå tilbake med ny singel og det som har blitt årets greske bidrag i Eurovision Song Contest.

Veien til Eurovision ble nok enklere enn Terzí hadde forestilt seg. Opprinnelig skulle ERT arrangere den nasjonale uttakingen Ellinikós Telikós. «Óniró mou» var et av fem utvalgte bidrag. I november ble to av bidragene diskvalifisert for å ikke ha gresk nok sound. I februar ble to bidrag til diskvalifisert, denne gangen fordi plateselskapene ikke ville sette av 20 tusen euro for å sikre at ERT kunne betale for deltakelsen i Eurovision. Terzí stod dermed igjen som eneste bidrag. ERT avlyste hele finalen, og Terzí stod igjen som «vinner», uten å engang ha fremført bidraget sitt offentlig.

«Óniró mou» er skrevet av Terzí i samarbeid med Áris Kaliméris, Mikhális Papathanasíou og Dimítris Stamatíou. Kaliméris var en av låtskriverne på det moldovske bidraget i 2009, mens de andre er nye navn i Eurovision. Både Papathanasíou og Stamatíou har tidligere jobbet med store greske navn som Élena Paparazíou og Ánna Víssi samt internasjonale artister som Snoop Dogg.

Låten er en midttempoballade. Og som du kanskje allerede vet, låten har både gresk sound og gresk tekst. Vi må tilbake til 1998 for å finne et bidrag fra Hellas på gresk, helt uten engelske ord.

«Óniró mou» er skrevet som en fiktiv «dialog» mellom Hellas og landets innbyggere. For å gjøre teksten litt mer forståelig har vi tatt med en offisiell engelsk versjon av refrenget, der innbyggerne «snakker» til Hellas.

How can I make it clear
That I would die for you?
I’d give my life for you
The end and the beginning, you are everything

No matter my heartache
I wouldn’t strike you off the map
I’d give my life for you
The end and the beginning, you are everything

Landet har aldri endt sist, verken i en finale eller en semifinale, og kvalifisert seg til finalen samtlige år med unntak av 2016. Den dårligste plasseringen i en finale er 20. plass i 1998 (av 25 deltakere) og 2014 (av 37 deltakere). Statistisk sett har Terzí gode sjanser for å ta Hellas til finalen og få en grei plassering der.

I tillegg til Instagram finner du Terzí her:

Facebook: Yianna Terzi

Twitter: Yianna Terzi

Snapchat: iamYianna

Hellas deltar i den første semifinalen med startnummer 14.

Hvordan vil Hellas gjøre det i Lisboa? Hellas 2018

  • De kan vinne!
  • De bør klare topp 5!
  • De havner på øverste halvdel.
  • Finale! Men tror ikke så veldig høyt.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien