EBU setter foten ned for Hviterussland!

Foto: CLEVER ° FRANKE

Kritikken mot det hviterussiske bidraget til årets Eurovision Song Contest har siden lanseringen denne uken økt i omfang. Det hevdes fra flere hold at gruppen Galasy SZmedia og sangen «I’ll teach you» er et propagandainnlegg til fordel for Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko og hans autoritære regime. EBU ser ut til å være enige og har nå tatt grep.
Mer om kritikken kan du lese her: https://escnorge.no/2021/03/09/propaganda-anklager-mot-hviterussisk-esc-bidrag/

I en pressemelding fra EBU utsendt torsdag ettermiddag heter det at «we’ve written to the broadcaster BTRC, which is responsible for Belarus’ entry for the ESC, to inform them that the song, in its present form, is currently not eligible to compete. Furthermore, we’ve requested that they all necessary steps to submit a modified version, or a new song, that is compliant with the ESC rules. Failure to do so could result in disqualification from this years contest.»

EBU truer altså Hviterussland med diskvalifikasjon fra årets konkurranse dersom ikke teksten endres på det nåværende bidraget, eller at det velges ut en ny sang til konkurransen. Kringkastingsunionen understreker også at bidraget er i direkte brudd med det de beskriver som «the non-political nature of the contest».

Det har foreløpig ikke kommet noen kommentarer fra hviterussisk TV om saken.

Dette er pressemeldingen fra EBU:

“As part of the regular procedure for all songs submitted to compete in the Eurovision Song Contest (ESC), the EBU has carefully scrutinized the Belarusian song, Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You) by Galasy ZMesta to ensure it complies with the rules of the competition.

It was concluded that the song puts the non-political nature of the Contest in question.

In addition, recent reactions to the proposed entry risk bringing the reputation of the ESC into disrepute.

We’ve written to the broadcaster BTRC, which is responsible for Belarus’ entry for the Eurovision Song Contest, to inform them that the song, in its present form, is currently not eligible to compete.

Furthermore we’ve requested that they take all necessary steps to submit a modified version, or a new song, that is compliant with the ESC rules.

Failure to do so could result in disqualification from this year’s Contest.”

Del:
Relaterte artikler